Hyppää sisältöön

Ihmisoikeusjärjestöiltä kova vetoomus Pekingin olympialaisista, KOK:n Sari Essayahin mukaan olisi yksinkertaisempi keino saada Kiina polvilleen – "Lopetetaan kauppa Kiinan kanssa"

Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah muistuttaa, ettei KOK voi päättää olympiakisojen siirtämisestä kisajärjestäjältä toiselle.

Pekingin vuoden 2008 kesäolympialaisista tuttu stadion eli linnunpesä on käytössä myös vuoden 2022 talvikisoissa. Kuva: AOP
Anu Karttunen,
Simo Leinonen

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat vedonneet Kansainväliseen olympiakomiteaan (KOK), että se ottaisi vuoden 2022 talviolympialaisten järjestelyoikeudet pois Pekingiltä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Kiinan ihmisoikeuksista ja pelkäävät, että tulevat olympialaiset saattavat vain pahentavat kehitystä.

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah ymmärtää järjestöjen halun vedota urheiluliikkeeseen, mutta hän kertoo järjestöjen olevan vetoomuksessaan myöhässä.

– Sen jälkeen kun Kansainvälinen olympiakomitea on myöntänyt kisat jollekin kaupungille, niin kisaorganisaatio on se taho, joka on vastuussa kisojen eteenpäin viemisestä. Esimerkiksi Tokion olympialaisten kohdalla käytiin keskustelua, miksi KOK ei siirrä kisoja. Se ei kuulu enää KOK:n rooliin, Essayah kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Jos siis vuoden 2022 talvikisat halutaan siirtää pois Pekingistä, pitää aloitteen tulla kisajärjestäjiltä. Jos taas kisat halutaan perua kokonaan, päätöksen tekee KOK.

– Paikka vaikuttaa niin ihmisoikeustilanteeseen kuin siihen, halutaanko kisoja johonkin maahan, on silloin, kun kisoja ollaan myöntämässä, Essayah muistutti.

Valko-Venäjän tilanne eri kuin Pekingin

Essayah on ollut viime aikoina ollut vahvasti sitä mieltä, että jääkiekon MM-kisoja ei pitäisi järjestää Valko-Venäjällä ja ne pitäisi siirtää kokonaan Latviaan. Tilanne on hänen mielestään erilainen kuin Pekingin olympialaisten kohdalla.

– Tällä hetkellä tilanne Valko-Venäjällä voi eskaloitua, ja se on ihan turvallisuuskysymyskin. Tässä on se ero, että nämä ovat yhden lajiliiton kisat eli Kansainvälinen jääkiekkoliitto on päätöksentekijä. Itselläni ei ole tässä minkäänlaista roolia, kuten ei KOK:llakaan, Essayah sanoi.

Valkovenäläiset ovat protestoineet jo usean viikon ajan presidentti Aljaksandr Lukashenkaa vastaan. Oppositio on pitänyt vaaleja vilpillisinä. Essayah on seurannut Valko-Venäjän tilannetta läheltä, eikä epäile opposition näkökulmaa. Eduskunnan Valko-Venäjän ystävyysryhmän varapuheenjohtajana toimiva Essayah oli aikoinaan sitä mieltä, ettei edellisiäkään, vuonna 2014 järjestettyjä jääkiekon MM-kisoja olisi pitänyt myöntää maalle.

– Jokainen kansainvälinen liitto päättää itse omista kisoista. Tässä on kuitenkin useita mahdollisuuksia toimia, koska kyseessä on Latvian kanssa jaetut kisat. Siellähän on jo Latvian pääministeri ilmoittanut, etteivät he lähde jaettuihin kisoihin tällaisessa tilanteessa.

KOK ei ollut hereillä Pekingin suhteen

Kun Peking järjesti vuoden 2008 kesäolympialaiset, maan ihmisoikeustilanne huononi. Ihmisiä häädettiin pois kodeistaan, sillä niiden tilalle rakennettiin stadioneita. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mukaan Kiinan hallituksen kanssa eri mieltä olevia myös pidätettiin kisojen alla.

