Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomen ykkösgolfari Sami Välimäki lähtee ensimmäiseen major-turnaukseensa historiallisessa vireessä – hyvä ystävä joutui punnertamaan 200 kertaa huippukierroksen takia

Sami Välimäki uskoo yltävänsä kärkitaisteluun heti uransa ensimmäisessä major-turnauksessa.

Sami Välimäki kotikentällään Nokialla ennen US Openia 2020
Sami Välimäki pyörähti kotikentällään Nokialla ennen lähtöä Yhdysvaltoihin ensimmäiseen major-turnaukseensa. Kuva: Jarkko Vuolle
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen ykkösgolfari Sami Välimäki lähtee ennätyksellisessä vireessä uransa ensimmäiseen major-turnaukseen Yhdysvaltojen avoimiin. Välimäki on sijoittunut kolmessa peräkkäisessä Euroopan-kiertueen kisassa kymmenen parhaan joukkoon. Koskaan aiemmin kukaan suomalainen miesgolfari ei ole pystynyt vastaavaan. Walesissa tuli ensiksi kuudes sija ja sitten komeasti toinen sija. Viimeisessä kisassa ennen majoria Espanjassa Välimäki oli kymmenes.

Kun golf jatkui koronavirustauon jäljiltä heinäkuussa, tilanne oli toinen. Välimäki ei päässyt kolmessa ensimmäisessä kisassa kertaakaan 65 parhaan jatkokierroksille.

Mitä oikein tapahtui?

– Oli pitkä ja erikoinen jakso, kun ei kilpailtu viiteen kuukauteen kunnon olosuhteissa. Sitten sain hyvää infoa parantamiskohteista ensimmäisellä kolmella viikolla. Onnistuimme Walesissa ja siitä on lähtenyt hyvä putki päälle, Välimäki sanoo.

Pienellä harjoitustauolla 22-vuotias Välimäki ja hänen valmentajansa Timo Karvinen keskittyivät yksinkertaisen asian parantamiseen. Se tuotti tulosta.

– Haettiin sitä, että vasen lonkka aukeaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Sitten yläkroppa kääntyy ja lyöntiin tulee rytmi. Sillä rupesi lähtemään pallot linjalle, Välimäki analysoi.

Sami Välimäki näyttää, miten pieni muutos tekniikassa toi tulosta

Caddie vaihtui kielimuurin takia

Toinen merkittävä muutos oli golf-pelaajan luottotoverin eli caddien vaihto. Kokenut australialainen Kyle Roadley sai lähteä vaikean heinäkuun lopussa. Hänen tilalleen Välimäki nappasi suomalaisen Väinö Viitaharjun.

– Minulle tuli sellainen fiilis, että kielimuuri oli liian iso. Ei tuntunut itsestä hyvälle. Tajusin, että vaihto oli pakko tehdä. Hyvä ystävä Väinö oli valmis lähtemään mukaan. Kokeiltiin ja pari kisaa meni mallikkaasti, Välimäki sanoo.

Sami Välimäki (oik.) ja caddie Väinö Viitaharju sateen suojassa Walesissa Euroopan kiertueella.
Väinö Viitaharjulla (vas.) ja Sami Välimäellä on ollut hauskaa Walesin sateessakin. Kuva: Ross Kinnaird/Getty Images

Koronaviruksen takia maailmantilanne muuttui siihen suuntaan, että caddien olisi hyvä olla mahdollisimman lähellä pelaajansa. Viitaharju oli Välimäelle tuttu amatöörikisoista ja juniorimaajoukkeuista.

Kumpikin pitää majaansa Pirkanmaalla. Heistä on muodostunut myös kentän ulkopuolella hyviä ystäviä. Välimäki uskoo, että uusi caddie on myös auttanut pelaamisessa. Kaksikko luottaa toisiinsa.

– Totta kai caddiella on iso rooli. Jos kentällä on hyvä meininki ja pystyy nauttimaan, tulokset tulevat paljon paremmiksi huonoimpinakin päivinä. Nyt ovat ne huonoimmat kierrokset vähentyneet, Välimäki kertoo.

Vedonlyönti kostautui caddielle

Välimäellä ja Viitaharjulla on ollut ilmeisen hauskaa viime viikkoina. Viimeisessä turnauksessa ennen majoria Espanjassa Välimäki ja Viitaharju herättivät huomiota tempauksellaan.

Välimäki ja Viitaharju olivat lyöneet vetoa, että Viitaharju joutuu punnertamaan 200 kertaa Välimäen tarpeeksi hyvän kierroksen jälkeen. He olivat sopineet avaukierroksen jälkeen Viitaharjun joutuvan punnertamaan, jos Välimäki pelaa vaikealla Valdderraman kentällä kierroksen alle kaksi lyöntiä ihannetuloksen.

