Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Näin koronavirus alkoi levitä suomalaisissa jääkiekkojoukkueissa – vaikutukset ovat ulottuneet jo neljään kaupunkiin vain muutamassa päivässä

Vahvistettuja koronavirustartuntoja on tullut ilmi Mikkelin Jukureissa sekä Hämeenlinnan Pallokerhossa.

Jukurit yleiskuva anonyymi
Kotimaisissa jääkiekkoseuroissa jylläävä korona-aalto lähti liikkeelle Mikkelistä ja Jukureista. Kuva: Janne Karinkanta / Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuusi päivää ja neljä kaupunkia.

Mikkelissä Jukurien alle 20-vuotiaiden jääkiekkojoukkueesta liikkeelle ryöpsähtäneen koronavirusketjun vaikutukset ovat levinneet lyhyessä ajassa laajalle.

Jukurien A-nuorten joukkueessa on tähän mennessä todettu yhteensä 22 tartuntaa. Tartuntoja on todettu myös Hämeenlinnan Pallokerhon alle 20-vuotiaiden joukkueessa, minkä lisäksi altistumisia on havaittu myös Kouvolassa KooKoossa.

Ketjun vaikutukset ulottuvat myös Lappeenrantaan ja SaiPaan.

Yle Urheilu kokosi yhteen miten koronavirus pääsi leviämään kotimaisissa jääkiekkojoukkueissa.

Grafiikka koronatartuntojen aikajanasta
Kuva: Maiju Hakalahti /Yle Urheilugrafiikka

"He ovat eläneet normaalia elämää"

Kotimaisen kiekon tautirypäs sai alkunsa, kun kolmella Jukurien alle 20-vuotiaiden joukkueen pelaajalla todettiin maanantaina koronavirustartunta, ja koko joukkue taustahenkilöineen asetettiin 14 vuorokauden karanteeniin.

Tiistaina uusia tartuntoja todettiin 17 ja torstaina kaksi, mikä nostaa kokonaismäärän 22:een. Jukurien toimitusjohtajan Jukka Toivakan mukaan kaikki 22 tartuntaa ovat seuran alle 20-vuotiaiden joukkueesta ja sen ympärillä olevista toimihenkilöistä.

Torstai-iltapäivään mennessä Jukurien liigajoukkueessa ei ollut tullut ilmi yhtään positiivista testitulosta.

Jukurien koronatartuntojen ympärille nivoutuu myös yli 300 altistumisen rypäs, joka tuli ilmi keskiviikkona.

Toivakka sanoo, ettei ole toistaiseksi tietoa, missä ja miten ensimmäiset tartunnan saaneet Jukurien pelaajat ovat itse virukselle altistuneet. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote ja muut terveysviranomaiset tutkivat asiaa parhaillaan.

– Miten viruksen leviäminen meidän Jukuri-yhteisössämme tapahtui – jossakin vaiheessa joku on saanut tartunnan jostakin ja ilmeisesti viime viikonlopun tai loppuviikon aikana joukkueharjoituksissa tai pelimatkalla se on sitten tarttunut muihin. Tämän tarkempaa tietoa meillä ei siitä ole, Toivakka kertoo.

– Sen tiedämme, että koko tämä sairastunut porukka on ollut pelaamassa yhdessä, matkustanut yhdessä bussilla ja tietysti ollut pukukopissa yhdessä. Näin uskoisin, että se on Jukuri-yhteisössä levinnyt.

Mikkelin Jukurien toimitusjohtaja Jukka Toivakka jäähallin käytävällä.
Jukurien toimitusjohtajan Jukka Toivakan mukaan seurassa on tiukat toimintaohjeet koronaviruksen suhteen. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Jukurien alle 20-vuotiaiden joukkue pelasi perjantaina 4. syyskuuta nuorten SM-liigan ottelun Hämeenlinnassa HPK:ta ja lauantaina 5. syyskuuta Kouvolassa KooKoota vastaan.

Kuten pääsarjaseuroissa on tapana, Jukureissakin osa A-nuorista harjoitteli liigajoukkueen kanssa, minkä takia sekin asetettiin 14 vuorokauden karanteeniin.

Toivakan mukaan ensimmäisenä tartunnan Jukurien A-nuorten joukkueesta saaneet eivät ole käyneet esimerkiksi yökerhoissa, joissa tartuntariski voi olla ihmismäärän myötä suurempi.

– He ovat eläneet normaalia elämää. Toki heillä on lähipiiriä, ja ovat käyneet koulussa, joten kontakteja on joka tapauksessa kuten meillä kaikilla.

– Meillä on tarkka ohjeistus siitä, että kaikkia varotoimenpiteitä pitää noudattaa. Ja itseasiassa alle 20-vuotiaiden joukkue on tehnyt itse itsellensä säännöt, koska he kyllä tiedostavat tilanteen vakavuuden, ja sen, että kyseessä voi olla koko pelikausi tai oma ura.

Kouvolan kahdesta altistumisesta negatiiviset testitulokset

Mikkelistä koronavirusketju levisi Kouvolaan. KooKoo tiedotti tiistaina sen kahden liigajoukkueen pelaajan altistuneen koronalle. Pelaajat olivat altistuneet virukselle vapaa-ajallaan oltuaan Jukurien alle 20-vuotiaiden joukkueen sairastuneen pelaajan seurassa.

Kyseiset kaksi pelaajaa sekä alle 20-vuotiaiden joukkue asetettiin tiistaina karanteeniin. Liigajoukkueen kahden pelaajan koronatestit osoittautuivat negatiivisiksi, mutta A-nuorten joukkueen testitulokset eivät olleet vielä torstai-iltaan mennessä valmistuneet.

