Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hallitseva Tour-mestari katkesi viimeisessä raatelevassa nousussa – "Tuntuu, että kadotin kolme vuotta elämästäni"

Tadej Pogacar otti jo uransa toisen etappivoittonsa pyöräilyn Ranskan ympäriajossa.

Egan Bernal
Tourin hallitseva mestari Egan Bernal oli suurissa vaikeuksissa 15. etapilla. Kuva: Getty Images
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Egan Bernal juhli pyöräilyn Ranskan ympäriajoa viime vuonna, mutta tänä vuonna mestaruuden uusiminen on hyvin vaikeaa. Vahvana mäkiajajana tunnettu kolumbialainen putosi sunnuntain rankalla vuoristoetapilla kokonaistuloksissa kolmannelta sijalta 13:nneksi.

Jura-vuoristossa ajettu 15. etappi piti sisällään kolme raastavaa nousua Grand Colombier -vuorella. Ensimmäinen nousu Montee de la Selle de Fromentelelle oli jyrkin, sillä se päättyi peräti 22 prosentin jyrkkään osuuteen.

Kolmas ja viimeinen, 17,4 kilometriä pitkä ja keskiarvoltaan 7,1 prosenttia jyrkkä nousu oli Bernalille liikaa. Hän hyytyi, kun matkaa maaliin oli enää 13 kilometriä. Ineos-Grenadiers-tallin ajaja ylitti maaliviivan 25:ntenä häviten etapin voittajalle Tadej Pogacarille sekä kokonaiskilpailua johtavalle Primoz Roglicille peräti 7.20.

– Olin vaikeuksissa jo heti ensimmäisessä nousussa. Minusta tuntuu, että kadotin kolme vuotta elämästäni tänään. Yritin kaikkeni ja toivoin ihmettä, joka ei toteutunut, maaliin kuolemanväsyneenä saapunut Bernal sanoi.

Kun ympäriajossa on jäljellä vielä kuusi etappia on Bernalilla kurottavaa kärkeen 8 minuuttia ja 25 sekuntia. Ineos-Grenadiers-talli, joka on aiemmin tunnettu Sky-tallina, on voittanut kahdeksasta edellisestä Ranskan ympäriajosta seitsemän ja on juhlinut viittä peräkkäistä Tour-voittoa. Tänä vuonna Roglicin Jumbo-Visma-talli on ollut johtavassa roolissa.

Siinä missä Bernal on ollut lähes varjo viime vuoden iskukyvystään, on Tourin ensikertalainen Tadej Pogacar yllättänyt lähes kaikki. 21-vuotias slovenialainen otti sunnuntaina jo toisen vuoristoetapin voittonsa. Hän pystyi kukistamaan maanmiehensä Roglicin pyörän mitalla, vaikka tällä oli nousussa neljä joukkuekaveria apunaan. Kokonaistilanteessa Pogacar on toisena 40 sekuntia Roglicin perässä.

– Tällä hetkellä Roglic vaikuttaa voittamattomatla. Mutta tänään Bernal hyytyi ja ehkä joku päivä minä tai Primoz hyytyy. Mahdollisuuksia riittää vielä, Pogacar totesi maalissa.

Maanantaina ympäriajossa on välipäivä.

15. ETAPPI, 174,5 KM

1. Tadej Pogacar SLO 4.34.13

2. Primoz Roglic SLO sama aika

3. Richie Porte AUS + 0.05

4. Miguel Angel Lopez COL + 0.08

5. Enric Mas ESP + 0.15

6. Sepp Kuss USA sama aika

TILANNE 15/21 ETAPIN JÄLKEEN

1. Primoz Roglic SLO 65.37.07

2. Tadej Pogacar SLO + 0.40

3. Rigoberto Uran COL + 1.34

4. Miguel Angel Lopez COL + 1.45

5. Adam Yates ENG + 2.03

6. Richie Porte AUS + 2.13

7. Mikel Landa ESP + 2.16

8. Enric Mas ESP + 3.15

9. Nairo Quintana COL + 5.08

10. Tom Dumoulin NED + 5.12

Lue myös:

Slovenialaiset juhlivat kaksoisvoittoa Pyreneillä, Roglic nappasi johtajan keltaisen paidan

Kolumbian ylpeys -lento laskeutui Madridiin – koronaviruspandemia keskeytti matkustuksen, mutta maan hallitus lennätti Tourin voittajan ja yli sata urheilijaa Eurooppaan

Suosittelemme