Hyppää sisältöön

Porin bussivuoroihin merkittävä leikkaus ensi vuonna?

Koronan aiheuttama kysynnän väheneminen saattaa pakottaa heikentämään palvelutasoa.

Kaupunkiomisteinen Porin Linjat on yksi merkittävimmistä joukkoliikenteen tuottajista Porin seudulla. Kuva: Nea Hakamäki ja Ellen Rautava / Yle
Antti Laakso

Porissa joukkoliikenteen palvelutaso saattaa heikentyä merkittävästi. Taustalla on kaksi toisiinsa kietoutuvaa ongelmaa: kaupungin vaikea taloustilanne ja koronaepidemian aiheuttama bussikyytien kysynnän lasku.

Porin bussiliikenteen käyttäjämäärät vähenivät merkittävästi keväällä koronan takia. Tilanne on edelleen poikkeuksellinen. Normaaliin syyskuuhun verrattuna käyttäjiä on 45 prosenttia vähemmän.

Joukkoliikenne joutuu etsimään säästöjä myös kaupungin mittavan alijäämän kattamiseksi. Viimeisimmän arvion mukaan kaupunki tekee tänä vuonna yli 35 miljoonan euron alijäämän, ensi vuoden osalta on katettavana vähintään seitsemän miljoonan euron vaje.

Vähemmän vuoroja?

Esimerkiksi kaupungin omistama Porin Linjat saa kesä–elokuulta noin 200 000 euron tuen kaupungilta kattamaan koronan takia vähentyneitä lipputuloja.

Jos kaupunginvaltuusto ei myönnä joukkoliikenteeseen lisää tukieuroja, ensi vuoden rahoitusvaje on 1,4 miljoonaa euroa. Säästöjä etsitään todennäköisesti heikentämällä vuorotarjontaa.

Säästöehdotuksia pohditaan Porin joukkoliikennejaostossa ensi viikolla.

Suosittelemme sinulle