Hyppää sisältöön

EU vaatii Britanniaa poistamaan kiistellystä lakiesityksestä kohdat, jotka rikkovat brexit-sopimusta

Tutkija näkee Britannian aikeissa neuvottelukiistoja vakavamman ongelman.

EU-komission varapuheenjohtaja, slovakialainen Maroš Šefčovič saapumassa Lontoossa kriisineuvotteluihin torstaina. Kuva: Neil Hall / EPA
STT–Yle

Brexit-sopimusta vesittävä Britannian lakihanke on EU:n mukaan vakavasti vahingoittanut luottamusta EU:n ja Britannian välillä.

Torstaina Lontoossa järjestetyssä hätäkokouksessa EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic vaati, että Britannia poistaa mahdollisimman pian lakiesityksestä kohdat, jotka rikkoisivat erosopimusta.

Britannian uusi sisämarkkinalakiesitys puuttuisi erosopimuksessa sovittuun Pohjois-Irlannin järjestelyyn.

Komission tiedotteen mukaan Sefcovic totesi Britannialle, että jos laki hyväksytään sellaisenaan, se olisi erittäin vakava rikkomus erosopimuksen ja kansainvälisen oikeuden kannalta.

Lue tästä Ylen Lontoossa asuvan toimittajan Pasi Myöhäsen analyysi: Brexit-neuvottelut saattoivat jo kaatua – Johnsonin hallituksen petturuus murensi pohjaa Britannian ja EU:n vapaakauppaneuvotteluilta

Sefcovicin mukaan EU ei myöskään arkaile tarttua mekanismeihin, jotka on kirjattu erosopimukseen väärinkäytösten varalle.

Brittihallitus vaikuttaa olevan tietoinen, että lakiesitys ei ole täysin linjassa sovittujen velvoitteiden suhteen.

Pohjois-Irlannista vastaava ministeri Brandon Lewis myönsi tiistaina parlamentin alahuoneelle, että lakihanke rikkoo kansainvälistä oikeutta "hyvin täsmällisellä ja rajatulla tavalla".

Ongelman juurena monimutkainen järjestely

Eurooppa-tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta tiivisti, että ongelman juuri on erosopimuksen Pohjois-Irlannin järjestelyssä. Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei haluttu kovaa rajaa tullimuodollisuuksineen, joten erosopimuksessa sovittiin, että Pohjois-Irlanti jäisi käytännössä osaksi EU:n sisämarkkinoita.

Tämä taas aiheuttaa sen, että tullimuodollisuuksista on jatkossa huolehdittava Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä. Uusi laki taas antaisi brittihallitukselle mahdollisuuden poiketa erosopimuksen velvoitteista.

Eurooppaan erikoistunut akatemiatutkija Timo Miettinen. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Miettinen totesi, että kyse on paljon vakavammasta asiasta kuin mitä viime kuukausina veivatun uuden suhteen neuvottelujen ongelmat ovat olleet.

– Tämä kohdistuu jo voimassa olevaan sopimukseen ja ylipäätään Britannian kansainvälisoikeudellisiin velvoitteisiin, Miettinen sanoi.

Britannia erosi EU:sta tammikuussa, ja brexitin jälkeinen siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa.

Miettisen mukaan siirtymäajan lähestyvä loppusuora voi olla syy siihen, että Britannia päätti tuoda uuden lain esiin juuri nyt.

– Britanniassa on ikään kuin herätty siihen, miten monimutkainen tämä uusi järjestely on ja millainen riski se tietyllä tavalla on Britannian yhtenäisyydelle, jos tavaranvienti Pohjois-Irlantiin kärsii merkittäviä häiriöitä tai jos Pohjois-Irlantiin ei voi soveltaa uusia valtiontukisäännöksiä.

Lakisotku ei helpota kauppasopimusneuvotteluja

Hätäkokouksen varjossa torstaina pääteltiin myös uusinta neuvottelukierrosta EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Pääneuvottelijat eli EU:n Michel Barnier ja Britannian David Frost kohtasivat iltapäivällä Lontoossa.

Tulevan suhteen neuvotteluissa vaikeat pulmat ovat edelleen ratkaisematta. Erimielisyyksiä on ollut muun muassa siitä, missä määrin Britannian tulisi sitoutua jatkossa EU-sääntelyyn ja mitä käy kalastukselle.

Pääministeri Boris Johnson esitteli sisämarkkinalakia Britannian parlamentissa keskiviikkona. Kuva: Britannian parlamentti/EPA

Miettinen arvioi, että Britannian uusin lakihanke ei ainakaan helpota neuvottelutilannetta.

Miettinen muistuttaa, että edessä voi olla vielä yllättäviä käänteitä. Brexit-prosessi on aiemmin osoittanut sen, että uusia merkittäviä asioita voi tapahtua aivan viime hetkellä ennen asetettuja takarajoja.

Nämä ovat Brexitin juuret - näin Britannia pyristeli itsensä irti Euroopan Unionista
Miksi britit halusivat eroon EU:sta? Katso selitysvideo aiheesta.

Lisää aiheesta:

Boris Johnson: brexit-kauppasopimuksesta löydyttävä sopu lokakuun puolivälissä – brittihallitus suunnittelee lakeja, jotka ohittaisivat erosopimuksen

EU:n syksyn täyttää kiistely elvytyspaketista ja Brexitistä – Koronatuen täytyy saada EU-parlamentin hyväksyntä

Suosittelemme sinulle