Hyppää sisältöön

Läpimurtonsa brittikentillä tehnyt suomalaispuolustaja on menettänyt paikkansa avauksessa – lähtee silti itseluottamusta uhkuen kauteen: "Otan pelipaikan takaisin"

Aapo Halme aloittaa lauantaina toisen kautensa Barnsleyn riveissä, jalkapallon Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Aapo Halme (vas.) lähtee tänään alkavaan kauteen kovalla asenteella. Kuva: Getty Images

Jalkapalloilija Aapo Halmeen kesäloma jäi monien muiden jalkapalloammattilaisten tapaan lyhyeksi. Kolme viikkoa suomalaislupaus ehti lomailla Suomessa ja nähdä edes vilaukselta perhettään.

Pikkuhuuhkajien kapteeni palasi maaottelutauolta äskettäin Pohjois-Englantiin, jossa koronaviruksen aikakaudella pelaajiltakin edellytetään kasvomaskia aina kauppareissuilla sekä julkisilla paikoilla liikkuessa. Barnsleyn pelaajille ja myös Halmeelle tehdään joka kolmas päivä koronatesti.

Toistaiseksi Englannissa on pelattu jalkapalloa tyhjille katsomoille. Suomalaispuolustaja uskoo, että yleisöä päästettään ehkä lokakuusta lähtien jalkapallostadioneille. Hän on kuullut huhupuheita, että katsojia pääsisi ensi alkuun paikalle yksi kolmasosa ja sen jälkeen kapasiteettia nostettaisiin, mikäli tilanne sen sallisi.

– Championshipille ja League Onelle yleisö on ainakin ihan elinehto, jotta seurat pysyvät pystyssä, eivätkä mene konkurssiin. Ensimmäisissä peleissä ei ole kuitenkaan yleisöä, se on ainakin selvä, toteaa Halme.

Barnsleylla oli lyhyt valmistautumisjakso alkavaan kauteen ja joukkue pelasi vain kaksi harjoituspeliä. Edessä on todella tiivistahtinen kausi, jopa Mestaruussarjan hektiseen normaalirytmiin verrattuna.

– Joka kolmas päivä varmaan mennään koko kausi ja tahti on tosiaan entistä tiiviimpi. Varmasti se tuntuu kropassa. Sama se on kuitenkin kaikille, ja minä ainakin pelaan mieluummin kuin harjoittelen. Tämä sopii minulle.

Tungosta toppariosastolla

Päävalmentaja Gerhard Struber on luottanut koronatauolta paluun jälkeen topparikolmikkoon Michael Sollbauer, Mads Juel Andersen, Jordan Williams ja sama meno näyttäisi jatkuvan, kun sarja pyörähtää vauhtiin lauantaina. Lisäksi Barnsley hankki muutama päivä sitten kolmevuotisella pestillä vielä uuden puolalaistopparin Michal Helikin krakovalaisseurasta.

– Tällä hetkellä näyttää, että aloitan kauden penkiltä. En ole tyytyväinen tietysti tilanteeseen. Nyt pitää vain odottaa omaa mahdollisuutta. Kun sen saan, niin sitten pitää pelata hyvin. Luotan itseeni ja siihen, että pärjään ja otan pelipaikan takaisin, kunhan pääsen pelaamaan.

Aapo Halme on hyvä puolustaja, mutta myös tehokas hyökkäyspäässä. Kuva: Getty Images

Halme kertoo jutelleensa vastuuvalmentajan kanssa. Kaksikko on ainakin samalla sivulla pelillisistä asioista. Itävaltalaisluotsi haluaisi nähdä suomalaista paljon kentällä tulevalla kaudella. Espoolaisen Hongan kasvatti uskoo, että asiat ja pelikuviot voivat muuttua nopeastikin.

– Voin ehkä saada mahdollisuuden keskikentän pohjallakin. Siinä pelasin viime kaudella ja voitimme silloin pelejäkin. Me jatkamme yhä kolmella topparilla ja kahdella pohjalla ihan viime kauden tapaan. Pelien aikana ryhmitys voi tietysti muuttua. Isoja muutoksia ei ole luvassa. Harjoituksissa olemme keskittyneet enemmän pallonhallintaan. Tarkoitus olisi kontrolloida peliä aiempaa enemmän.

