Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Huijausepäily: ENCE hyllytti valmentaja Slaava "Twista" Räsäsen

Suomalaisen e-urheilujoukkueen valmentajan epäillään käyttäneen pelibugiin liittyvää vilppiä vuonna 2017.

Slaava "Twista" Räsänen pelaa RCTIC eSportsin CS:GO-joukkueessa
Slaava "Twista" Räsänen on tehnyt pitkän uran pelaajana ja valmentajana. Kuva: Yle / Jussi Jääskeläinen
Otto Rönkä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen menestynein e-urheiluorganisaatio ENCE on hyllyttänyt Counter-Strike: Global Offensive -joukkueensa päävalmentajan Slaava "Twista" Räsäsen. Joukkue tiedotti vuodesta 2018 ENCEä luotsanneen Räsäsen hyllytyksestä perjantaina iltapäivällä.

Hyllytyksen taustalla on CS:GO-maailmaa ravisteleva huijausskandaali. Monien valmentajien epäillään hyötyneen pelistä löytyneestä ohjelmistovirheestä. Bugi salli peliä seuranneen valmentajan seurata otteluiden kulkua etua tuovasta näkökulmasta − toisen joukkueen tietämättä.

Bugi ilmeni vasta hiljattain. Viime viikolla tunnettujen kilpaorganisaatioiden Heroicin, MIBRin ja Hard Legionin valmentajat saivat e-urheilun eettisyyttä vaalivalta Esports Integrity Comissionilta (ESIC) 12-24 kuukauden pelikieltoja huijaamisesta. Tapaukset ovat vuosilta 2016 ja 2017.

Räsäsen tapaus on vuodelta 2017, jolloin hän valmensi iGame-nimistä joukkuetta. ENCEn julkaiseman tiedotteen mukaan ESICin tutkinta kestää kahdesta kolmeen viikkoa, jonka jälkeen organisaatio päättää jatkotoimenpiteistä.

- Vaikka "Twista" on tehnyt hyvää työtä valmennuksen suhteen, emmekä usko hänen syyllistyneen vilppiin ENCEn paidassa, otamme rehdin kilpailun vaalimisen tosissaan. Valmentajan hyllytys oli tutkinnan ajaksi oli ainoa oikeaksi näkemämme vaihtoehto, tiedottessa lukee.

HLTV-uutissivuston mukaan ESICillä on jo tuomioiden saaneiden valmentajien lisäksi useita muitakin tapauksia syynissä. CS:GOsta vastaava peliyhtiö Valve ei ole vielä ryhtynyt omiin toimenpiteisiin huijaustapauksen osalta. Bugia ei pelin nykyversiossa sentään enää ole.

Suosittelemme sinulle