Hyppää sisältöön

Toissa vuoden uusinta odottaa – Kirittäret ja Manse raivasivat tiensä finaaleihin

Naisten Superpesiksessä nähdään tällä kaudella vuoden 2018 finaalitoisinto.

Ella Korpela kuului Jyväskylän Kirittärien parhaimmistoon neljännessä välieräottelussa. Kuva: Tomi Hänninen

Jyväskylän Kirittäret ja Manse PP pelaavat tämän vuoden naisten Superpesiksen finaaleissa. Kirittäret haki kolmannen voittonsa vieraista, kun se kukisti Lapuan Virikiän 1–0 (4–1, 4–4). Manse PP taasen piti pintansa kotonaan, kun se kaatoi Porin Pesäkarhut supervuoron jälkeen 2–1 (5–0, 3–5, 3–2).

Lapua-Jyväskylä-ottelussa ensimmäinen jakso oli runkosarjan voittaneen Kirittärien juhlaa ja se vei sen ansaitusti 4–1. Esiin nousivat etenkin joukkueensa ykköspalkittu Ella Korpela ja vasta 16-vuotias Viivi Partanen. Korpela löi heti ensimmäisenä lyöjänä kunnarin ja Partanen toi Korpelan lyönnillään kotiin.

– En olisi uskonut, että heti ensimmäinen lyönti olisi mennyt läpi. Lähdin lyömään välilyöntiä keskelle, mutta sattui sen verran kantamaan, että tuli kunnari, Korpela naurahti onnistumiselleen Yle Urheilun haastattelussa.

Toisella jaksolla kotijoukkue-Virkiä tuli peliin aivan uudella ryminällä. Joukkueen ykköspalkittu Janette Lepistö avasi pelin heti ensimmäisessä sisävuorossa ja jatkoa seurasi Riina Kerolan ja Emma Kiviniemen lyönneillä.

Kirittäret onnistui kaventamaan toisessa vuoroparissa ja kolmannessa vuoroparissa Ella Mäkelän sivallukset toivat hallitsevalle mestarille tarvittavat kaksi juoksua. Lepistön lyömä 4–4-tasoitus ei kotijoukkuetta enää auttanut, sillä Kirittäret vei otteluvoitot 3–1.

Kirittärien kotiutuksessa oli ottelussa laatua, sillä yhtä juoksua lukuun ottamatta kaikki onnistumiset tulivat välilyönneillä. Joukkueen jokeripelaaja Siri Eskolan mukaan lyöntejä on harjoiteltu paljon.

– "Nalle" (pelinjohtaja Jussi Viljanen) on pitänyt meitä paljon kentällä, Eskola sanoi.

Hänen mukaansa Virkiä oli kova vastus tänäkin kautena, voittihan Lapua hallitsevan mestarin kertaalleen runkosarjassakin. Välierien avaustappion jälkeen Kirittäret löysi kuitenkin oikean ilmeen peliinsä.

– Lähdimme sillä samalla ilmeellä liikkeelle ja sillä jatketaan finaaleihin asti. Ulkokenttä oli kyllä huh huh! Oli niin hyviä suorituksia siellä koko ajan, Eskola kehui.

Kotijoukkueen Emmi Laine myönsi, että ensimmäinen lipui lapualaisten käsistä, mutta tauolla joukkue päätti näyttää periksiantamattomuutensa.

– Päätimme, että nyt on annettava kaikki, jos tästä finaaleihin halutaan. Ei siinä mikään muu auttanut kuin pelata hyvin. Toinen jakso oli tiukkaa, mutta Kirittäret oli tuon verran parempi, Laine harmitteli.

– Täysillä lähdetään nyt keskittymään pronssiin. Tälle ei enää mitään voi, joten ei auta kuin suunnata katse eteenpäin.

Pesäkarhut venytti pelin jälleen supervuoroon

Viime kauden hopeajoukkue Porin Pesäkarhut pani Manse PP:n koville. Runkosarjan kakkonen pelasi jo keskiviikkona selkä seinää vastaan, mutta venyi avausvoittoon supervuoroparin kautta. Tällä kertaa supervuoroparin voittaja löytyi Tampereelta ja Manse eteni finaaliin otteluvoitoin 3–1.

Ensimmäisellä jaksolla Manse oli suorastaan murhaavan tehokas kotiutuksissa, sillä se onnistui kuudesta yrityksestä viidesti. Näissä viidessä juoksussa oli neljä eri lyöjää, mutta etenkin kaksikko Kirsi Ala-Lipasti-Henna Peltokangas oli varsin vahva.

Toisella jaksolla osat vaihtuivat, sillä muutoksia lyöntijärjestykseensä tehnyt Pesäkarhut aloitti heti vauhdilla. Emilia Linna löi ja Henna Juka toi juoksun joukkueen ensimmäisen heti ensimmäisessä vuoroparissa.

Pesäkarhut onnistui karkaamaan jo 5–0-johtoon, ennen kuin Manse sai pelinsä kulkemaan. Vaikka Ala-Lipasti onnistui lyömään Peltokankaan kahdesti ja Henna Suominen Ala-Lipastin kerran kotiin, ratkaistiin voittaja supervuorossa.

Kirsi Ala-Lipasti löi neljä ja toi kaksi juoksua neljännessä välieräpelissä. Kuva: Tomi Hänninen

Superissa Pesäkarhujen Milla Oksa onnistui kahdesti. Hän toi ensin Jukan ja sitten Tiia Peltosen kotiin. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä Manse pääsi peräti kolme kertaa palottomaan ajolähtötilanteeseen ja käytti tilanteet hyväkseen.

Ala-Lipasti toi jälleen Peltokankaan kotiin ja vahvasti pelannut Anna Ala-Kauhaluoma löi Ida Lähteen. Ratkaisevan juoksun löi Sara-Ella Kemppainen, jonka välilyönti toi Ala-Lipastin kotiin.

– Olisihan niitä juoksuja voinut enemmänkin lyödä ja tuoda, mutta olen ihan tyytyväinen tähän, Ala-Lipasti, joka löi neljä ja kaksi toi kaksi juoksua, kertoi Yle Urheilulle.

– Kun pori meni 2-0-johtoon (supervuorossa), niin me tulimme sieltä tahdolla. Meillä oli niin kova halu pistää tämä tänään poikki.

Pesäkarhujen Henna Juka oli ottelun jälkeen äärimmäisen pettynyt, mutta antoi tunnustuksen vastustajalle.

– Kovempi voitti. Emme pystyneet vastaamaan heille ulkopelissä tänään, Juka myönsi ja vakuutti, että myös pronssipeli sytyttää.

– Sitä, jota ei pronssipeli sytytä, niin voi lähteä kotiin. Mitalista taistellaan!

Päivitys kello 19.30: lisätty Ala-Lipastin ja Jukan kommentit. Pelaajia haastatteli Kimmo Muttilainen.

Päivitys kello 19.49: lisätty Korpela, Eskolan ja Laineen kommentit. Pelaajia haastattelu Juhani Kukkasela.

Lue myös:

Naisten Superpesiksen välierien ratkaisut venyvät – Porin Pesäkarhut pelastautui rotkon reunalta

Suosittelemme sinulle