Hyppää sisältöön

Päävalmentaja Kai Liukkonen jättää maajoukkueen EM-kisojen jälkeen – taustalla näkemyserot liiton kanssa: "Teimme liikaa kompromisseja"

Suomen beach volley -maajoukkue lähtee Latvian EM-kisoihin muutosten keskellä. Kokenut arvokisapelaaja Taru Lahti-Liukkonen jäi äitiysvapaille, ja Lentopalloliitto on alkanut kartoittaa Suomelle uutta päävalmentajaa.

Päävalmentaja Kai Liukkonen lopettaa päävalmentajan työnsä lisäksi myös Taru Lahti-Liukkosen ja Anniina Parkkisen valmentamisen. Kuva: Markku Rantala / Yle

Beach volley -maajoukkueen päävalmentajan Kai Liukkosen mitta tuli täyteen kahdeksan vuoden uurastuksen jälkeen. Liukkosen ja Lentopalloliiton johdon näkemyserot kasvoivat liian suuriksi säästöpaineiden keskellä.

– Kyllä sitä tuli pohdittua. Näin, että teimme liikaa kompromisseja. Huippu-urheilussa niitä ei voi tehdä liikaa ja siksi en enää nähnyt, että minulla olisi paikkaa jatkaa, Liukkonen kertoi Yle Urheilulle.

Liukkosen lähtöpäätös alkoi muhia jo viime vuoden puolella. Taustalla ovat Lentopalloliiton talousvaikeudet ja noin miljoonan velka. Säästökuuri on alkanut vaikuttaa yhä voimakkaammin beach volleyn puolella. Myös miesten ja naisten lentopallomaajoukkueiden toiminnasta on tingitty.

Lentopalloliiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho myönsi, että beach volleyn panostuksessa valahdetaan vaisumpien vuosien tasolle.

– Korona on vaikuttanut myös meidän toimintaamme. Lentopalloliiton talous on ollut kohtuullisen haasteellinen ja meillä on kolmen vuoden ohjelma, jolla se laitetaan tasapainoon. Biitsiin emme pysty panostamaan niin paljon kuin viime vuosina. Olemme palanneet takaisin tasolle, joka oli muutama vuosi sitten. Silloin panostus huippubiitsiin oli hieman alhaisempi, Siika-aho perusteli liiton säästöjä.

Viime vuosina beach volleyn kokonaisbudjetti on ollut noin 350 000 euroa, joka sisälsi toiminnan junioreista huippuihin. Ensi kaudeksi arvioitu summa on noin 250 000 euroa. Sadan tuhannen euron vähennys kirpaisee kansainvälisiä huipputurnauksia kiertäviä maajoukkuepareja.

Liukkonen harmitteli, ettei rahanjaossa ollut neuvotteluvaraa.

– Itse en tykännyt tavasta, miten se käytiin läpi. Meille lähinnä ilmoitettiin tämä asia, ei ollut minkäänlaista keskustelua alla. Tämä oli yksi syy siihen, että en nähnyt enää, että minulla on paikkaa jatkaa.

– Puhuimme sellaisista asioista, ettei ollut uskottavaa ohjelmaa Tokioon. On tosi vaikea valmentajana keksiä joukkue, joka pystyy kilpailemaan ulkomailla. Toki pitää muistaa, että pelaajien ja valmennuksen pitäisi osallistua varainkeruuseen, ja siinä olemme myös epäonnistuneet, Liukkonen painotti.

Tokion karsinnat turvattu

Koronapandemia on pysäyttänyt beach volleyn maailmankiertueen ja kausi on päättymässä Latvian EM-kisoihin. Liukkonen näki ajassa hyviäkin puolia, sillä normaalikauden aikana maajoukkueparien kiertäminen kansainvälisissä turnauksissa olisi päättynyt jo loppukesästä rahapulan takia.

Toimitusjohtaja Siika-aho vakuutteli, että resurssit riittävät ensi kesänä Tokion olympiakarsintoihin. Euroopan karsinnoista on tarjolla vielä yksi paikka Tokion kisoihin.

– Kyllä meidän pitää haastavinakin aikoina mahdollistaa riittävät olosuhteet siihen, että voimme tavoitella realistisesti paikkaa. Euroopan lohko karsinnan kautta on tosi kova, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö se olisi mahdollista, Siika-aho sanoi, muttei lähtenyt avaamaan, kuinka pitkälle liiton rahat riittävät Tokion karsintojen jälkeen loppukaudeksi 2021.

Tokion karsintojen turvaaminen oli Liukkoselle hyvä uutinen.

– On kiva kuulla ja toivon hyvää jatkajaa tähän pestiin. Toni Vahela on tehnyt hienoa työtä nuorten pelaajien kanssa ja uskon, että lajin tulevaisuus on valoisa.

Päävalmentajaa etsitään ulkomailta

Liitto on alkanut jo kartoittaa seuraajaa Liukkoselle. Uuden päävalmentajan pitäisi aloittaa työnsä viimeistään vuodenvaihteessa.

