Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomalainen Carola: Ihmettelin, minkä takia aurinko ei nouse – Maastopalojen riivaama Kalifornia on nyt pimeä, oranssi ja pelottava

San Franciscossa asuvat suomalaiset kertovat, että ilmanlaatu on ollut kohta kuukauden ajan sietämättömän huono.

Kuvassa rakennuksia ja autoja San Franciscossa. Ilma on oranssisen hämärä, vaikka kuva on otettu keskipäivällä.
San Francisco oli keskiviikkona oranssi ja hämärä. Kuva on otettu keskipäivän aikaan. Kuva: AOP
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

San Franciscossa on ollut viime päivinä hyvin erikoinen tunnelma. Keskiviikkona taivas oli epätodellisen oranssi ja punainen, torstaina oli harmaan pimeää, kun päivän olisi pitänyt valjeta.

Yhdysvaltain länsirannikolla raivoavat maastopalot ovat pimentäneet auringon, kertoo San Franciscon keskustassa asuva Carola Förnäs.

– Tarkistin juuri, että auringon olisi pitänyt nousta kymmenen minuuttia sitten. Näyttää, ettei aurinko tule esiin, koska tuhkasumu on niin vahva, Förnäs totesi puhelimitse torstaina paikallista aikaa aamuseitsemältä.

Toinen kaliforniansuomalainen, Pirkka Aunola kävi samana aamuna lyhyellä lenkillä koiran kanssa. Lenkin jälkeen silmät kutisivat.

– Kaupungin päällä on harmaa syvä hernerokkasumu ja -savu. Eilen aamulla herättiin täysin punaiseen ja oranssiin maailmaan.

Pirkka Aunola
Pirkka Aunola laittoi kasvoilleen N95-hengityssuojaimen ulkoiluttaessaan koiraa torstaiaamuna. Kuva: Pirkka Aunola

Koskaan aikaisemmin ei keskiviikon kaltaista sääilmiötä ole San Franciscossa nähty.

– Oli vähän kuin olisi kävellyt elokuvan lavasteissa. Valoa oli hyvin vähän. Hyvin erikoinen, pelottava ja painostava tunnelma siitä kyllä tuli, Aunola kuvaili mystistä päivää.

Ulkona silmiä kirvelee

Torstaiaamuna San Franciscossa oli oranssin taivaan sijaan taas tanakka savusumu. Jo kuukauden ajan tämä on ollut kalifornialaisten arkea. Ilmanlaatu on surkea ja ulos mennään lähinnä vain välttämättömissä asioissa.

– Ulos mennessä silmiä kirvelee. Se kertoo siitä, että ilmanlaatu on todella huono, Carola Förnäs toteaa.

Punertavaa usvaa talojen yllä.
Tällainen oli näkymä Carola Förnäsin parvekkeelta keskiviikkona. Kuva: Carola Förnäs

Förnäsillä on ollut tapana käydä aamuisin urheilemassa, mutta eilen se ei tullut kysymykseen.

– Kun katsoo ikkunasta ulos, niin näkee, että ihan turha tuonne on lähteä.

San Franciscon kaupunkia palot eivät ole suoranaisesti uhanneet, mutta savun takia ilmanlaatu on ollut sietämättömän huono. Ikkunoita ei esimerkiksi ole voinut pitää auki kuumasta säästä huolimatta.

Aikaisemmin savu tuli lähialueen maastopaloista. Ne on kuitenkin saatu pääosin tukahdutettua ja nyt savua kantautuu San Franciscoon Pohjois-Kalifornian ja Oregonin maastopaloista. Melkeinpä koko länsirannikolla palaa.

Kalifornian maastopalot merkittynä kartalle.
Kalifornian paloviranomaiset kertoivat torstaina, että osavaltion alueella oli 29 suurta maastopaloa.  Kuva: Seppo Suvela / Yle
  • Maastoa palanut 1,3 miljoonan hehtaarin alalta
  • Maastopaloja ollut tänä vuonna yhteensä 7 694
  • 12 ihmistä on kuollut paloissa
  • 5 859 rakennusta on tuhoutunut tai kärsinyt vahinkoja
  • Noin 14 000 palomiestä on sammuttamassa paloja

Lue lisää: Heikki Ketola rakentaa uutta taloa Kaliforniaan maastopaloriskistä huolimatta

Maastopalot alkoivat tavallista aikaisemmin

Tänä vuonna maastopalot alkoivat Kaliforniassa tavanomaista aikaisemmin eli jo elokuussa. Tuossa vaiheessa koronaviruksen puolesta oli saatu ulkoilmaravintolat ja terassit auki. Nyt asukkaat joutuvat kuitenkin taas olemaan sisätiloissa

– Oltiin pikkuhiljaa päästy vähän normaalimpaan elämään. Pystyi näkemään ihmisiä ulkona ja käymään syömässä, mutta tällä hetkellä savu on välillä niin voimakasta, että on pakko linnoittautua kotiin, Pirkka Aunola kertoo.

Maastopalo Orovillessa Kaliforniassa.
Kaliforniassa roihusi torstaina noin 30 suurempaa maastopaloa. Kuva Orovillestä. Kuva: Josh Edelson / AFP

Sekä viisi vuotta San Franciscossa asunut Förnäs että seitsemän vuotta kaupungissa asunut Aunola arvioivat, että maastopalot ovat muuttuneet rajummiksi vuosi vuodelta. Tänä vuonna Kaliforniassa on ennätyssuuria paloja.

– Ilmastonmuutos pahentaa ehdottomasti tätä koko tilannetta, Aunola toteaa.

Hyvin San Franciscossa viihtynyt mies sanoo joutuneensa pohtimaan sitä, onko kaupungissa maastopalojen takia enää mielekästä asua tulevaisuudessa.

– Kyllä se on käynyt mielessä. Tällä hetkellä sosiaalinen elämä kutistuu niin pieneksi, että alkaa miettiä vaihtoehtoja. Tämä on ollut hyvä kaupunki olla ja elää, mutta mitä enemmän tällaista tulee olemaan, niin alkaa miettiä onko se kuitenkaan sen väärti.

Lisää aiheesta:

San Franciscon taivas värjäytyi oranssiksi ja taivaalta tippui tuhkaa historiallisen suurten maastopalojen vuoksi – "Apokalyptista"

Kalifornian maastopalot riehuvat ennätyslaajoina – pelastushelikoptereilla vaikeuksia laskeutua savun vuoksi

Suosittelemme