Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mikkelin Jukureissa yhteensä 20 koronatartuntaa – jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja ikävästä tilanteesta: "Valitettavasti oli odotettavaa"

Riku Kallioniemen mukaan SM-liigan otteluohjelmaa joudutaan mahdollisesti muokkaamaan kovalla kädellä, mikäli Jukurien kaltaisia tapauksia tulee eteen lokakuussa alkavan kiekkokauden aikana.

Riku Kallioniemi 27082018
Riku Kallioniemi pitää Jukurien koronatilannetta äärimmäisen ikävänä. Jos vastaavaa tulee eteen kauden aikana, SM-liigan otteluohjelmaan jouduttaneen tekemään isoja muutoksia. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Joonas Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon miesten SM-liigassa pelaava Mikkelin Jukurit on ollut viikon alun puheenaihe kotimaisessa jääkiekossa. Seuran edustusjoukkueessa ja alle 20-vuotiaiden joukkueessa on todettu toistaiseksi yhteensä 20 koronavirustartuntaa.

Keskiviikkona kävi myös ilmi, että Mikkelissä jopa yli 300 henkilöä on altistunut virukselle.

Jukurien koko SM-liigajoukkue on asetettu 14 vuorokauden karanteeniin. Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi pitää Jukurien tapausta harmillisena.

– Äärimmäisen ikävä tilanne. Ehkä tämän taudin jyllätessä valitettavasti oli odotettavaa, että se meihinkin sitten jossain kohtaa osuu, hän toteaa.

– Tämä vahvistaa sitä kuvaa, että elämme ja tulemme varmaan hyvän aikaa elämään sellaisessa tilanteessa, että on erilaisia epävarmuuksia.

Kallioniemen mukaan SM-liiga ei ryhdy Mikkelin tilanteen takia ainakaan heti erityisiin toimenpiteisiin. Vallitsevasta tilanteesta otetaan kuitenkin kaikki mahdolliset opit tulevaisuutta varten.

– Peilaamme tätä tilannetta kokonaisohjeistukseemme, ja varmasti tällä viikolla tai viimeistään ensi viikon alkupuolella ottamme tämän heti pöydälle, kun seurojen kanssa yhdessä tätä toimintaohjetta kuitenkin säännöllisesti päivitetään.

Otteluohjelmaan voi tulla kauden aikana isojakin muutoksia

SM-liigan kauden on tarkoitus alkaa 1. lokakuuta.

Kuten Jukurien tapauksessa kuitenkin nähtiin, joukkueet ovat varsin haavoittuvaisessa asemassa, vaikka aluksi tulisikin ilmi vain yksittäisiä tartuntatapauksia. Koronavirukselle altistuneita neuvotaan välttämään sosiaalisia kontakteja ja olemaan karanteenissa 14 vuorokautta.

Jukurien koko SM-liigajoukkue asetettiin karanteeniin – miten monta vastaavaa tapausta SM-liiga kauden alkaessa kestää?

– Se on hyvä kysymys. Ne täytyy sitten aina tilannekohtaisesti ratkaista, missä kohtaa ne tulevat. Se palautuu siihen kuinka monta ottelusiirtoa siitä aiheutuisi. Seurat tietävät hyvin, että joudumme varmasti tekemään melkoista jumppaa silloin, jos tällaisia tilanteita tulee, Kallioniemi sanoo.

Jukureissa tartunnat ja altistumiset lähtivät liikkeelle alle 20-vuotiaiden joukkueesta. Normaaleissa olosuhteissa pelaajaliikenne A-nuorten ja edustusjoukkueiden välillä on normaalia, mutta nyt sitäkin joudutaan miettimään.

– Jotkin seurat ovat jo tätä liikennettä aikaisemmin rajanneet, koska yleisesti liigajoukkueiden ympärillä oleva liikenne esimerkiksi niiden tiloissa on tarkasti rajattu, Kallioniemi kertoo.

– Tämä on varmaan sellainen asia, minkä tulemme seurojen kanssa keskustelemaan, että mikä on tässä tilanteessa järkevä malli eri joukkueiden kokoonpanojen rauhoittamiseen.

Tilanteen mahdollisesti huonontuessa NHL:ssä nähdyn kaltaista koronakuplaa SM-liigassa tuskin nähdään.

– En usko, että meillä tai missään sarjassa lopulta on kovin todennäköinen ratkaisu, että koko sarja pelattaisiin, vaikka kahdeksan kuukautta, vetäytyneenä hotelleihin ja jäähalleihin, ja koko muu elämänpiiri jätettäisiin ulkopuolelle, Kallioniemi sanoo.

Lue myös:

Jukureissa todettu 20 koronatartuntaa – toimitusjohtaja: "kyllähän tämä pysäyttää"

Koko Mikkelin keskusta oli viikonvaihteessa koronaviruksen altistumisaluetta – Essoten terveysjohtaja: "Siellä liikkui niin paljon tartunnan saaneita"

Kouvolan KooKoon U20-joukkueen kaikki pelaajat koronatestiin

HPK:n U20-joukkue keskeyttää toimintansa viikoksi – pelasivat Jukureita vastaan

Suosittelemme