Hyppää sisältöön

Neljäs arabivaltio solmii diplomaattisuhteet Israeliin – Bahrain ja Israel normalisoivat välinsä

Asiasta ilmoittaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Elokuussa diplomaattisuhteet Israeliin perusti Arabiemiraatit.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapasi Bahrainin kuninkaan Hamad bin Isa Al Khalifan elokuussa. Kuva: BNA / AFP

Bahrainin kuningaskunta solmii diplomaattisuhteet Israelin kanssa, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoittaa.

Trump ilmoitti asiasta Twitter-tilillään käytyään puhelinkeskustelun Bahrainin kuninkaan Hamad bin Isa Al Khalifan ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa.

Maiden yhteisen lausunnon mukaan Israelin ja Bahrainin välille solmitaan "täydet diplomaattisuhteet". Sopimus on määrä vahvistaa Valkoisessa talossa järjestettävässä seremoniassa ensi tiistaina.

Tapahtuma näyttäytyy uutena diplomaattisena voittona Trumpin hallinnolle Arabiemiraattien ja Israelin suhteiden normalisoinnin jälleen.

Vuosikymmenien ajan suurin osa arabivaltioista on boikotoinut Israelia ja pitänyt kiinni siitä, että suhteet voidaan luoda vasta sitten, kun Israelin ja palestiinalaisten konflikti on ratkaistu.

– Toinen historiallinen läpimurto tänään! Kaksi suurta ystäväämme Israel ja Bahranin kuningaskunta ovat hyväksyneet rauhansopimuksen – toinen arabimaa tekee rauhan Israelin kanssa 30 päivän sisällä, Trump kirjoitti tviitissään.

Elokuussa suhteiden normalisoinnista ilmoitti Arabiemiraatit. Bahrain on siten neljäs arabimaa, joka solmii suhteet Israeliin.

Israel solmi diplomaattisuhteet Egyptiin vuonna 1979 ja Jordaniaan vuonna 1994. Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi kirjoitti perjantaina pitävänsä Israelin ja Bahrainin diplomaattisuhteita tärkeänä askeleena kohti vakautta ja rauhaa Lähi-idässä.

Palestiinalaishallinto ja Gazan kaistaa hallitseva palestiinalaisjärjestö Hamas ilmoittivat perjantai-iltana tuomitsevansa Israelin ja Bahrainin sopimuksen. Palestiinalaiset pelkäävät, että arabimaiden tuki heidän aluevaatimuksilleen murenee Israel-suhteiden myötä.

Niin ikään Turkin ulkoministeriö tuomitsi myöhään perjantaina sopimuksen. Ulkoministeriön mukaan sopimus rohkaisee Israelia jatkamaan lainvastaisia toimia palestiinalaisia vastaan.

Ennen Arabiemiraattien ilmoitusta viime kuussa Israelilla ei ollut virallisia diplomaattisuhteita Persianlahden arabimaihin. Suhteita on lähentänyt huoli yhteisen vastustajan Iranin vaikutusvallan kasvusta.

Aiheesta aiemmin:

Ensimmäinen suora lento Israelista Arabiemiraatteihin laskeutui – muun muassa Jared Kushner mukana symbolisesti tärkeällä matkalla 31.8.2020

Arabiemiraatit lopetti Israelin kauppasulun 29.8.2020

Tutkija pitää Israelin ja Arabiemiraattien päätöstä solmia diplomaattisuhteet historiallisena – viisi kysymystä sopimuksen merkityksestä 14.8.2020

Israel ja Arabiemiraatit solmivat diplomaattisuhteet – sopimus hälventää konfliktin uhkaa Länsirannalla 13.8.2020

Aiheesta muualla:

Fox News: Trump announces deal between Bahrain, Israel to normalize relations in push for Mideast peace (siirryt toiseen palveluun) 11.9.2020

The New York Times: Bahrain Will Normalize Relations With Israel, Trump Says (siirryt toiseen palveluun) 11.9.2020

BBC: Israel and Bahrain agree to normalise relations (siirryt toiseen palveluun) 11.9.2020

Suosittelemme sinulle