Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Nelli Holopainen, 6, tulee usein nälkäisenä päiväkodista – ruokavalioon sopivaa ruokaa ei tarjota eikä omia eväitä sallita

Holopaisten perhe on käynyt taistelua ja tehnyt myönnytyksiä, jotta 6- ja 13-vuotiaat tyttäret saisivat lounasta.

Holopaisen perhe syömässä vegaanilasagnea pöydän ääressä.
Nanna, Nelli ja Jussi Holopaisen ruokapöydässä syödään vegaaniruokaa, joka on usein tyttöjen päivän ainoa lämmin ateria. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Milka Krogerus
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuusivuotias kajaanilainen Nelli Holopainen syö monesti lounaaksi pelkkää perunaa, salaattia ja leipää.

Holopaisen koko perhe noudattaa kotonaan vegaaniruokavaliota, eli eivät syö mitään eläinkunnan tuotteita. Kajaanilaisissa päiväkodeissa ja peruskouluissa ei tarjota vegaaniruokaa. Joinain päivinä tarjottu kasvisruoka voi kuitenkin olla myös vegaanista. Mutta näitä päiviä on harvoin.

Käytännössä perheen on ollut pakko joustaa ruokavaliosta. Nelli Holopainen syö päiväkodissa ruokia, joissa on kananmunaa tai liivatetta. Maitotuotteet jäävät päiväkodissakin pois, sillä Nelli saa maitotuotteista vatsaoireita. Käytännössä hänelle sopivaa lämmintä ruokaa ei myönnytyksistä huolimatta yleensä ole.

Nelli ei myöskään saa viedä päiväkotiin eväitä. Tämä perustuu palveluntarjoaja Kajaanin Mamsellin ohjeistukseen siitä, ettei päiväkoti voi ottaa vastuuta kotoa tuotujen ruokien asianmukaisesta säilyttämisestä.

Kaikilla asteilla eri käytännöt

Nellin isosisko, 13-vuotias Nannakaan ei saa koulussa vegaaniruokaa, mutta hän saa viedä kouluun eväät. Nanna pakkaa lähes päivittäin reppuunsa esimerkiksi tofukuutioita, jotka lisää lounaalla esimerkiksi salaatin joukkoon.

– Tuntuu epäreilulta, että muut saavat koulussa lämpimän ruoan, mutta minä en. Minulla on koko ajan nälkä, Nanna sanoo.

Nellin ja Nannan isä Jussi taas opiskelee Kainuun ammattiopistossa, ja hän saa päivittäin koulussa vegaaniruokaa.

Kaikki Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen ruuat valmistaa Kajaanin Mamselli, joka perustelee vegaaniruokaan liittyvää linjausta sillä, että vanhemmilla opiskelijoilla on enemmän vastuuta ja oikeuksia.

– Tässä elämänvaiheessa tehdään itsenäisesti myös muita päätöksiä ja valintoja, Kajaanin Mamsellin palvelusuunnittelija Marika Jaakola kertoo sähköpostitse.

Vegaaniruoka koulussa ei ole itsestäänselvyys - 13-vuotias Nanna Holopainen kertoo, miltä tuntuu jäädä ilman lämmintä lounasta
Kajaanilainen vegaani Nanna Holopainen, 13, ajattelee, että hänen oikeutensa eivät toteudu koulussa. Hänellä on jatkuvasti nälkä. Toimittajana Milka Krogerus / Yle.

Saako vegaani tarpeeksi ravintoaineita?

Holopaisen perhe muutti elokuun alussa Kajaaniin Joensuusta, jossa samanlaisia ongelmia ei ollut.

Kajaanin Mamselli perustelee linjaustaan olla tarjoamatta vegaaniruokaa päiväkodeissa ja kouluissa erityisruokavalion korkealla hinnalla, pienellä kysynnällä ja mahdollisilla terveysvaikutuksilla.

Mamsellin mukaan erityisruokavaliolounaan annoshinta on noin 53 prosenttia eli 1,45 euroa suurempi. Mitä vähemmän ruokaa tehdään, sitä suuremmat ovat yhden annoksen kustannukset.

