Hyppää sisältöön

Ruotsin pääministerin mielenmuutos maahanmuuton ja rikollisuuden yhteydestä voi kriisiyttää välit hallituksessa

Löfven sanoi keskiviikkona, että suuri maahanmuutto yhdistettynä huonoon integraatioon lisää riskiä rikollisuudesta.

Löfven istuu tuolilla nurmikolla. Vieressä on tyhjä tuoli.
Stefan Löfvenin tuoreiden maahanmuuttopuheiden arvioidaan kiristävän sosiaalidemokraattien ja hallituskumppani ympäristöpuolueen välejä. Kuva on otettu toukokuun lopussa. Kuva: Pelle Nilsson / AOP
Jussi Nurminen

Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin eilisen maahanmuuton ja rikollisuuden yhteyttä koskevan linjanmuutoksen arvioidaan voivan johtaa hallituspuolueiden välien kriisiytymiseen. Sosiaalidemokraatteja edustava Löfven on aiemmin toistuvasti kiistänyt, että maahanmuuton ja rikollisuuden välillä olisi mitään yhteyttä.

Keskiviikkona hän kuitenkin yllättäen muutti linjaansa. Valtiopäivien kyselytunnilla, sen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa ja myöhemmin illalla antamassaan tv-haastattelussa hän sanoi tällaisen yhteyden sittenkin olevan olemassa.

Hän kuitenkin painotti, ettei kyse missään tapauksessa ole rikollisuuden yhdistämisestä ihonväriin tai uskontoon.

Löfvenin mukaan suuri maahanmuuttajien määrä yhdistettynä huonosti hoidettuun integraatioon lisää "riskiä nyt näkemiimme ongelmiin". Ongelmilla hän viittasi muun muassa viime aikoina uutisoituihin maahanmuuttajataustaisten jengien tekemiin rikoksiin ja tietoihin Ruotsissa toimivista rikollisista sukuklaaneista.

Viime viikonloppuna julkisuuteen tuli tieto, että Ruotsin poliisi arvioi maassa toimivan noin 40 maahanmuuttajasukujen muodostamaa rikollista klaania, jotka pyörittävät esimerkiksi huumekauppaa.

Ruotsin poliisin operatiivista osastoa johtavan Mats Löfvingin Ruotsin radiolle antama haastattelu (siirryt toiseen palveluun) nosti maahanmuuttajien tekemistä rikoksista jälleen kiivaan keskustelun.

Löfven kertoi muuttuneesta kannastaan sen jälkeen, kun oppositiossa istuvat kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ja ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson olivat häntä asiasta hiostaneet.

Maahanmuutto hankaa demarien ja ympäristöpuolueen välejä

Löfven sanoi keskiviikkona, että hänen johtamansa edellisen hallituksen vuonna 2018 tekemä päätös kiristää Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa aiempaan liberaaliin linjaan verrattuna johtui juuri näistä mainituista ongelmista.

Lue myös: Ruotsin liberaali pakolaispolitiikka päättyi

Sosiaalidemokraattien hallituskumppanille ympäristöpuolueelle kyseiset kiristykset olivat erittäin vaikea paikka, eikä puolueen kannatus ole vieläkään toipunut niitä seuranneesta romahduksesta.

Politiikan kommentaattorit, esimerkiksi SVT:n (siirryt toiseen palveluun) Mats Knutson, ovatkin huomauttaneet Löfvenin keskiviikkoisten puheiden olevan maahanmuuttomyönteiselle ympäristöpuolueelle niin kova paikka, että hallituspuolueet ovat vaarassa ajautua konfliktiin. Myös osalle demareista pääministerin tuoreet kommentit voivat olla liikaa.

Kriisi saattaa kärjistyä jo ensi viikolla, jolloin maahanmuuttopolitiikkaa pohtivan parlamentaarisen komitean on määrä luovuttaa ehdotuksena tulevista linjauksista. Ympäristöpuolue on komiteassa vastustanut suurinta osaa tiukennusehdotuksista.

Keskiviikkona Löfven kuitenkin sanoi Ruotsin television uutisten haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että komitean ehdotukset täytyy lähettää lausuntokierrokselle sellaisinaan.

Lue myös:

Ampumiset lisääntyvät Tukholmassa, ja poliisin mukaan käynnissä on rikollisjärjestöjen valtataistelu: "Jengit ovat sekasortoisessa tilassa"

Ruotsissa 12-vuotias tyttö kuoli ammuskelussa, poliisi käynnistänyt murhatutkinnan

Ruotsin poliisin erikoisoperaatio ammuskeluja ja räjäytyksiä vastaan jäi suutariksi – näkyvää tulosta syntyi lähinnä Malmössä

Ruotsin poliisi aloitti syksyllä operaation jengiampumisten estämiseksi – nyt tuloksena huume- ja asetakavarikkoja sekä ampumisten lisääntyminen

Suosittelemme sinulle