Hyppää sisältöön

Marja Sannikka: EU joutaisi jäähylle

Mitä tapahtuu EU:ssa, jos sen jäsenet eivät noudata unionin sääntöjä? Eipä juuri mitään, toteaa Marja Sannikka.

EU rikkoo sääntöjään, mutta kiinnostaako ketään?
EU rikkoo sääntöjään, mutta kiinnostaako ketään?

Poliitikot ovat vastustaneet jyrkästi Euroopan unionin yhteistä velkaa, ja kansalaisille on vakuutettu, ettei sellaista oteta. Heinäkuussa kuitenkin EU-johtajat kertoivat sopineensa 750 miljardin euron elvytyspaketista koronakriisin hoitoon.

Kyse on historiallisesta paketista. Sen myötä vakiintuneet tulkinnat EU:n perussopimuksista lensivät roskiin. EU:n keskeisimpinä periaatteina on pidetty sitä, että jokainen jäsenmaa vastaa omasta taloudestaan ja omista veloistaan, sekä sitä, ettei unionin toimintaa rahoiteta velalla.

Nyt molempia periaatteita on "tulkittu luovasti". Perustuslakivaliokunta kuvasi kesäkuisessa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun) tilannetta näin: "Kysymyksessä on tilanne, jota Suomessa ei voitu perussopimuksia ratifioidessa ennakoida ja jota EU:n omat toimielimet (neuvosto ja komissio) ovat viime aikoihin asti pitäneet oikeudellisesti mahdottomana."

EU:n säännöt ovat venyneet ennenkin: Useat EU-maat ovat jo ennen koronakriisiä rikkoneet toistuvasti EU:n vakaus- ja kasvusopimusta. Mutta missä ovat rikkeiden näkyvät sanktiot ja seuraukset?

Kun EU:n yksi keskeisimpiä arvoja on oikeusvaltioperiaate, nyt voi kysyä, kuinka hyvin se itse tätä periaatetta noudattaa? Tiedämmekö etukäteen, mitkä EU:n säännöt pitävät ja mitkä eivät?

Ja ylipäätään: mikä on sopimuksen arvo, jos sitä ei noudateta?

Tule kertomaan, mitä ajattelet. Olen mukana keskustelussa kello 21:een saakka.

Lue myös

Mikä on kiistelty EU:n elvytysrahasto? Lue 7 kysymystä ja vastausta, miten rahasto rakennetaan ja miksi Suomen poliitikot riitelevät siitä

EU:n syksyn täyttää kiistely elvytyspaketista ja Brexitistä – Koronatuen täytyy saada EU-parlamentin hyväksyntä

Tämän tiedämme EU:n jättisopimuksesta

Marja Sannikka

Kirjoittaja on politiikasta ja yhteiskunnasta kiinnostunut toimittaja, jonka mielestä totuus joskus sattuu, mutta sitä päin täytyy silti katsoa.

Aiheesta lisää Marja Sannikka -ohjelmassa TV1:llä perjantaina 18.9. klo 20. Vieraana on muun muassa valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

Suosittelemme sinulle