Hyppää sisältöön

Poliisi huolestui: Yli puolet Lapissa kiinni jääneistä rattijuopoista ajaa huumepöllyssä

Poliisin tietoon tulleet alkoholista johtuvat rattijuopumukset ovat vähentyneet.

Poliisi valvoo liikennettä.
Rattijuopumusrikokseen voi syyllistyä, jos ajaa alkoholin tai muun huumaavan aineen alaisena. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Perttu Ruokangas

Poliisin tietoon on tullut tänä vuonna selvästi aiempaa enemmän rattijuopumuksia Lapissa. Tammi–elokuussa poliisi sai kiinni 794 rattijuopumusrikoksista epäiltyä, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Koko maassa rattijuopumuksia on tullut poliisin tietoon 13 prosenttia edellisvuotista enemmän.

Rattijuopumusrikokseen voi syyllistyä, jos ajaa alkoholin tai muun huumaavan aineen alaisena.

Lapissa kiinni jääneistä rattijuopoista runsas puolet ajoi huumepöllyssä, kertoo Lapin poliisilaitos. Vain Helsingin poliisilaitoksen alueella huumeiden vaikutuksen alaisena ajavien osuus rattijuopoista on suurempi kuin Lapissa.

Perinteiset, alkoholista johtuvat rattijuopumukset ovat viime vuodesta vähentyneet Lapissa 13 prosenttia ja koko maassa kymmenen prosenttia tammi–elokuussa.

Huumerikosten määrä nousussa

– Olen kehityksestä kovin huolissani. Jatkuessaan tällainen kehitystrendi uhkaa vaikuttaa jo kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuteen, Lapin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Jyrki Pelkonen sanoo tiedotteessa.

Lapin poliisilaitoksen mukaan huumerattijuopumusten lisääntyminen on osa isompaa kuvaa eli huumausainerikosten määrän kasvua. Näiden rikosten määrä on myös noussut Lapissa suhteellisesti enemmän kuin muualla maassa keskimäärin.

– Erityisen huolestuttavana pidän nuorten, alle 25-vuotiaiden, osuutta poliisin tietoon tulleista rattijuopumusrikoksista, Pelkonen toteaa.

Lapin poliisilaitokselta myönnetään, että se ei ehdi aina tavoittaa rattijuoppoja tai kaahareita, koska etäisyydet Lapissa ovat pitkiä.

– Tämän vuoksi on tärkeää ottaa ajoneuvon rekisterinumero ylös ja ilmoittaa se hätäkeskukselle, Pelkonen vinkkaa.

Suosittelemme sinulle