– Lähdemme hakemaan kansainvälisen tason huippuvalmentajaa, jolla on jotakin uutta annettavaa pelaajille. Pitäisi löytyä sellainen kaveri, jonka kanssa voisi jatkaa myös ensi vuoden jälkeen. Tilanne on poikkeuksellinen (Tokion kisojen siirtymisen takia), siellä on ammattivalmentajia odottamassa maajoukkuepestejä, ja nyt pitää löytää oikea henkilö meille, Siika-aho kertoi.

Nuorten kehitystyö ja maailmankiertueella pelaaminen kohti Pariisin olympialaisia 2024 syövät rahaa tulevinakin vuosina, joten liitossa paineet kasvavat varainhankintaan.

– Kumppanimyynnin kanssa olemme järjestäytyneet uudelleen. Uskon, että pystymme löytämään lisäresursseja yksityissektorilta. Se on työlästä, mutta uskon lisäresursseihin. Meillä on paljon lahjakkaita pelaajia, ja Pariisi tulee sieltä. Töitä pitää tehdä, se on kädet saveen. Itku ei auta markkinoilla, Siika-aho huomautti.

Kausi päättyy Latvian EM-kisoihin

Poikkeuksellinen kausi huipentuu ensi viikolla käynnistyviin Latvian EM-kisoihin. Taru Lahti-Liukkonen jäi Tampereen SM-finaalien jälkeen äitiysvapaille, joten EM-kisoihin Anniina Parkkisen pariksi kutsuttiin Ida Sinisalo-Peltonen, 23.

– Luulin jo, että kausi loppuu. Onhan tämä hienoa, ja iso viikko tiedossa. Siistiä päästä pelaamaan kovia vastustajia vastaan. Koitan olla ottamatta paineita ja pelata rennosti Anniinan kanssa, Sinisalo-Peltonen iloitsi.

Ida Sinisalo-Peltonen (vas.) ja Anniina Parkkinen sekä Niina Ahtiainen ja Riikka Lehtonen lähtevät tavoittelemaan alkulohkosta jatkopaikkaa Latvian EM-kisoissa. Kuva: Markku Rantala / Yle

Sinisalo-Peltonen pelasi alkuvuodesta maailmalla alemman tason turnauksissa Anna Rantalan kanssa, mutta muille pelaajille EM-turnaus on vasta kauden ensimmäinen kisatapahtuma ulkomailla. Suomen ykkösparina Latviassa pelaa Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen.

– Odotan, että Riikka ja Niina pelaavat todella hyvät kisat. Parkkiselta ja Sinisalo-Peltoselta odotan alkulohkosta jatkopaikkaa, Liukkonen avasi tavoitteita.

– Meillä on hyvä lohko. Ensin pelaamme Hollanin paria (Pleun YpmaMarleen Ramond-van Iersel) vastaan. Tiukat kisat tulossa, mutta uskon, että pystymme haastamaan kenet tahansa, Parkkinen sanoi.

– Jos kaikki menee hyvin, niin Taru tulee takaisin pariksi keväällä. Yhteisenä tavoitteena ovat Tokion olympialaiset ensi kesänä, Parkkinen jatkoi.

Lehtonen ja Ahtiainen kohtaavat Euroopan ykköset

Lehtoselle EM-kisat ovat uran kahdeksannet arvokisat beach volleyssa.

– Mieletön paikka ja paras tapa aloittaa kisat pääkentällä Euroopan mestareita vastaan. Ei tarvitse kysyä, että sytyttääkö.

Lehtonen ja Ahtiainen saavat vastaansa Latvian Anastasija Kravcenokan ja Tina Graudinan. Alkulohkon kaksi lisävastustajaa tulee Itävallasta ja Venäjältä. Kolme parasta etenee lohkosta jatkopeleihin.

– Kaikilla on nälkää, koska (kansainvälisiä) kisoja on ollut tänä vuonna niin vähän. Olemme harjoitelleet paljon, ja se on tehnyt hyvää. Kiva päästä mittaamaan, mitä vuodessa on tapahtunut, Lehtonen pohti.

– Kaikki lohkot ovat kovia. Olemme Riikan kanssa kovassa kunnossa, joten lähdetään haastamaan muita pareja, Ahtiainen lisäsi.

Päävalmentajan työt lopettavan Liukkosen uran kohokohdat löytyvät vuodelta 2017. Silloin Lahti-Liukkonen ja Lehtonen saavuttivat yhdeksännen sijan MM-kisoissa ja EM-hiekalla Lahti-Liukkonen eteni uuden parinsa Parkkisen kanssa puolivälieriin.

Juuri 24-vuotiaan Parkkisen kehittyminen kohti maailman kärkeä on tehnyt Liukkoseen suurimman vaikutuksen.

Liukkosen listalla Parkkinen on Suomen lahjakkain pelaaja.

– Nyt tulee kotona sanomista, mutta Anniina Parkkinen on mennyt hienosti eteenpäin. Nöyrä, kova työntekijä mutta sopivasti temperamenttia. Sitä kovempi pelaaja, mitä tiukempi paikka.

Lue myös:

Beach volleyn Suomen mestarit odottavat EM-kisapäätöstä – "Mielessä sinne meneminen, jos kisat pidetään"

Suosittelemme sinulle