Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

San Franciscon taivas värjäytyi oranssiksi ja taivaalta tippui tuhkaa historiallisen suurten maastopalojen vuoksi – "Apokalyptista"

Kalifornian maastopaloissa on kuollut ainakin 11 ihmistä. Naapuriosavaltiossa Oregonissa sadat kodit ovat tuhoutuneet.

Yhdysvalloissa San Franciscossa maastopalot värjäsivät taivaan oranssiksi.
Koko San Franciscon kaupunki oli värjäytynyt oranssiksi. Kuva: Brittany Hosea-Small / AFP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa San Franciscossa ihmiset ovat heränneet täysin oranssin taivaan alla. Oranssi väri johtuu Kaliforniaa piinaavista historiallisen suurista maastopaloista.

Monet kuvasivat taivasta niin synkäksi, että valoa oli lähes yhtä vähän kuin yöllä. Monien mielestä ahdistavaa näkymää lisäsi se, että osassa alueita taivaalta tippui tuhkaa.

– Oranssi taivas johtuu maastopalojen savusta ilmassa. Savuhiukkaset sirottavat sinistä valoa ja sallivat vain keltaoranssin valon ulottumisen pinnalle, mikä aiheuttaa oranssin värin, San Franciscon viranomaiset kertoivat tviitissään.

Lisäksi paksu savu estää auringonvalon läpipääsyn joillain alueilla.

Paikalliset asukkaat ovat jakaneet kuvia täysin oranssista taivaasta sosiaalisessa mediassa. Näkymää on kuvattu apokalyptiseksi ja Mars-planeettaa muistuttavaksi.

– Apokalyptista. Olen asunut täällä vuodesta 1998 enkä ole ikinä nähnyt mitään tällaista, kuvasi eräs tviittaaja.

– Jos tulessa oleva taivas ei herätä meitä ilmastonmuutokseen, ei sitä tee mikään, sanoi taas Youtube-vaikuttaja Zack Kornfeld tviitissään.

Kaliforniassa 11 kuolonuhria

Kaliforniassa riehuvat maastopalot ovat vaatineet ainakin 11 kuolonuhria. Aiemmin kerrotun kahdeksan kuolleen lisäksi keskiviikkona löydettiin kolme kuolonuhria lisää, kertovat uutistoimistot.

Lisäksi kymmenettuhannet asukkaat ovat joutuneet jättämään kotinsa ja lähtemään evakkoon.

Maastopaloja on myös Kalifornian pohjoispuolella Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa. Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Inslee luonnehti maastopaloja sydäntäsärkeviksi.

Sekä Inslee että Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom syyttävät ilmastonmuutoksen vaikutuksia tämän vuoden poikkeuksellisen tuhoisista maastopaloista.

– Minun kärsivällisyyteni ei riitä ilmastonmuutoksen kieltäjiä kohtaan. Tuo näkökanta on täysin ristiriidassa todellisuuden kanssa, Newsom sanoi.

Kalifornian maastopalot ovat olleet mittaushistorian suurimmat. Maastopaloja vastaan taistelee yli 14 000 palomiestä. Yhteensä palot ovat levinneet jo yli 809 000 hehtaarin kokoiselle alueelle.

Palojen sammuttamista on vaikeuttanut ennätyslämmin sää. Los Angelesin piirikunnassa rikottiin viikonloppuna myös lämpöennätys, kun lämpötila nousi 49 asteeseen.

Satoja koteja tuhoutunut Oregonissa

Kalifornian naapuriosavaltiossa Oregonissa sadat kodit ovat tuhoutuneet palojen vuoksi. Palojen on pelätty aiheuttaneen myös suuria henkilövahinkoja.

Ainakin viiden kaupungin on kerrottu "tuhoutuneen merkittävästi", ja alueelta on evakuoitui suuri joukko ihmisiä. Osavaltiossa roihuaa nyt arviolta 35 suurta maastopaloa.

– Satoja koteja on tuhoutunut. Nämä voivat olla osavaltiomme historian suurimmat ihmishenkien ja omaisuuden menetykset, jotka johtuvat maastopaloista, osavaltion kuvernööri Kate Brown sanoi lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

Lue myös:

Kalifornian maastopalot riehuvat ennätyslaajoina – pelastushelikoptereilla vaikeuksia laskeutua savun vuoksi

Sotilashelikopterit hakivat yli 220 jumiin jäänyttä retkeilijää Kalifornian metsäpalojen keskeltä

Suosittelemme