Tästä huolimatta maalle myönnettiin vuonna 2015 vuoden 2022 talvikisat. Essayah myöntää, että KOK ei ollut tuolloin hereillä. Toisaalta Kansainvälisellä olympiakomitealla ei ollut silloin vielä käytössään Agenda 2020 -ohjelmaa.

Agenda 2020 -suosituskokonaisuuden myötä olympialiike on saanut erillisen elimen, joka käy läpi muun muassa kisoja hakevien maiden ihmisoikeuskysymykset. Tämän jälkeen olympiakisoja on myönnetty Pariisille, Los Angelesille ja Milano/Cortinalle.

– Nämä ovat maita, jotka täyttävät standardit, Essayah sanoi.

Johanssonin mukaan Kiinassa rajoitetaan tänä päivänä sananvapautta, liikkumista ja kokoontumisvapautta, ihmisiä kidutetaan ja maassa käytetään kuolemanrangaistusta enemmän kuin missään muualla maailmassa. Myös poliittiset tilanteet Hongkongissa ja Tiibetissä ovat tulenarkoja ja viimeisimpinä uutisina maailmalle ovat nousseet epäilyt valtavista työleireistä Xinjiangin maakunnassa, uiguurien asuinalueella.

Essayahin mielestä ihmisoikeusjärjestöjen vetoomus on tärkeä ilmaisu ihmisoikeuksien puolesta ja hän on itsekin huolissaan muun muassa Kiinassa vaikuttavien uskontovähemmistöjen tilanteesta.

– Olen tyytyväinen, että nämä järjestöt ovat lähettäneet sen vetoomuksen, sillä se kertoo sen, että he näkevät urheiluliikkeellä olevan voimaa vaikuttaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Black Lives Matter -liike on ollut vahvasti nimenomaan urheiluliikkeen tukema ihmisoikeuskampanja.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah on huolissaan muun muassa Kiinassa vaikuttavien uskontovähemmistöjen tilanteesta. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Amnesty International ei ollut mukana allekirjoittamassa vetoomusta muiden ihmisoikeusjärjestöjen. Itse asiassa Johansson kuuli vetoomuksesta vasta Yle Urheilulta.

– Pienen salapoliisityön jälkeen ilmeni, että järjestöt, jotka ovat tämän vetoomuksen takana ovat tiibettiläisiä uiguurien, mongolien ja hongkongilaisten ihmisoikeusaktivistien järjestöjä eri puolilta maailmaa, Johansson kertoi.

Johanssonin mukaan Amnesty ei suosi urheilukilpailujen boikotointia, sillä se on turhaa. Hän ei muista yhtäkään urheilukilpailua, joka olisi peruttu boikotoinnin seurauksena.

– Kisoissa on kyse myös urheilijoista, jotka ovat harjoitelleet sitä varten vuosia. Tuntuisi kohtuuttomalta, että he eivät sitten saisi osallistua kisoihin. Boikotti on tylppä ase, ellei siihen lähde mukaan valtaosa maailman maista tai maailman urheilujärjestöistä.

Essayah: Katse kansainvälisiin kauppasopimuksiin

Essayahin mukaan urheilu pystyy tekemään vain oman osansa, mutta se ei pysty muuttamaan koko maailmaa. Hän muistuttaa, että silloin kun halutaan isoja muutoksia aikaiseksi, katse pitää kiinnittää kansainvälisiin kauppasopimuksiin.

– Suurin osa maailman maista käy tällä hetkellä iloisesti kauppaa Kiinan kanssa. Jos näitä ihmisoikeusklausuuleja halutaan lähteä laittamaan toimeen, niin lopetetaan kauppa Kiinan kanssa. Siinä vaiheessa kun isot firmat vetäytyvät Kiinasta, niin aivan varmasti nämä asiat nousevat siellä ihan toiselle tasolle. Se on sellainen asia, joka varmasti pistää maan polvilleen, Essayah sanoi.

Johanssonin mielestä urheiluliikkellä on kuitenkin valtavan suuri vastuu ihmisoikeuskysymyksissä, sillä huippu-urheilu on osa kansainvälistä viihdeteollisuutta. Sen sijaan hänen mielestään vastuuta ei voida siirtää urheilijoiden harteille, sillä se on liikaa vaadittu.

