Hyppää sisältöön

Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen pysyy kannassaan – vastustaa oman puolueensa ja hallituksen linjaa EU:n elvytyspaketissa

Keskustan eduskuntaryhmä on kertaluontoisen elvytyspaketin kannalla, koska se tukee Suomen vientiä.

Hannu Hoskonen
Hannu Hoskonen (kesk.) on neljännen kauden kansanedustaja Ilomantsista. Kuva: Linda Söderlund / Yle
Maria Stenroos,
Marianne Mattila

Keskiviikkona pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi eduskunnalle ilmoituksen EU:n elvytyspaketista kello 14 alkaneessa täysistunnossa.

Ilmoitus sai aikaan kiivaan keskustelun ja varsinkin perussuomalaiset vastustivat tiukasti pakettia puheenvuoroissaan.

Erikoinen tilanne koettiin siinä vaiheessa, kun puheenvuoron sai keskustan savokarjalainen kansanedustaja Hannu Hoskonen.

Hoskonen kertoi vastustavansa pakettia toisin kuin hallituspuolue keskusta on linjannut.

Tallenne eduskunnan täysistunnosta löytyy Yle Areenasta. Hoskosen vuoro on kohdassa 1.23.

Puheenvuoro alkaa sanoin:

"Arvoisa herra puhemies. Tämä on sellainen paketti, jota allekirjoittanut ei voi mitenkään hyväksyä. Aikanaan Maastrichtin sopimukseen tehtiin pykälä pienien jäsenmaiden suojaksi ettei isojen maiden maksuja tarvitse maksaa. Ja nyt me olemme purkamassa tämän suojan ja sitä minä en mitenkään arvoisa puhemies voi hyväksyä”

Hoskosen tulkinta: Suomen ei tarvitse maksaa toisten maiden velkoja

Hoskonen perusteli omaa linjaansa uudelleen torstaina aktiivihiilitehtaan avajaisissa Ilomantsissa.

Hoskosen tulkinnan mukaan niin sanotussa Maastrichtin sopimuksessa on pykälä, joka kieltää toisten jäsenmaiden velkojen maksamisen. Suomen vastuulla eivät voi olla myöskään korot eivätkä takaukset.

Hoskosen mukaan sama pykälä löytyy myös Suomen liittymissopimuksesta. Myös Suomen perustuslaki estää Hoskosen mukaan elvytyspaketin hyväksymisen.

Hoskonen väittää myös, että perustuslaissa on pykälä, jonka mukaan Suomen ei pidä luopua budjettisuvereniteetista.

– Suomen eduskunta päättää Suomen budjetista eikä EU:n komissio eikä joku muu, Hoskonen sanoo.

Suuren valiokunnan arvio on, että unionin yhteinen velka on Suomen sopimuksien mukainen

Perustuslakivaliokunnassa oli elvytyspakettia käsitellessä epäilyjä, onko elvytyspaketti EU:n perussopimusten mukainen ja Suomen perustuslain mukainen. Suuri valiokunta kuitenkin arvioi, että hallitus voi sopia paketista, jossa unioni ottaa yhteistä velkaa.

Perustuslakivaliokunta päättää syksyllä, kuinka suuri enemmistö elvytyspaketin hyväksymiseen tarvitaan. Jos se arvioi, että sopimus siirtää toimivaltaa unionille, hyväksymiseen tarvitaan kaksi kolmasosaa äänistä.

Lue lisää:

Analyysi: EU-elvytysrahoista voi tulla vielä perustuslaillinen riita Suomessa – eduskunta ja asiantuntijat täysin eri linjoilla, mitä perustuslaki sallii

Keskusta pysyy hallituksen takana

Yle kysyi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Antti Kurviselta, mitä mieltä hän on siitä, että yksittäinen kansanedustaja irrottautuu hallituspuolueen linjasta?

Kurvinen vastasi lyhyesti sähköpostilla:

Keskustan eduskuntaryhmä tukee EU:n elvytyspakettia kertaluonteisena viennillemme välttämättömänä toimenpiteenä. Eduskuntaryhmä toimii omien sääntöjensä puitteissa ja olemme hallituksen takana.

Muuta kommentoitavaa ei ole.

Hoskonen itse arvioi, että puolueessa on muitakin, jotka ajattelevat samalla tavalla.

Sen lisäksi hän on iloinen siitä, että kokee tasavallan presidentin Sauli Niinistön olevan hänen kanssaan samalla linjalla

Niinistö on omissa haastatteluissaan lausunut samoja asioita, että perussopimuksia pitää noudattaaa, Hoskonen sanoo.

Lue lisää:

Presidentti Niinistö kommentoi "kovaksi puheeksi" kutsuttua esiintymistään suurlähettiläspäivillä: ”Halusin nostaa esille tulkinnan tien”

Mikä on kiistelty EU:n elvytysrahasto? Lue 7 kysymystä ja vastausta, miten rahasto rakennetaan ja miksi Suomen poliitikot riitelevät siitä

Suosittelemme sinulle