Hyppää sisältöön

Kansallisteatteri kiinnitti miesnäyttelijän transhenkilön rooliin – ensi-ilta siirtyy transtaiteilijan kritiikin seurauksena: "Meidät nähdään miehinä mekoissa"

Kansallisteatterin roolituksen sanotaan vahingoittavan transihmisiä.

Ohjaaja Anne Rautiainen kertoo etsineensä Agradon rooliin sopivaa transnäyttelijää tuloksetta. Kuvituskuva. Kuva: Mikael Crawford/Yle

Kansallisteatteri siirtää Kaikki äidistäni -ensi-illan, jonka oli määrä olla 16. syyskuuta.

– Teoksen transihmisen roolittaminen on herättänyt kriittistä keskustelua, jonka Kansallisteatteri haluaa kohdata ja huomioida. Tästä johtuen Kansallisteatteri arvioi tilanteen uudelleen ja pohtii, kuinka roolittaminen toteutetaan, todetaan Kansallisteatterin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Pedro Almodóvarin elokuvaan pohjautuvassa teatterisovituksessa Agrado-nimisen transhenkilön rooliin on kiinnitetty tunnettu miesnäyttelijä Janne Reinikainen. Näytelmän ohjaa Anne Rautiainen.

Kansallisteatteri kertoo peruvansa ainakin ennakkonäytännöt, yleisökeskustelun, ensi-illan ja lauantain 19.9. näytännön. Teatteri kertoo etsivänsä roolitukseen uutta ratkaisua.

Transtaiteilija: "Kansallisteatterin roolitus vahingoittaa transihmisiä"

Kiistan kohteeksi joutuneen roolin täyttäminen miesnäyttelijällä on synnyttänyt sosiaalisessa mediassa runsaasti kritiikkiä.

Keskustelun pani alulle transsukupuolinen taiteilija Camille Auer Facebook-tilillään esittämässä julkisessa vetoomuksessa. Auer sanoo Kansallisteatterin roolituksen vahingoittavan transihmisiä.

– On uskomatonta, että teatterialan ammattilaisille ei vuonna 2020 ole itsestäänselvää, että mies transnaisen roolissa on vahingollista. Kyse ei ole yksittäisten ihmisten loukkaantumisesta, vaan yhteiskunnan rakenteellisesta transihmisiin kohdistuvasta väkivallasta, negatiivisesta representaatiosta, stereotypioiden vahvistamisesta ja siitä, ketkä nähdään potentiaalisina esiintyjinä, Auer sanoo vetoomuksessa.

– Transnaiseuden liittäminen miehuuteen miesnäyttelijän kehon kautta mitätöi transnaisten sukupuolen, identiteetin ja viime kädessä ihmisyyden. Transnaiset ovat yhteiskunnassa erittäin haavoittuvassa asemassa, mikä johtuu pitkälti siitä, että meidät nähdään “miehinä mekoissa”. Miehen esittämä transnaisrooli vahvistaa tätä ajatusta, hän lisää.

Camille Auerin Facebook- ja Instagram postaukset levisivät perjantain aikana sosiaalisessa mediassa.

Camille Auer opettaa Teatterikorkeakoulussa yhdessä taiteilija Ana Teo Ala-Ruonan kanssa Representaation rajat -kurssia, jossa käsitellään esimerkiksi sukupuolen esittämistä taiteessa. Auer ja Ala-Ruona etsivät esimerkkejä opetuskäyttöön, kun törmäsivät Imagen juttuun Rautiaisen Kaikki äidistäni -ohjauksesta.

– Ensimmäinen toive oli, että olisimme löytäneet rooliin transhenkilön. Sellaista ei Suomesta yksinkertaisesti löydy, Rautiainen sanoi Imagen haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Auer ja Ala-Ruona lähtivät selvittämään asiaa ja järkyttyivät, kun huomasivat, että rooliin oli valittu mies. Almodóvarin elokuvassa roolin esittää nainen: Antonia San Juan.

– Jos esitykseen ei ole löydetty transnaista rooliin, miksi käsikirjoitusta ei ole muutettu? Näytelmän olisi voinut jättää tekemättä ja tehdä jotain muuta, kommentoi Ana Teo Ala-Ruona Instagram-tilillään.

Näyttelijä: "En ole vastaanottanut transnaisen vaan transvestiitin roolin"

Näyttelijä Janne Reinikaisen mukaan teatterinäytelmän käsikirjoituksen Agrado eroaa elokuvan hahmosta. Näytelmässä Agrado on Reinikaisen mukaan transvestiitti mies.

– En ole vastaanottanut transnaisen vaan transvestiitin roolin. Tämä on isosti eri asia. Sekä Englannissa että Australiassa teatterisovituksen roolia on esittänyt mies, koska rooli on nimenomaan tranvestiitti mies, näyttelijä Janne Reinikainen sanoo.

Täsmennetty 15.9. kello 9.06: Teatteri tiedotti lauantaina, että Agradon hahmo on transnainen. Maanantaina teatteri tiedotti, että näytelmäkäsikirjoituksessa hahmo on transvestiitti mies, ja tällä oletuksella näyttelijä Janne Reinikainen on valmistatunut rooliin. Ohjaaja Anne Rautiainen on kuitenkin teatterin mukaan ollut siinä käsityksessä, että hänen ohjaamansa roolihahmo on transnainen.

Lue myös:

"Luuletko olevasi nainen?" Kasper Kivistöltä tivattiin – kolme transsukupuolista kertoo, millaista on elää vuosia väärän sukupuolen henkilötunnuksella

Myös homot suhtautuvat epäillen biseksuaaleihin – siitä tietää paljon tutkija Jenny Kangasvuo, jolla on ennakkoluuloista omakohtaista kokemusta

Suosittelemme sinulle