Hyppää sisältöön

Tiktok torppasi Microsoftin ostotarjouksen – Kiinalaismedian mukaan myynti Oraclelle ei tule kysymykseen

Presidentti Donald Trump on uhannut kieltää videonjakosovellus Tiktokin toiminnan Yhdysvalloissa, jos sen omistus ei siirry amerikkalaisille.

TikTokin toimisto Kaliforniassa. Kuva: Chelsea Lauren / AOP

Teknologiajätti Microsoft kertoo, että suositun videosovellus Tiktokin omistaja ByteDance on torjunut sen ostotarjouksen yrityksen Yhdysvaltain-toiminnoista.

Uutistoimisto AP:n lähteiden mukaan ByteDance harkitsisi sen sijaan toimintojensa myymistä teknologiayhtiö Oraclelle.

Kiinalaismediat CGTN ja China News Service raportoivat kuitenkin, ettei ByteDance suostu myymään Tiktokia myöskään Oraclelle.

Valtiollisen CGTN:n mukaan ByteDance ei aio luovuttaa Tiktokin lähdekoodia yhdellekään amerikkalaiselle ostajalle.

Vähittäiskauppaketku Walmart puolestaan kertoi olevansa yhä kiinnostunut investoimaan Tiktokiin ja kertoi jatkavansa neuvotteluja ByteDancen johdon kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiinalaisomisteinen mobiilisovellus Tiktok on ollut kansainvälisen poliittisen väännön keskellä. Yhdysvallat on pitänyt sovellusta uhkana kansalliselle turvallisuudelle ja väittänyt Kiinan käyttävän sitä muun muassa teollisuusvakoiluun, Yhdysvaltain liittovaltion työntekijöiden seurantaan ja kiristykseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti elokuun 18. päivänä asetuksen, jonka mukaan ByteDancen tulee myydä Yhdysvaltain-toimintonsa 90 päivän sisällä. Päätös pidensi aiempaa 45 päivän takarajaa, joka tuli voimaan elokuun 6. päivänä.

Trumpin aiemmin allekirjoittama asetus kielsi yhdysvaltalaisilta liiketoimet ByteDancen kanssa 45 päivän kuluttua, jos yhtiön Yhdysvaltain-toimintoja ei sitä ennen myydä yhdysvaltalaiselle yritykselle.

Tiktok vienyt asian oikeuteen

Tiktok on haastanut Trumpin toimeenpanomääräyksen oikeudessa. Se on kiistänyt Yhdysvaltain syytökset vakoilusta ja vakuuttanut, ettei se ole koskaan luovuttanut yhdysvaltalaista käyttäjädataansa Kiinan viranomaisille.

Kiinan mukaan Trumpin linjauksissa on kyse poliittisesta ajojahdista. Kiinan ja Yhdysvaltain välit ovat kiristyneet ennätyskireiksi viime kuukausina.

Videoiden jakamiseen käytetty mobiilisovellus Tiktok on valtavan suosittu sovellus Yhdysvalloissa ja maailmalla erityisesti teini-ikäisten parissa. Sovellusta on ladattu yksin Yhdysvalloissa jo 175 miljoonaa kertaa.

Aiheesta lisää:

Tiktokin myynti käy entistä kiharaisemmaksi – Kiina vaatii kaupalle erillistä lupaa

Tiktokin toimitusjohtaja eroaa tehtävästään – taustalla Trumpin painostus sovellusta kohtaan

Suosittelemme sinulle