Kymsote päätti koko A-nuorten joukkueen testaamisesta sen ja Jukurien lauantaisen ottelun myötä.

Kouvola määräsi joukkueen opiskelevat pelaajat myös etäopetukseen, jotta esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset eivät vaarantuisi. Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikön Johanna Franzénin mukaan karanteeniin asetetussa alle 20-vuotiaiden joukkueessa ei kuitenkaan ole pelaajia, jotka olisivat itse osallistumassa ylioppilaskirjoituksiin.

HPK harjoitukset 02092020
Sekä HPK:n liigajoukkue että alle 20-vuotiaiden joukkue on asetettu karanteeniin. Kuva: Dani Branthin / Yle

HPK:n A-nuoret ja liigajoukkue karanteenissa 21. syyskuuta asti

HPK ilmoitti tiistai-iltana, että sen alle 20-vuotiaiden joukkueen toiminta keskeytetään 15. syyskuuta asti. HPK kohtasi perjantaina 4. syyskuuta kotijäällään Jukurien A-nuorten joukkueen.

Torstai-iltaan mennessä HPK:n A-nuorten joukkueessa oli todettu kolme koronavirustartuntaa. HPK:n toimitusjohtajan Antti Toivasen mukaan tartunnat ovat tämän hetkisen tiedon mukaan peräisin perjantaisesta Jukurit-ottelusta.

– Saimme tiedon maanantaina Jukurien altistumistilanteesta. Sen jälkeen kaikki alle 20-vuotiaiden pelaajat eristettiin kaikesta muusta toiminnasta ja jäivät omaehtoiseen karanteeniin, Toivanen kertoo.

Yksi HPK:n A-nuorten joukkueen pelaajista osallistui maanantaiaamuna seuran liigajoukkueen harjoituksiin, jonka myötä myös liigajoukkue asetettiin karanteeniin. Sekä liigajoukkue että alle 20-vuotiaiden joukkue on karanteenissa 21. syyskuuta asti.

Toivasen mukaan tapahtuneesta on tehtävä tarkka analyysi ja pohdittava miten on toimittu – ja olisiko varotoimissa vielä jotain viilattavaa.

– Kuinka paljon pelaajat liikkuvat joukkueiden välillä? Miten voimme rajata kontaktia tekemällä ympäristöstä vieläkin suljetumpaa? Tiedostetamme, ettemme voi rakentaa täällä samanlaisia kuplia kuin vaikka Pohjois-Amerikan sarjoissa. Mutta mitä voimme tehdä meidän halleilla ja resursseilla, Toivanen pohtii.

SaiPa perui joukkuetapahtuman, Kisapuistossa tehopuhdistus

Viimeisimpänä kotimaisen kiekon koronaketjuun kietoutui Lappeenranta ja SaiPa. SaiPan ja HPK:n edustujoukkueet kohtasivat keskiviikkona harjoitusottelussa Lappeenrannassa.

Torstaina SaiPa kertoi peruvansa mahdollisen korona-altistumisen vuoksi joukkueen yhteisen hengennostatustapahtuman. Lisäksi Lappeenrannan kaupunki tiedotti torstaina sulkevansa Kisapuiston jäähallit vuorokauden ajaksi ja tekevänsä varotoimenpiteenä tehostettuja puhdistustoimia.

Jäänhoitokone ajaa kisapuiston kenttää
Lappeenrannan Kisapuiston jäähallissa tehdään varotoimenpiteenä tehostettuja puhdistustoimia. Arkistokuva. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

SaiPan viestintä- ja markkinointipäällikkö Jussi Viljakainen on huolissaan liigajoukkueissa jylläävästä korona-aallosta.

– Viime päivien tartuntamäärät ja varsinkin Jukureiden tartunnat hätkähdytti. Mutta ei tässä vielä ole kirvestä kaivoon heitetty. Tehdään omalta osalta se mikä pystytään, Viljakainen toteaa.

SaiPa on jaksottanut kuntosalilla käyntejä joukkueen kesken, mutta jäätreenit järjestetään kuitenkin toistaiseksi normaalisti. Pelaajaliikenne oman juniorijoukkueen sekä Imatran Ketterän kanssa on pyörinyt myös normaalisti, mutta sitä saatetaan joutua pohtimaan uudelleen.

– Katsotaan pitääkö tähän reagoida viikonlopun aikana, Viljakainen miettii.

Miesten jääkiekon SM-liigan on tarkoitus alkaa 1. lokakuuta.

Lue myös:

HPK jo toinen karanteeniin joutunut SM-liigajoukkue – nuorten joukkueessa kolme tartuntaa

HPK:n koronavirustartunnan saanut henkilö ei ollut eilen SaiPan harjoitusottelussa – SaiPa peruu varotoimena joukkueen tämän päivän tapahtuman

Mikkelin Jukureissa yhteensä 20 koronatartuntaa – jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja ikävästä tilanteesta: "Valitettavasti oli odotettavaa"

Mikkelin Jukurien koko edustusjoukkue kahden viikon koronakaranteeniin – uudet tartuntaryppäät voisivat typistää Liigakauden

HPK:n U20-joukkue keskeyttää toimintansa viikoksi – pelasivat Jukureita vastaan

Jukurien koko liigajoukkue on asetettu kahden viikon karanteeniin – sarjan alkuun enää vajaa kuukausi

Suosittelemme