- Neste saattaa sulkea Naantalin jalostamon vuoden 2022 syksyyn mennessä.
- Jalostamotoiminta keskitetään Porvooseen.
- Yt-neuvottelut koskevat 1500 työntekijää. Uhattuna on enimmillään 470 työpaikkaa.
- Neste työllistää Suomessa vajaat 4000 henkilöä, joista 330 Naantalissa.
Öljynjalostamoyhtiö Neste aloittaa yt-neuvottelut Öljytuotteet-liiketoimintayksikössä ja sen tukitoiminnoissa Suomessa. Yhtiö kertoo tiedotteessa, että toteutuessaan suunnitelmat tarkoittavat enintään 470 työpaikan vähenemistä mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset.
Yhtiön mukaan suunnitelluilla toimilla tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.
Kilpailukyky ei riitä
Maailmanlaajuinen energia-alan murros ja fossiilisten polttoaineiden kysynnän heikkeneminen näyttävät koituvan Naantalin jalostamon kohtaloksi.
Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson sanoi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että ala on muuttunut oleellisesti.
– Nyt olemme yhtiönä erityisesti öljytuotteiden osalta hyvin haastavassa tilanteessa, sillä liiketoimintaympäristö muuttuu kiihtyvässä tahdissa.
Suurin tekijä murroksessa on fossiilisten öljytuotteiden kysynnän väheneminen.
– Samalla uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa, sanoi Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja Marko Pekkola.
Lisäksi öljynjalostuksessa on maailmanlaajuisesti kasvava ylikapasiteetti, Pekkola totesi. Hänen mukaansa kapasiteettia on myös rakenteilla lisää.
– Kun katsomme omaa toimintaamme, olemme menettäneet kilpailukykymme eurooppalaisten toimijoiden keskuudessa.
Naantalin jalostamon käyttölupa on voimassa syksyyn 2022 saakka.
Pekkolan mukaan öljynjalostamoon on aika ajoin tehtävä investointeja. Naantalin osalta käyttö- ja kunnossapitoinvestoinnit eivät olisi enää kestäviä, Pekkola sanoi.
– Tämän vuoksi avaamme perusteellisen muutosohjelman.
Nesteen muutosohjelman tavoite on alkuvaiheessa Öljytuotteet-liiketoimintayksikön kilpailukyvyn tehostaminen. Käytännössä se tarkoittaa öljynjalostamisen jatkumista Porvoossa, ja samalla Porvoon jalostamoa kehitetään uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden jalostamisessa.
Porvoossa jatketaan pitkälle jalostettujen tuotteiden valmistamista. Näihin kuuluvat muun muassa vähärikkiset polttoaineet. Sen sijaan esimerkiksi bitumin tuotanto loppuu.
Naantalille jäisi terminaali- ja satamatoiminnat.
Toisessa vaiheessa Neste painottaa uusien energiaratkaisujen kehittämistä.
– Nesteen tavoite on tulla markkinajohtajaksi uusiutuvissa ja kiertotaloustuotteissa, Jakosuo-Jansson totesi tiedotustilaisuudessa.
Neste on muuttunut seitsemänkymmenen vuoden aikana paikallisesta öljynjalostajasta maailman suurimmaksi uusiutuvan dieselin tuottajaksi.
Naantalin jalostamo oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Se rakennettiin 1950-luvulla. Katso juttu öljynjalostamon rakentamisesta.
Pandemia on vauhdittanut muutosta
Yhtiön mukaan fossiilisten öljytuotteiden kysyntä vähenee ja uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa seuraavien vuosien aikana. Yhtiö katsoo koronapandemian vauhdittaneen perinteisten öljytuotteiden kysynnän laskua merkittävästi, eikä kysynnän odoteta elpyvän sitä edeltävälle tasolle.
– Nesteen Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn turvaamiseksi tarvitaan näistä syistä perusteellisia muutoksia. Suunnitelluilla toimenpiteillä Neste pyrkii parantamaan tuottavuutta, resurssitehokkuutta ja sopeutumiskykyä markkinoiden muutoksiin. Suunnitellut muutokset eivät vaikuta Suomen polttoainejakelun huoltovarmuuteen, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.
