Hallitus löysää koronapandemian vuoksi tehtyjä matkustusrajoituksia.
Ensi viikon lauantaista alkaen Suomeen on mahdollista saapua maista, joissa koronatartuntoja on ollut korkeintaan 25 sataatuhatta asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana.
Niin kutsuttu raja-arvo nostetaan siis 25:een. Tähän saakka raja-arvo on ollut noin kahdeksan.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensi viikon lauantaista eteenpäin Suomeen on mahdollista tulla esimerkiksi Ruotsista, Norjasta ja Saksasta, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi median edustajille illalla Säätytalolla hallituksen neuvottelun päätteeksi.
- Sisäministeri Maria Ohisalo, elinkeinoministeri Mika Lintilä ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka kommentoivat hallituksen neuvottelun tulosta neuvottelun päätteeksi toimittajille Säätytalolla. Yle näytti kommentit suorana. Voit katsoa tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.
Hallituksen on määrä kertoa huomenna perjantaina klo 11 alkavassa tiedotustilaisuudessa lisää tehdyistä päätöksistä. Tiedotustilaisuutta kaavailtiin jo tälle illalle, mutta se kuitenkin siirtyi neuvottelun venyessä.
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) tähdensi illalla toimittajille, että venyminen johtui asian monimutkaisuudesta – ei niinkään näkemyseroista.
– Tässä on valtavan paljon juridisia ja terveydentilan suojeluun liittyviä yksityiskohtia. Haluamme pitää huolen siitä, että hallitus tekee hyvää työtä. Siksi tässä kestää – ei niinkään siksi, että tässä vaiheessa olisi eriäviä näkemyksiä, hän sanoi.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistui neuvotteluun etänä mahdollisen koronavirusaltistumisen takia.
Harakka: Suomi ottaa käyttöön ”testaa ja tule” -mallin
Ohisalo sanoi, että Suomi tulee jatkamaan rajavalvontaa EU:n sisärajoilla näillä näkymin vielä marraskuun 22. päivään saakka. Hän arvioi, että tuohon mennessä testaukseen perustuvaan maahantulomalliin liittyvät lainsäädäntöhankkeet on saatu valmiiksi.
Mitä sitten tarkoittaa testaukseen perustuva maahantulomalli? Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kutsui sitä illalla ”testaa ja tule” -malliksi.
– Jäykästä rajarajoituksesta siirrytään kohti mallia, jossa raja-arvon ylittävistä maista edellytetään pakollinen, ennakollinen negatiivinen testitulos Suomeen tultaessa, Harakka sanoi.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) iloitsi siitä, että matkailualalla pystytään näin avaamaan nyt talvisesonki.
– Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, Lintilä sanoi.
Koronavirustilanne vaihtelee voimakkaasti eri maissa
Yle kertoi jo aiemmin tänään, että hallitus aikoo nostaa raja-arvoa juuri 25:een. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Kun matkustusrajoitus ensi viikon lauantaina muuttuu, Suomeen pääsee matkustamaan noin kymmenestä uudesta maasta. Myös Ruotsi kuuluu näihin maihin.
Ruotsissa taudin ilmaantuvuus on vähentynyt viime aikoina. Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n tuore tieto kertoo Ruotsin viime 14 vuorokauden luvuksi 24 tartuntaa 100 000 asukasta kohti.
Vapaamman matkustamisen maihin kuuluisivat toissapäiväisten tartuntatilastojen mukaan myös esimerkiksi Viro, Norja, Islanti, Saksa, Latvia, Liettua, Slovakia, Puola ja Liechtenstein.
Matkasuunnitelmien kannalta tilanne on silti edelleen hankala, sillä koronavirustilanne heittelee Euroopassa voimakkaasti. Esimerkiksi Unkarissa tautitilanne oli muutama viikko sitten yksi Euroopan parhaista. Nyt maassa on 42 tapausta 100 000 asukasta kohti.
Suomen koronarajoitukset estivät Vanhasen EU-kokousmatkan
Suomen koronarajoitukset ovat eurooppalaisittain olleet tiukat. Eniten ongelmia rajoitukset ovat aiheuttaneet matkailulle.
Myös työmatkat ovat olleet hankalia toteuttaa, koska Suomeen tullessa olisi pysyteltävä kahden viikon karanteenioloissa.
Ylen tietojen mukaan valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) perui osallistumisensa euroryhmän ja EU:n talousministerien kokoukseen. Ministerit eivät voi rikkoa koronarajoituksia. Jos Vanhanen olisi joutunut kahden viikon karanteeniin, hän ei olisi voinut osallistua ensi viikolla budjettiriiheen.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan on parhaillaan karanteenissa osallistuttuaan Berliinissä EU-ulkoministerin epäviralliseen Gymnich-kokoukseen. Haavisto kertoo Twitterissä, että karanteeni jatkuu 12. syyskuuta saakka.
Juttu on päivitetty lopulliseen muotoonsa klo 21.41.
Voit keskustella aiheesta huomiseen perjantaihin klo 23 saakka.