Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Brexit kriisissä, hätäkokous torstaina – EU on erittäin huolissaan Britannian suunnitelmista rikkoa erosopimusta

EU haluaa Britannian selventävän aikeitaan torstain hätäkokouksessa.

Boris Johnson
Boris Johnsonin mukaan lakipaketti on Britannialle turvaverkko. Kuva: Ben Stansall / AFP
Teemu Juhola,
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

EU ja Britannia järjestävät torstaina hätäkokouksen koskien lakihanketta, jolla Britannia aikoo irtautua jo neuvotellusta brexit-sopimuksesta.

Komissaari Maros Sefcovic matkustaa torstaina Lontooseen tapaamaan Britannian edustajaa Michael Govea. Asiasta kertoi komission tiedottaja Eric Mamer Twitterissä.

Sefcovic sanoi keskiviikkona, että kokous tulee kutsua koolle niin pian kuin mahdollista, jotta Britannia voi selventää aikeitaan ja vastata EU:n vakavaan huoleen lakihankkeesta.

Britannia saattaa rikkoa kansainvälistä lakia jättämällä noudattamatta osan EU:n kanssa neuvottelemastaan erosopimuksesta.

Britanniassa keskiviikkona parlamentille esitellyt lakiluonnokset ohittaisivat muun muassa sopimuksen kohdan, joka asettaa tullirajan Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Erosopimuksessa pyrittiin turvaamaan se, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin raja pysyy avoimena. Britannia on myöntänyt, että lain säätäminen rikkoo kansainvälistä oikeutta.

EU vaati jo keskiviikkona Britanniaa osallistumaan hätäkokoukseen tilanteen takia.

Komission puheenjohtaja jyrähti

Brysselistä varoitettiin, että erosopimuksen rikkominen voi estää kauppasopimuksen syntymisen.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tviittasi olevansa erittäin huolissaan Britannian suunnitelmista. Von der Leyenin mukaan suunnitelmat rikkoisivat kansainvälistä lakia ja murentaisivat luottamusta.

Huolimatta Britannian suunnitelmista rikkoa erosopimusta, ei EU ole aikeissa keskeyttää neuvotteluja kauppasopimuksesta.

Britannian parlamentissa lakipakettia esitellyt pääministeri Boris Johnson kutsui sitä turvaverkoksi, joka suojelee Britanniaa "äärimmäisiltä tai irrationaalisilta tulkinnoilta" Pohjois-Irlantiin liittyen.

Jos laki hyväksytään, se antaa ministereille valtuudet jättää noudattamasta osia erosopimuksesta.

Hallituksen mukaan uutta lakia tarvitaan, jotta kauppa turvataan Englannin, Pohjois-Irlannin, Skotlannin ja Walesin välillä.

Parlamentin molemmat kamarit käsittelevät seuraavaksi lakialoitetta. Parlamentin on hyväksyttävä aloite ennen kuin laki astuu voimaan.

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa, mutta eron siirtymäkausi päättyy vuoden lopussa.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan brexitin jälkeisen kauppasopimuksen syntymisen takaraja on 15. lokakuuta.

Miksi britit halusivat eroon EU:sta? Katso selitysvideo aiheesta.

Lisää aiheesta:

Boris Johnson: brexit-kauppasopimuksesta löydyttävä sopu lokakuun puolivälissä – brittihallitus suunnittelee lakeja, jotka ohittaisivat erosopimuksen

EU:n syksyn täyttää kiistely elvytyspaketista ja Brexitistä – Koronatuen täytyy saada EU-parlamentin hyväksyntä

Suosittelemme sinulle