Hyppää sisältöön

Navalnyin liittolaiset voittamassa valtuustopaikkoja Novosibirskissä ja Tomskissa – Lukuisia ilmoituksia vilpistä Venäjän paikallisvaaleissa

Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä voitti kuvernöörinvaalit, mutta menetti paikkojaan kaupunginvaltuustoissa.

Navalnyia tukeva Ksenija Fadejeva valittiin Tomskin kaupunginvaltuustoon. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Venäjän paikallisvaaleissa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin ehdokkaat ovat saaneet valtuustopaikkoja ainakin Novosibirskin ja Tomskin kaupungeissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Navalnyin liikkeen ehdokkaat saavat kyseisissä kaupungeissa ehdokkaitaan läpi vaaleissa.

– Tämä tulos osoittaa vääräksi myytin siitä, että liberaaleilla on vain parin prosentin kannatus ja sekin Moskovan kehätien sisällä asuvien hipstereiden keskuudessa, Navalnyin liittolainen Leonid Volkov sanoi.

Navalnyia on estetty muodostamasta omaa puoluetta. Tästä syystä hänen ehdokkaansa olivat ehdolla itsenäisinä ehdokkaina.

Valtapuolue Yhteinen Venäjä menetti molemmissa kaupungeissa runsaasti paikkoja. Kremlin tukemat ehdokkaat voittivat kuitenkin kaikki 18 kuvernöörivaalia jo ensimmäisellä kierroksella.

Putinin puolue romahti Tomskissa

Tomskissa valtuustopaikat saivat Navalnyin Tomskin-toimiston koordinaattori Ksenija Fadejeva ja Andrei Fatejev. Ylen Moskovan kirjeenvaihtajan Erkka Mikkosen mukaan molemmat ovat aktiivisia Navalnyin tukijoita hänen paikallisessa toimistossaan.

– Ihmiset ovat kyllästyneet valtaapitäviin. Et voi vaan olla vallassa paria vuosikymmentä ja varastaa koko ajan ilman, että sinua rangaistaan, Fadejeva sanoi valintansa selvittyä.

Lue tästä Erkka Mikkosen juttu, jossa haastatellaan historiallisen valtuustopaikan saanutta Ksenija Fadejevaa: Yle Siperiassa: Vaaleihin valmistautuva Tomsk oli näyttämönä Navalnyin myrkytykselle –”Aluksi koko kaupunki tuntui puhuvan vain Navalnyista”

Navalnyi oli kehottanut paikallisvaaleissa ihmisiä äänestämään "älykkään äänestämisen" taktiikalla.

Sen mukaan oppositiota kannattavat keskittävät äänensä sille ehdokkaalle, jolla on parhaat mahdollisuudet voittaa Yhtenäisen Venäjän ehdokas.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Usein se voi olla myös valtapuoluetta hyvinkin myötäilevä ehdokas, vaikkei virallisesti sitä edustakaan. Olennaista Navalnyin taktiikassa oli, ettei Kremlin ehdokas voita vaalia.

Tomskissa Navalnyin suosittelemista 27 ehdokkaasta 19 pääsi läpi.

Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä sai alustavien mittausten mukaan Tomskissa kannatuksekseen 24,46 prosenttia. Sen paikkamäärä romahti alle puoleen aiemmasta.

– En muista koskaan nähneeni, että Yhtenäisen Venäjän ehdokkaat pärjäävät näin heikosti, 15 vuotta vaalivirkailijana toiminut Tatjana Doroshenko sanoi.

Novosibirskissa läpi viisi Navalnyin ehdokasta

Venäjän kolmannessa suurimmassa kaupungissa Novosibirskissä presidentti Putinin vastustajat Novosibirsk 2020 -ryhmittymän. Sen ehdokkaista pääsi läpi viisi itsenäisesti vaaleihin rekisteröitynyttä ehdokasta.

Yksi heistä oli Navalnyin Novosibirskin toimiston johtaja Sergei Boiko, joka voitti äänestyspiirissään ennakkosuosikkina pidetyn kaupunginvaltuuston Yhtenäisen Venäjän varapuheenjohtajan.

Äänestäjä tutkimassa ehdokaslistaa Moskovassa. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Yhtenäinen Venäjä säilyi myös Novosibirskissä suurimpana puolueena, mutta koki sielläkin vaalitappion.

Navalnyi vieraili sekä Tomskissa että Novosibirskissä tutkimassa paikallista korruptiota ennen kuin hänet myrkytettiin Novitšok-hermomyrkyllä 20. elokuuta.

Ilmoituksia vaalivilpistä

Puolueettoman vaalitarkkailijajärjestön Golosin mukaan vaaleissa on tehty useita ilmoituksia vilpistä.

Vaalitarkkailijoita ei ole päästetty tarkistamaan virallisia vaaliasiakirjoja, vaikka heillä on siihen vaalilain mukainen oikeus.

Tomskilaisen kauppahallin edessä myydään kasviksia. Taustalla Yhtenäisen Venäjän vaalimainos. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Heitä on paikoittain jopa estetty väkivalloin, The Guardian -sanomalehti raportoi. (siirryt toiseen palveluun)

Golos myös kertoo BBC:lle nähneensä (siirryt toiseen palveluun), kun vaaliuurnia täytettiin äänestyksen päättymisen jälkeen.

Vaalien lopullinen tulos valmistuu puolen päivän jälkeen tänään.

Lue myös:

Yle Venäjän Kaukoidässä: Habarovskin protestit hermostuttavat Kremliä ja tarjoavat syyn Navalnyin myrkytykseen

Venäjän johdon valta punnitaan paikallisvaaleissa – Onnistuuko myrkytetyn Aleksei Navalnyin "fiksun äänestämisen" taktiikka?

Suosittelemme sinulle