– Nostan hattua niille urheilijoille, jotka oman moraaliinsa vedoten tekevät päätöksiä ja ottavat kantaa. Samalla meidän pitää muistaa, että urheilijat tekevät tätä ammatikseen ja on aika hankala vaatia ihmiseltä, että hän lähtee lakkoilemaan työnantajaansa vastaan, Johansson sanoi.

– Urheilijoiden pitäisi saada tehdä sitä, missä he ovat hyviä eli urheilla. On joukkueenjohdon ja järjestävien liittojen vastuulla, että he eivät joudu sellaiseen tilanteeseen, jossa heidän pitää valita, uhraavatko he uransa vai pystyvätkö he toimimaan eettisesti omantuntonsa mukaan ja osallistumaan kilpailuihin.

Samat standardit jokaisella toimijalla

Olisiko näin jälkikäteen ajateltuna Pekingille pitänyt myöntää olympiakisoja? Essayahin mielestä on monta eri aspektia, joiden perusteella voidaan pohtia, oliko valinta hyvä. Ihmisoikeuksien näkökulmasta urheilu ei voi hänen mielestään toimia eri tavalla kuin muut toimijat.

– Jos kansainväliset yritykset eivät vetäydy Kiinasta eikä Suomi lopeta kauppaa maan kanssa, olisi vähän erikoista, jos Suomi lopettaisi urheilusuhteet Kiinan kanssa. Näissä asioissa pitäisi toimia samoilla standardeilla, hän sanoi.

– Urheiluliikkeeltä vaaditaan liikaa sellaista, minkä kansainvälinen kauppa pystyisi hoitamaan käden käänteessä. Toivon, että nämä järjestöt vaatisivat yhtä lailla kansainvälisiltä yrityksiltä, että pistäkää Kiina polvilleen ihmisoikeuksien takia.

Johanssonin mielestä kisojen vieminen ihmisoikeuksia rikkovalta maalta olisi epärealistinen ratkaisu. Hän korostaa kisoja myöntäneiden urheilujärjestöjen vastuuta, jolloin kisaisänniltä myös vaaditaan eettistä toimintaa.

– Silloin tätä prosessia pitää hyödyntää niin paljon kuin mahdollista muun muassa ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. KOK yritti sitä vuoden 2008 Pekingin kisojen alla, mutta ei onnistunut siinä, Johansson sanoi.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt totesivat vetoomuksessaan, että olympialaisten maine kärsii, jos Kiinan paheneva ihmisoikeustilanne jätetään huomioimatta. Essayahin mielestä täytyy muistaa, että olympialiike ja Kansainvälinen olympiakomitea on paljon enemmän kuin olympiakisat.

KOK on pystynyt säilyttämään brändinsä ja urheiluliikkeen kattojärjestön roolin, vaikka kisojen historiaan on mahtunut muun muassa boikottikisoja ja vuoden 1936 kiistellyt olympialaiset Berliinissä.

– Samalla voisi miettiä, aiheuttiko jalkapallon MM-kisat Venäjällä kansainväliselle jalkapalloliitolle mainehaittaa tai tulevat Qatarin kisat. Tässä pitää puntaroida kokonaisuutta, olympialiikkeen maine on enemmän kuin yksittäiset kisat, Essayah totesi.

– Olympialiike on perustettu rauhanliikkeeksi. Se on vain tosiasia, että tämä maailma ei toimi joka paikassa näillä samoilla länsimaisilla ihmisoikeusstandardeilla, mutta urheiluliikkeellä on mahdollisuus edistää niitä ja avata yhteiskuntia.

Lue myös:

Ihmisoikeusjärjestöt: 2022 talvikisat pitäisi viedä Pekingiltä

"Kiinan ihmisoikeusloukkaukset vaikuttavat meihin kaikkiin " – yli 300 järjestöä eri puolilta maailmaa vaatii mekanismia puuttua Kiinan rikkomuksiin

KOK kunnioittaa valtioiden itsemääräämisoikeutta – "Jos kisat järjestetään jossain maassa, se ei tarkoita, että olemme samaa mieltä kaikesta, mitä siinä maassa tapahtuu"

Suosittelemme sinulle