Hyppää sisältöön

Brexit-puheet kärjistyvät yhä: Johnson syytti EU:ta "ruokasaarrosta", Britannian ex-pääministerit Johnsonia maan häpäisemisestä

Britannian parlamentti saa maanantaina eteensä lakiesityksen, jolla sivuutettaisiin osa brexit-sopimuksesta.

Britannian pääministeri Boris Johnson elehti keskiviikkona Britannian parlamentissa pääministerin kyselytunnilla. Kuva: Jessica Taylor / Britannian parlamentti / EPA

EU:n ja Britannian vapaakauppaneuvotteluja säestävät yhä kärkevämmät kannat. Britannian pääministeri Boris Johnson väitti lauantaina julkaistussa kirjoituksessaan, että EU yrittää asettaa Pohjois-Irlannin "ruokasaartoon".

– Täytyy sanoa, ettemme olisi vakavasti puhuen koskaan uskoneet, että EU käyttäisi hyvässä uskossa neuvoteltua sopimusta saartaakseen tai irrottaakseen osan Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Johnson kirjoitti Daily Telegraph -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa.

Johnsonin ruokaväitteet viittaavat siihen, että EU ei ole ollut tyytyväinen Britannian suunnittelemiin elintarvikesäännöksiin eikä ole toistaiseksi myöntänyt Britannialle luotetun, niin sanotun kolmannen maan asemaa eläinperäisten tuotteiden tuonnissa.

EU:ssa on epäilty, että Britanniasta saattaisi jatkossa tulla Pohjois-Irlannin kautta EU-standardit alittavia tuotteita yhteismarkkinoille.

EU ei kiellä, mutta ei vielä sallikaan

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kiisti sunnuntaina Johnsonin väitteet. Hänen mukaansa EU ei ole kieltäytynyt lisäämästä Britanniaa kolmansien maiden listalle, vaan haluaa ensin selvyyden sen tulevista säännöistä.

Britannian pääneuvottelija David Frost puolestaan sanoi Twitterissä EU:n tehneen selväksi, että ellei Britannia pääse listalle, sieltä ei voi viedä Pohjois-Irlantiin elintarvikkeita.

Pohjimmiltaan kyse on siis EU:n ja Britannian tulevasta rajasta. Brexit-sopimuksessa taataan taloudellisista ja poliittisista syistä Pohjois-Irlannille erityisasema, jotta EU:n ulkoraja ei halkaisisi Irlannin saarta. Jonkinlaista valvontaa olisi siis oltava Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä.

Ex-pääministerit: Ohituslaki häpeäksi Britannialle

Johnsonin hallitus laatii nyt lakia, jolla on tarkoitus kiertää osittain EU:n kanssa solmittua erosopimusta. Lakiesitys on saanut lujaa kritiikkiä myös Britanniassa.

Vastakkaisia puolueita edustaneet entiset pääministerit John Major (konservatiivit) ja Tony Blair (työväenpuolue) kehottavat hallitusta luopumaan "järkyttävästä suunnitelmastaan" ja Britannian parlamenttia torjumaan lakiesityksen.

Entiset pääministerit Tony Blair (vas.) ja John Major puhuivat EU:hun jäämisen puolesta Pohjois-Irlannissa sijaitsevassa Ulsterin yliopistossa 9. kesäkuuta 2016 eli kaksi viikkoa ennen brexit-äänestystä. Kuva: Brian Lawless / EPA

Major ja Blair kirjoittivat sunnuntaina Sunday Times -lehdessä, että hallitus "häpäisee itsensä ja saattaa kansamme naurunalaiseksi". Heidän mukaansa erosopimuksen rikkominen vaarantaa Pohjois-Irlannin rauhan, vaikeuttaa kauppaneuvotteluja jatkossa ja tuhoaa luottamuksen Britanniaan.

Major oli pääministerinä 1990–1997, Blair seuraavat kymmenen vuotta. Molemmat olivat mukana Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluissa.

Lue myös: Toimittajalta: Brexit-neuvottelut saattoivat jo kaatua – Johnsonin hallituksen petturuus murensi pohjaa Britannian ja EU:n vapaakauppaneuvotteluilta

Kansainvälistä oikeutta "rajatusti" rikkova lakiesitys parlamenttiin

Britannian hallituksesta on myönnetty, että laki olisi "rajatusti" kansainvälisen oikeuden vastainen. Britannian oikeusministeri Robert Buckland sanoi sunnuntaina BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että laki on Britannialle tarpeellinen vakuutus siltä varalta, ettei vapaakauppasopimusta synny.

Parlamentissa on ehditty jo vaatia Bucklandin eroa. Hän sanoi sunnuntaina eroavansa tehtävästään, jos laki rikkoisi kansainvälistä oikeutta "tavalla, jota en voi hyväksyä".

Parlamentti alkaa käsitellä lakiesitystä huomenna maanantaina. Työväenpuolue on jo ilmoittanut äänestävänsä lakiesitystä vastaan, ellei sitä muuteta. Johnsonin johtamilla konservatiiveilla on selvä enemmistö parlamentissa.

Lue myös:

Pelosi lisää Johnsonin tuskaa: Jos Brexit rikkoo kansainvälisiä sopimuksia, USA:n ja Britannian kauppasopua ei synny – "Ei mitään mahdollisuuksia"

EU vaatii Britanniaa poistamaan kiistellystä lakiesityksestä kohdat, jotka rikkovat brexit-sopimusta

Brexit kriisissä, hätäkokous torstaina – EU on erittäin huolissaan Britannian suunnitelmista rikkoa erosopimusta

Suosittelemme sinulle