Hyppää sisältöön

Kaksi vangittu Pekka Katajan murhan yrityksestä, toinen jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu, Kataja esti miehen ehdokkuuden vaaleissa

Tutkinnanjohtaja kertoo Ylelle, että murhan yrityksestä epäillyt eivät ole vaienneet tutkinnassa.

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja Jämsän torilla 15. elokuuta 2020. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva
Elli Tervo,
Ulla-Maija Hamunen,
Tuomas Rimpiläinen

Kaksi miestä on vangittu perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä. Toinen vangittu epäilty on jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Teemu Torssonen.

Keskusrikospoliisi tiedotti toisen epäillyn vangitsemisesta perjantaina. Torssonen on vangittu jo aiemmin. Yle julkaisee tämän nimen yhteiskunnallisen aseman takia.

Keskusrikospoliisi kertoi perjantaina Keski-Suomen käräjäoikeuden vanginneen vuonna 1976 syntyneen miehen todennäköisin syin epäiltynä Katajan murhan yrityksestä, joka tapahtui Jämsässä 17. heinäkuuta.

Vuonna 1976 syntynyt epäilty on Ylen tietojen mukaan kuulunut äärioikeistoryhmä Soldiers of Odinin johtajistoon, ja hänellä on kontakteja myös uusnatsijärjestö PVL:ään.

Mies on aiemmin tuomittu käräjäoikeudessa vaarallisen esineen hallussapidosta. Miehen hallusta löytyi lokakuussa 2017 Jyväskylässä jousipatukka.

Myös vuonna 1981 syntynyt Torssonen on vangittu todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä.

Kataja oli mukana estämässä Torssosen asettumista ehdolle viime eduskuntavaaleissa. Päätöksen asiassa teki perussuomalaisten Keski-Suomen piiri. Myöhemmin hänet erotettiin perussuomalaisen puolueen jäsenyydestä.

Torssonen edustaa valtuustossa omaa yhden miehen valtuustoryhmää.

Tutkinnanjohtaja: Epäillyt ovat puhuneet poliisille

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto sanoo Ylelle, että Katajan murhan yrityksestä vangitut miehet eivät ole vaienneet kuulusteluissa.

– He ovat puhuneet poliisille. Mutta en voi avata kuulustelujen sisältöä, Luoto toteaa.

Luodon mukaan miehiä on kuultu jo aiemmin, ja heitä tullaan vielä kuulustelemaan useita kertoja.

Poliisi tutkii juttua siis murhan yrityksenä. Siihen päädyttiin tekotavan perusteella.

– Tekotapa on ollut raaka, tutkinnanjohtaja Luoto sanoo.

Nyt on vangittu kaksi epäiltyinä murhan yrityksestä. He eivät välttämättä ole ainoat epäillyt.

Onko mahdollista, että tähän liittyy muitakin henkilöitä vangittujen lisäksi?

– Se on täysin mahdollista, Luoto sanoo.

Poliisi ei suostu kertomaan, kuinka monta epäiltyä jutussa on tällä hetkellä.

– Tutkinta on niin alkuvaiheessa, että esitutkinnan turvaamisen takia en voi siitä paljoa kertoa, Luoto sanoo.

Kaupunginlakimies: Ei voi puhua, että olisi yleistä

Luottamustoimessa olevien henkilöiden syyllistyminen rikoksiin on harvinaista, sanoo Jyväskylän kaupunginlakimies Jaana Nyman.

– Jos puhun omasta kokemuksestani kaupunginlakimiehenä, tämä on ensimmäinen kerta. Harvakseltaan näin käy, ei mitenkään voi puhua että tällainen olisi yleistä, Nyman arvioi.

Torssosta ei ole vielä asetettu syytteeseen teosta, vaan hänet on vasta vangittu epäiltynä. Niin kauan, kun syytettä ei ole nostettu, kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto ikään kuin istuvat käsiensä päällä.

– Kun luottamushenkilö luottamustoimen ulkopuolella asetetaan syytteeseen, pitää odottaa syytettä. Sitten vasta kaupunginhallitus pystyy reagoimaan ja viemään asiaa eteenpäin, jos syyte nostetaan, Nyman vahvistaa.

Syyte tulee nostaa joulukuun alkuun mennessä. Kuntalain mukaan valtuusto voi pidättää luottamushenkilön toimestaan oikeudenkäynnin ajaksi. Myös muita vaihtoehtoja on. Jos valtuusto katsoo, että luottamus on mennyt, menettelytapa löytyy kuntalaista.

– Se on sellaista poliittista harkintaa, mutta kuntalaki tunnistaa myös valtuustolle mahdollisuuden ikään kuin asettaa tilapäisen toimikunnan arvioimaan sitä, jos yksittäisen luottamushenkilön tai kokonaisen toimielimen luottamus mennyt, Nyman sanoo.

Toinen vangittu on tuomittu aiemmin ampuma-aserikoksesta

Torssonen on aiemmin tuomittu käräjäoikeudessa ampuma-aserikoksesta, sillä hän säilytti vuonna 2014 satoja pistoolin, haulikon ja kiväärin patruunoita lukitsemattomassa vaatekomerossa.

Ylen tietojen mukaan vangitut ovat olleet poliisin kiinnostuksen kohteena jo tutkinnan alkuvaiheesta saakka.

Keskusrikospoliisi pyytää yleisöltä yhä mahdollisia havaintoja jutun selvittämiseksi.

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsänkoskella 17. heinäkuuta yhdeksän ja kymmenen välillä aamulla.

Vihjeet voi soittaa numeroon 0295 418 622 tai lähettää sähköpostiin rikosvihje.krp@poliisi.fi.

Päivitys: Juttuun lisätty julkaisun jälkeen uutta tietoa epäillyistä ja tutkinnanjohtajan kommentit. Klo 16.35 lisätty toisen epäillyn nimi. Klo 18.23 lisätty kaupunginlakimiehen kommentit

Lue lisää:

Vaalipäällikkö Pekka Katajan murhayritys: Poliisi etsii tekijöitä kameroista ja pyytää vihjeitä yksityisiltä kameran omistajilta

Psykoottinen pistoolimies ministeriössä, puukkomiehiä ja kaasuhyökkäys: Suomessa poliitikkojen kimppuun on hyökätty sodan jälkeen vain muutaman kerran

Suosittelemme sinulle