Maalintekotaito lisäarvona

Aapo Halme teki viime kaudella Mestaruussarjassa läpimurtonsa ja pelasi kaikkiaan 32 ottelussa, joissa syntyi neljä maalia ja seuran sisäisessä maalipörssissä komea ja yllättävä kolmostila.

– Oli siistiä tehdä maaleja, ne kun auttavat aina joukkuetta. Minusta tuntuu, että olen pitkänä (196-senttisenä) pelaajana ihan vaarallinen vastustajan boksissa ja on minua erikoistilanteissa haettukin. Yritän jatkaa maalintekoa myös jatkossa. Se voi olla minulle vahvuus, ja samalla se ratkaiseva ero, laittaako valmentaja minut kentälle vai ei.

Suomalaistopparin muut henkilökohtaiset tavoitteet alkavalla kaudella ovat siinä, että hän pystyisi tasaisiin peliesityksiin ja saisi nostettua rutiinin sille tasolle, ettei ailahtelua juuri näkyisi suoritustasossa.

– Muutoin on hyvä pysytellä aina omissa vahvuuksissa, eli pääpalloissa ja perussyötöissä, linjaa Halme.

Sarja alku näyttää suunnan

Seura pelastui putoamiselta kirjaimellisesti kauden päätösottelun viimeisillä minuuteilla. Missä ovat Barnsleyn tavoitteet nyt?

– Enemmän voittoja ja pisteitä haluamme kuin viime kaudella. Vähintään kahdestoista tila on joukkueen tavoite ja putoamistaiston välttäminen.

Aapo Halme haluaa päästä pelaamaan mahdollisimman paljon. Kuva: Getty Images

– Minusta tavoitteet pitää olla aina korkealla kauden alussa. Jos saamme hyvän startin ja momentumin alkukierroksille, niin pyörä lähtee pyörimään ja silloin kaikki on mahdollista, toteaa Halme.

Viime kauden alku oli Barnsleylle todella vaikea. Tällä kertaa lauantaina, klo 17 alkavassa avausottelussa vastassa on kotikentällä Luton, joka myös paini putoamista vastaan aivan viime kauden loppuun saakka.

– Pieni vastakkainasettelu varmasti on edessä, kun moIemmat joukkueet taisteltiin putoamista vastaan ja selvittiin. Iso peli heti tiedossa ja itsekin odotan sitä innolla.

Syyskuussa Halmeen edustama Barnsley saa vastaansa vielä viime kaudella 14. sijoittuneen Readingin ja sarjanousija Coventryn, joten ohjelma ei ole pahin mahdollinen.

Seuraava steppi seuratasolla

22-vuotias suomalainen uskoo, että Valioliigasta sarjaporrasta alemmaksi pudonneet Bournemouth, Teemu Pukin edustama Norwich ja Watford ovat vahvoilla Championshipissä.

– Tosi vaikea veikata kärkiseuroja, sillä viime kaudellakin esimerkiksi Stoke ja Middlesbrough olivat tasokkaita joukkueita paperilla, mutta silti ne kamppailivat pitkään meidän kanssa putoamisesta.

Koko kauden osalta Halmeen tavoite on päästä pelaamaan Barnsleyn miehistössä mahdollisimman paljon.

– Keskityn seurajoukkueeseen ja tarkoitus on ottaa yksi steppi uralla eteenpäin. Pikkuhuuhkajissa tilanne näyttää pahalta, eikä meillä taida olla siellä enää mahdollisuuksia.

– Vaikka EM-kisamiehistöön pääsy on tietysti iso tavoite, niin A-maajoukkueessa meillä on tällä hetkellä hyviä toppareita ja puolustus hyvässä kunnossa. Se tavoite ei ole välttämättä omissa käsissä, pohtii Halme.

Lue myös

Suomalaistoppari joutui puhelinmyyjäksi englantilaisseurassa, joka vältti putoamisen viimeisen pelin lisäajalla – "Se on sotaa välillä"

Suosittelemme sinulle