Välimäki löi heti vedonlyöntiä seuranneena päivänä kokonaistulokseksi kolme alle ihannetuloksen. Viitaharju joutui punnertamaan.

– Onneksi onnistui heti perjantaina, Välimäki hymyilee.

Välimäki korostaa myös sitä, miten kaksikko luottaa toisiinsa.

– Pystymme paljon puhumaan muistakin asioista kuin golfista. Tiedämme hyvin paljon siitä, miten toinen ajatelee. Kentällä ei tule sitten tiukassa paikassa tyhmiä kysymyksiä, Välimäki sanoo.

Tällä viikolla Välimäestä tulee kolmas suomalaismies golfin major-turnauksessa, kun Välimäki kisaa Yhdysvaltojen avoimissa, jotka alkavat torstaina. Pelikenttänä toimii Winged Foot Golf Club.

Valderraman kenttä toimi hyvänä kenraalina, koska sitä pidetään erittäin vaikeana pelipaikkana.

– US Openissa on yleensä todella vaikeat olosuhteet. Kovat ja pienet viheriöt. Varmasti olen siihen nyt valmistautunut, Välimäki sanoo.

Välimäelle uran ensimmäinen major-turnaus oli tavoitteena tälle kaudelle sen jälkeen, kun hän nappasi sensaatiomaisesti ensimmäisen voittonsa Euroopan kiertueella maaliskuussa Omanissa.

Tällä viikolla New Yorkissa Välimäen minimitavoite on päästä 60 parhaan jatkokierroksille viikonloppuna.

– Sitten nähdään, miten viikonloppuna pystyy pärjäämään. Mutta uskon, että on todella hyvät mahdollisuudet menestyä, Välimäki sanoo.

Luuletko, että voisit yltää kärkitaisteluun?

–Ehdottomasti.

Tiukat turvatoimenpiteet

New Yorkin osavaltio on ollut Yhdysvalloissa yksi pahimmista koronaviruksen runtelemista alueista. Välimäkeä ei huoleta lähteä kisaamaan rapakon taakse.

– Uskon, että saa varmasti pelattua hyvän turnauksen ja ei saa tartuntaa. On fiksusti, eikä lähde erikoisesti vääriin paikkoihin, kuten ravintoloihin, Välimäki sanoo.

Sami Välimäki
Sami Välimäki Andalusiassa viimeisessä kisassa ennen Yhdysvaltain avoimia. Kuva: Luke Walker/Getty Images

Golfin Euroopan-kiertueiden kilpailujen yhteydessä Välimäki on jo saanut kokea tiukat turvarajoitukset. Hän uskoo, että samanlaisia toimia on edessä Yhdysvaltojen avoimissa kuin on ollut Euroopan-kiertueellakin.

Euroopan-kiertueella pelaajilla pitää olla etukäteen tehtynä negatiiviset koronatestit. Sen lisäksi pelaajat testaan vielä paikan päällä ennen kisaa. Heidät mitataan päivittäin kuumeen varalta. Lisäksi pelaajat täyttyvät joka päivä heidän terveyskyselyn. Jokaisen väylän alussa tiiauspaikalla on myös tarjolla käsidesiä.

Myös Suomessa kisojen välissä oleskellessaan Välimäki noudattaa äärimmäistä varovaisuutta.

– En saa mennä mihinkään julkisiin tiloihin. Olen periaatteessa pelkästään vain kotona. Golf on ulkolaji, joten voin tulla harjoittelemaan tänne Nokialle kotikentälle. Muuten normaali elämä on vaikeaa, Välimäki sanoo.

Lue lisää:

Sami Välimäki golfasi upeasti toiseksi Euroopan kiertueella Walesissa! Saavutti samalla paikan huippukisaan Yhdysvaltoihin – "Tosi kova juttu"

Sami Välimäelle kolmas top 10-sija Euroopan-kiertueella – "Vähän kuumemmalla putterilla olisin taistellut voitosta"

“Mekaanikko” on golfmaailman rakastettu ja boheemi kulttihahmo, joka nauttii sikareista ja viinistä – maailmanennätyksen tehnyt Miguel Angel Jimenez on halunnut voittaa ja viihdyttää jo yli 30 vuotta

Sami Välimäki on voittajasuosikki, kun golfin Euroopan kiertue jatkuu torstaina – asiantuntija odottaa suomalaisilta huippusijoja

Golfin tiedemies palasi koronatauolta huomiota herättävän lihaksikkaana: kohta hän lyö palloa jo liiankin pitkälle – "Jossain vaiheessa pitää tulla stoppi"

Vuoden kovin suomalaissensaatio ei yllättänyt itseään, vaikka teki golfhistoriaa – nyt Sami Välimäki unelmoi kotonaan major-voitosta

Suosittelemme sinulle