Hyppää sisältöön

Lomautettujen ansiopäivärahoissa jopa yli tonnin erot – katso lista eri alojen korvauksista

Jopa 184 000 ollut lomautettuna tänä vuonna.

Poikkeuksellisesti suljettu -lappu ravintolan ikkunassa.
Koronakriisi on pakottanut monet työpaikat sulkemaan ovensa ja lomauttamaan työntekijänsä. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Pekka Pantsu

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronakriisi on suorastaan räjäyttänyt lomautettujen määrän tänä vuonna. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lomautettuja oli heinäkuun lopussa 100 000, vielä huhti-toukokuussa jopa 184 000.

Ansiopäivärahaa maksettiin heinäkuussa 218 000 työttömälle yhteensä lähes 300 miljoonaa euroa. Saajista 104 000 sai sitä lomautuksen ajalta.

Työttömyyskorvaukset ovat siis tulleet tutuiksi huimalle määrälle ihmisiä. Korvausten suuruuksissa on kuitenkin isoja eroja riippuen jo siitä kuuluuko työttömyyskassaan vai ei.

Erot ovat suuria myös ammattien välillä. Kassanjäsenet ovat oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen, jonka suuruus riippuu pitkälti saajansa tuloista ennen työttömyyttä tai lomautusta.

Finanssivalvonnan tilastojen mukaan korkeinta ansiosidonnaista lomautusajalta tienasivat viime vuonna lääkärit, keskimäärin 2 629 euroa kuukaudessa. Kärkipään korvauksiin ylsivät myös lakimiehet, insinöörit ja tradenomit.

Matalimpaan ansiosidonnaiseen saivat tyytyä lähi- ja perushoitajat, keskimäärin 1 325 euron kuukausikorvaukseen.

Kaikkien alojen keskiarvo lomautusajalta oli viime vuonna 1 638 euroa kuussa miinus verot. Tälle vuodelle työttömyysajan ansiopäiväraha nousi tavallisella palkansaajalla 15–45 euroa kuukaudessa tasokorotusten ja pienten laskentamuutosten seurauksena.

Laskurilla oma korvaus

Taulukon summat ovat siis keskiarvoja. Periaatteessa lomautusajan ja muun työttömyysajan ansiosidonnaiset korvaukset ovat samansuuruisia.

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön mukaan lomautusajalta keskimäärin maksettu ansiopäiväraha oli viime vuonna kuitenkin jonkin verran muulta työttömyysajalta maksettua korkeampi.

– Tämä voi johtua osin aktiivimallista, joka leikkasi lomautusajan päivärahaa vain harvoin. Erotukseen voi vaikuttaa myös se, että työttömät tekevät paljon osa-aika ja -keikkatyötä. Osa-aika- ja keikkatyön palkka huomioidaan päivärahan määrässä, mikä laskee keskiarvoista päivärahaa, kertoo tiedottaja Anni Alaja.

Oman ansiosidonnnaisen korvauksen suuruuden saa suuntaa-antavasti selville päivärahalaskurilla, joita monet työttömyyskassat ovat nettisivuilleen laittaneet. Sellainen löytyy esimerkiksi Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Samalta sivustolta voi tarkastaa myös ne väliaikaiset muutokset (siirryt toiseen palveluun), joita eduskunta on hyväksynyt työttömyysturvaan koronakriisin vuoksi.

Peruskorvaus 724 e/kk

Työttömyyskassaan kuulumattomat saavat tyytyä selvästi pienempään työtömyyskorvaukseen. Kela maksaa työttömyysajalta peruspäivärahaa, jonka suuruus on ilman korotuksia 724 euroa kuussa miinus verot. Korotusta saa muun muassa lapsista. Kelan päivärahalaskuri ja muuta tietoa peruspäivärahasta löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Lomautukset iskivät parhaassa työiässä oleviin – nuoret naiset ovat pääsemässä taas töihin kiinni, mutta nuoret miehet voivat olla liipasimella syksyllä

Suurlomautukset ja työttömyyden uhka sai kymmenet tuhannet nuoret hakemaan työttömyyskassan jäsenyyttä

Suomen Yrittäjien pääekonomisti: Syksy tuo irtisanomisia mittavissa määrin

Suosittelemme sinulle