– Olemme saaneet ainoastaan yksittäisiä kyselyitä vegaaniruokavaliosta. Toistaiseksi tarjoamamme kasvisruokavaihtoehto on sopinut heille.

Kajaanin Mamselli vetoaa myös maakunnallisen ravitsemustyöryhmän linjaukseen, jonka mukaan vegaaniruokavaliolle ei ole riittävästi kysyntää ja sitä ei näin ollen tarjota kouluissa ja päiväkodeissa.

Kainuun soten ravitsemusterapeutti ja maakunnallisen ravitsemustyöryhmän jäsen Johanna Hiltunen muistelee, että edellä mainittu päätös on tehty aikana, jolloin kysyntää vegaaniruoalle ei ole ollut ollenkaan. Hiltusen mukaan työryhmä on toimintaa ohjaava asiantuntijaryhmä, eikä sillä ole varsinaista päätäntävaltaa.

– Päätökset koulu- ja päiväkotiruoasta tehdään kunnissa. Ravitsemuslinjauksia on tarpeen tarkastella säännöllisin väliajoin, pohtii Hiltunen.

Salaattitarjoilu koulun ruokalassa
Kajaanilaisissa päiväkodeissa ja kouluissa vegaanista ruokaa löytyy pääasiassa salaattipöydästä. Kuvituskuva. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Vegaaniruoan tarjoamisessa on Mamsellin mukaan myös oltava varmoja siitä, että lapsi ja nuori on tietoinen ravitsemussuosituksista ja saa kaikki tarvittavat ravintoaineet.

– Jos jotain yksittäistä asiaa ajetaan kuin kuuluisaa käärmettä pyssyyn, on hyvä miettiä hetkinen myös sitä, voiko tästä asiasta tai muutoksesta seurata myös jotain haittaa tai ei-toivottavaa, Jaakola kertoo sähköpostissa.

"Ihan älyttömiä perusteluja"

Holopaisen perheessä on siis kolme vegaania ja kaikkien kouluruokaa koskevat eri säännöt.

Perheessä joudutaan tekemään erityisiä järjestelyitä, jotta arki pyörisi ja mahat täyttyisivät. 13-vuotiaan Nannan tapauksessa ruokaan pitää kiinnittää erityistä huomiota, sillä hän harrastaa neljä kertaa viikossa kilpatelinevoimistelua, joka vaatii paljon energiaa.

– Joka päivä pitää tarkistaa, mitä on seuraavana päivänä koulussa ruoaksi, ja katsoa, onko päiväkodissa sellaista ruokaa, jota lapsi voi syödä, Jussi Holopainen sanoo.

Vaikka päiväkodissa ja koulussa on Jussi Holopaisen mukaan suhtauduttu perheen tilanteeseen ymmärtäväisesti ja hämmentyneesti, kaikki eivät ole olleet yhtä ymmärtäväisiä.

– Olen kuullut myös ihan älyttömiä perusteluja: "Jos joku haluaa syödä vain riistalihaa tai luomulihaa, niin pitäisikö heillekin se järjestää?". Minusta se on pikkuisen eri asia.

Maakunnallinen lasten ja nuorten ravitsemustyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 14. syyskuuta. Tarkoituksena on käsitellä myös vegaaniruoan tarjoamista Kainuun päiväkodeissa ja peruskouluissa.

– Odotan mielenkiinnolla, mitä päätöksiä siellä tehdään. Jos tilanne on edelleen sama, niin en jätä asiaa tähän. Käännän kaikki mahdolliset kivet, että tytöt saavat ruokaa, joka heille kuuluu, Jussi Holopainen sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun 11.9. kello 23:een saakka!

Lue myös: Jenni Karppisen,17, ruokakulut kaksinkertaistuivat, kun lukio lopetti vegaaniruoan tarjoamisen: "Muilla on etuoikeus saada ilmainen kouluruoka"

Suosittelemme