Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tutkimusmatkailija löysi Hossasta lisää kalliomaalauksia – hyödynsi NASAn menetelmiä

Hossan Värikalliot paljastavat pikkuhiljaa salaisuuksiaan.

Pekka Honkakoski on kuvannut Hossan värikallioita ns. rikosteknisen valaisun avulla.
Pekka Honkakoski on kuvannut Hossan värikallioita ns. rikosteknisen valaisun avulla. Kuva: Pekka Honkakoski
Tanja Heikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hossan Värikalliolta on löytynyt lisää piirroksia erilaisen kuvausmenetelmän ansiosta. Löytäjä on iisalmelainen Pekka Honkakoski, joka tituleeraa itseään tutkimusmatkailijaksi.

Hän kuvaa sitä mitä muut eivät näe käyttämällä ja soveltamalla NASA:n satelliittikuvauksissa käytettyä kuvankäsittelymenetelmää. Tätä kautta esimerkiksi Hossan Värikallioista on paljastunut aiemman 83:n piirroksen sijasta noin 144–157 kappaletta. Honkakoski on tehnyt löydöistään dokumentin.

Hossan lisäksi Honkakoski on kuvannut Laukaan Saraakalliolla ja Mikkelin Ristiinan Astuvansalmella.

Yhteistä näiden kallioiden seinämille on, että niiltä löytyy muun muassa samankaltaisia piirroksia. Esihistoriallisissa piirroksissa esiintyy muun muassa jousikätinen nainen, jossa Honkakoski näkee yhteyksiä myös saamelaiseen kulttuuriperimään. Samoin kuvissa esiintyy pallopäinen, sarvipäinen ja pitkävartaloinen mies.

– Vartalolla on sellaisia poikkiviivoja, erikoisen näköinen arvoitus. Nyt vanhasta saamelaisrummusta löytyi lähes identtinen hahmo, Honkakoski kertoo.

Piirrosten esiintuomisessa Honkakoski näkee tärkeänä sen, että kun jälkipolvet näkevät uuden tekniikan ansiosta kuvat kokonaisuudessaan, niin on helpompi ymmärtää esi-isien historiaa ja elämää.

– Itse en sitä ajatellutkaan, mutta Antti Lahelma sanoi, että tuleeko meille liian yksinkertainen ajatus siitä esi-isien elämästä, kun me emme näe kaikkea.

Antti Lahelma on ainoa suomalainen tutkija, joka on tehnyt väitöskirjan kalliomaalauksista.

Suosittelemme sinulle