"Investointi Naantalin jalostamoon ei olisi järkevää"
Nesteen toimitusjohtajan Peter Vanackerin mukaan energia-alan muutos tapahtuu oletettua nopeammin. Hänen mukaansa Naantalin jalostamossa lähiaikoina edessä olevat käyttö- ja kunnossapitoinvestoinnit eivät olisi järkeviä eivätkä kestäviä tilanteessa, jossa öljynjalostuksessa on globaalisti suurta ylikapasiteettia.
– Aika tälle uutiselle ei ole paras mahdollinen, ja se on erittäin valitettava monelle meistä. Suunniteltuja toimenpiteitä jalostamojemme toimintojen kehittämiseksi tarvitaan kuitenkin pikaisesti säilyttääksemme jalostustoiminnan ja sen strategiset kyvykkyydet Suomessa ja turvataksemme Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn, toimitusjohtaja sanoo tiedotteessa.
Vanackerin mukaan yhtiön tavoittena on tulla alan globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa ja saavuttaa hiilineutraali tuotanto vuoteen 2035 mennessä.
– Suunniteltu muutos tukee Porvoon jalostamon rakentamista johtavaksi kestävän kehityksen mukaiseksi turvalliseksi ja tehokkaaksi jalostamoksi, jonka innovatiivinen ja osaava henkilöstömme mahdollistaa, toimitusjohtaja sanoo tiedotteessa.
Neste julkisti alkuvuoden tuloksensa heinäkuussa. Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto laski huhti–kesäkuussa 255 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 367 miljoonasta eurosta. Toisen neljänneksen liikevaihto oli noin 2,6 miljardia euroa, kun se vuosi sitten oli noin 4,1 miljardia euroa. Yhtiö kertoi tuolloin laskun johtuvan pääasiassa raakaöljyn hinnan laskusta, jolla oli noin 1,1 miljardin euron negatiivinen vaikutus liikevaihtoon.
Ammattiliitto Pro: Henkilöstölle kattava muutosturva Naantalin jalostamolla
Ammattiliitto Pro kertoo tiedotteessa edelyttävänsä Nesteen Naantalin jalostamon henkilöstölle kattavaa muutosturvaa. Uudelleenjärjestely on tärkeää toteuttaa tehokkaasti ja yhteistoiminnassa niin, että sillä varmistetaan Nesteen kilpailukyky ja markkina-aseman kasvu, linjaa liiton puheenjohtaja Jorma Malinen tiedotteessa.
Ammattiliitto Pron kemian sopimusalasta vastaava Taru Reinikainen puolestaan muistuttaa, että Nesteen on panostettava henkilöstön kouluttamiseen ja osaamisen kehittämiseen, jotta mahdollisimman moni heistä voidaan sijoittaa yhtiön sisällä uusii tehtäviin.
Myös Porvoon kaupunginjohtaja huolestunut
Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula toteaa, että Nesteen ilmoitus koskettaa selkeästi myös Porvoota.
– Yt-neuvotteluiden kautta sitten tarkentuu, millaiset ovat vaikutukset Kilpilahden teollisuusalueelle. Kyllä tämä huolta aiheuttaa Porvoossa.
Kaupunki on sitoutunut yhdessä yhtiön kanssa kehittämään teollisuusaluetta pitkällä aikavälillä ja Ujula muistuttaa, että asiassa on myös nähtävillä positiivinen vivahde.
– Tämän päiväisen perusteella Neste on myös valmis satsaamaan Kilpilahden alueeseen.
Sulkemissuunnitelma järkyttää Naantalissa
Naantalissa jalostamon mahdollinen lakkautus otettiin maanantaina vastaan järkyttyneenä.
Naantalin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, SDP:n Kimmo Aho on seurannut Naantalin jalostamon toimintaa aitiopaikalta, sillä hän on myös Naantalin jalostamon pääluottamusmies.
– Vaikka tätä on pelätty, niin ei ole ihan viimeiseen asti uskottu. Shokki tämä on, Aho sanoo.
Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen puolestaan sanoi saaneensa tiedon lakkautusuhasta vasta maanantaiaamuna. Tieto piti kuitenkin pitää visusti salassa, ennen kuin Neste kertoi asiasta tiedotteessaan.
– Kyllähän tämä oli järkyttävä ja surullinen uutinen ja olemme hyvin huolestuneita, Mutanen sanoo.
Nesteellä on Naantalissa noin 350 työpaikkaa ja yhtiö on kaupungille erittäin merkittävä yhtiöveronmaksaja. Lisäksi työntekijöistä monet maksavat kunnallisveronsa Naantalille.
Lue myös: