Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Brexit-neuvottelut saattoivat jo kaatua – Johnsonin hallituksen petturuus murensi pohjaa Britannian ja EU:n vapaakauppaneuvotteluilta

Neuvottelut saattoivat tyssätä Johnsonin ehdottamaan sisämarkkinalakiin, joka rikkoo viime syksynä solmittua erosopimusta, arvioi toimittaja Pasi Myöhänen.

Pääministeri Boris Johnson esitteli sisämarkkinalakia Britannian parlamentissa keskiviikkona.
Pääministeri Boris Johnson esitteli sisämarkkinalakia Britannian parlamentissa keskiviikkona. Kuva: Britannian parlamentti/EPA
Pasi Myöhänen

Britannian ja EU:n kauppaneuvottelujen kaatuminen tuntuu nyt todennäköisemmältä kuin niiden onnistuminen.

Muutos tapahtui eilen keskiviikkona, kun Britannian hallitus julkisti lakiehdotuksen, jonka avulla maa pyrkii ohittamaan jo hyväksytyn EU-erosopimuksen epämieluisat pykälät.

Britannian lakiesityksen muotoilu oli jopa jyrkempi kuin etukäteen pelättiin ja näyttää täysin selvältä, että Britannia uhkaa tieten tahtoen rikkoa allekirjoittamaansa kansainvälistä sopimusta vastaan. Lainvastaisuuden myönsi myös Britannian hallituksen oma ministeri (siirryt toiseen palveluun)Brandon Lewis. (siirryt toiseen palveluun)

Se on vakava asia. Pääministeri Boris Johnsonin puoluetoveri, Britannian entinen pääministeri John Major kirjoitti, (siirryt toiseen palveluun) että maa uhkaa menettää maineensa kansainvälisillä areenoilla:

– Jos menetämme maineemme sopimusten kunnioittamisessa, menetämme jotain, mitä ei voi saavuttaa uudelleen tai mitata rahalla.

Michael Gove saapumassa kriisineuvotteluihin EU-komission varapuheenjohtajan kanssa torstaina.
Michael Gove saapumassa kriisineuvotteluihin EU-komission varapuheenjohtajan kanssa torstaina. Kuva: Will Oliver / EPA

EU:n on vaikea neuvotella vapaakaupasta kumppanin kanssa, joka ei näytä kunnioittavan sopimuksia.

Venkoilu tuottaa tuskin tulosta

Suuri kysymys on se, miksi pääministeri Boris Johnson allekirjoitti tammikuussa sopimuksen (siirryt toiseen palveluun), jota hän ei enää syyskuussa aio kunnioittaa. Täysin mahdollinen selitys on se, ettei Johnson kumppaneineen brexit-hurman ja kiireen keskellä ymmärtänyt kaikkia erosopimuksen seuraamuksia.

Johnson kuvaili sopimuksen allekirjoitusta "fantastiseksi hetkeksi", vaikka pääpiirteittäin sama sopimus ei kelvannut edeltäjä Theresa Maylle. (siirryt toiseen palveluun) Nyt ollaan tilenteessa, jossa se ei näytä kelpaavan Johnsonillekaan. Jos eronkin suhteet ovat epäselvät, alkaa tulevaisuuden suhteista sopiminen näyttää tiukan aikataulun puitteissa mahdottomalta.

Se, että kyse olisi suunnitellusta neuvottelutaktiikasta tuntuu epätodennäköiseltä – sillä mahdollisia Britannian voittoja on vaikea nähdä.

EU-komission varapuheenjohtaja, slovakialainen Maroš Šefčovič saapumassa Lontoossa kriisineuvotteluihin torstaina.
EU-komission varapuheenjohtaja, slovakialainen Maroš Šefčovič saapumassa Lontoossa kriisineuvotteluihin torstaina. Kuva: Neil Hall / EPA

Britannian epäluotettavuus saa todennäköisesti EU:n vain haluamaan entistä tiukempia lakiin perustuvia suhteita – Johnsonin toivoman luovuuden ja herrasmiessopimusten sijaan.

Väsynyttä Johnsonia revitään moneen suuntaan

Toivoa osittaisesta vapaakauppasopimuksesta ei kannata vielä heittää täysin. Kaikki on pääministeri Boris Johnsonin käsissä, ja hänen mielenliikkeitään on vaikea arvailla.

Pääministeri on kahden tulen välissä. Hän kuuntelee kovan linjan brexiteerejä, joille Britannian kansallinen päätösvalta ylittää kaiken, olivatpa taloudelliset seuraukset millaisia tahansa.

Johnsonin vaikutusvaltaisimman neuvonantajan Dominic Cummingsin visiossa täysin EU-sopimuksista riippumaton valtiontukiohjelma on avain maan nostamiseksi uuteen loistoon.

Toisaalta John Majorin kaltaiset puoluetoverit varoittelevat vapaakauppasopimuksettomasta erosta ja talousvaikeudet voisivat romahduttaa imartelusta elävän Johnsonin suosion.

Näiden voimien ristivedossa kamppailee väsyneeltä vaikuttava Johnson, joka takeltelee selityksissään ja kompastelee vastauksissaan pääministerin kyselytunnilla.

Pääministeri Johnsonin täytyy nyt päättää, onko hän valmis kompromisseihin EU:n kanssa vai ei.

Vapaakauppasopimuksen kohtalo voi lopulta riippua siitä, millä jalalla Johnson h-hetkellä sängystään nousee.

Suosittelemme sinulle