Hyppää sisältöön

Marcelo Bielsan ensimmäinen työnäyte Valioliigassa oli kuin peilikuva Leedsistä – TV2:ssa alkava dokumenttisarja paljastaa, millaista on arki "El Locon" alaisuudessa

Leeds United oli jo ennen Valioliigan kauden alkua koko sarjan suuri puheenaihe. Marcelo Bielsan metodeista saadaan dokumenttisarjassa täydempi kuva.

Marcelo Bielsa ohjasi joukkuettaan kentän laidalla. Kuva: Getty Imgaes
Jaakko Parkkinen

Kun Marcelo Bielsa valitsi tulla Leeds Unitedin päävalmentajaksi vuonna 2018, oli varmaa, että tapahtuu kaksi asiaa.

Koko seura joutuisi uudistumaan pelaajistosta kiinteistönhoitajiin ja Bielsan jokaisella askeleella kasvava myyttinen tarina pullistuisi uusiin mittoihin.

Siinä sivussa entinen englantilaisen jalkapallon jättiläinen palasi pääsarjaan 16 vuoden kadotuksen jälkeen.

Kun Leeds lauantaina syöksyi vieraskentällä Liverpoolin päälle, kamppailusta osattiin jo odottaa höyhennystä, josta hallitseva mestari selviäisi vain täpärästi.

Leeds toteutti kentällä jalkapalloa, jota se on pelannut jo kaksi vuotta. Mutta silti se oli kuin peilikuva joukkueesta.

Murhapallo antaa siivet

Yle TV2:ssa käynnistyy tänään kuusiosainen dokumenttisarja, joka valottaa Bielsan ensimmäistä vuotta Leedsin päävalmentajana. Sarja noudattelee hitiksi nousseen Sunderland Til I Dien kaavaa, jossa kautta seurataan kronologisesti ja jännite syntyy entisen suurseuran yrityksestä takaisin huipulle.

Bielsa ei kommunikoi median kanssa tiedotustilaisuuksien ulkopuolella, joten sarja onnistuu ehkä korjaamaan ennakkoluuloja, jotka ovat seuranneet argentiinalaista Chilen päävalmentajakaudelta 2007–2011.

Lempinimi El Loco eli Hullu on jäänyt elämään, mutta se ei tarkoita, että Bielsa olisi epävakaa egoilija tai tunnekontrolliin kykenemätön romantikko.

Leedsin jalkapallo perustuu omaperäiseen näkemykseen voittavasta jalkapallosta ja äärimmäiseen vaatimustasoon. Bielsan "hulluus" eli poikkeavuus, joka erottaa hänet valtaväestöstä, on vakaa usko tiettyihin periaatteisiin ja niiden mukaan eläminen.

Se tarkoittaa, että joukkue harjoittelee valtavasti ja valmennusryhmä keskittyy pelin hiomiseen intensiviisesti. Leedsissä vielä Bielsan avauskaudella pelannut Aapo Halme kuvasi Yle Urheilulle aiemmin, miten esimerkiksi huolimaton syötön vastaanottaminen tuotti harjoituskentällä välittömän ja äänekkään palautteen useammalta valmentajalta.

Aapo Halme edustaa nykyään Barnsleya. Kuva: Getty Images

Argentiinalaisella on myös harjoite, jota pelaajat kutsuvat murderballiksi eli murhapalloksi. Siinä pelataan yhdellätoista yhtätoista vastaan täysikokoisella kentällä, mutta tavoitteena on, ettei peli tai kumpikaan joukkue pysähdy hetkeksikään. Jos pallo menee rajoista yli, uusi heitetään välittömästi kentälle.

Tätä voidaan jatkaa viidestä minuutista 20 minuuttiin, päävalmentajan näkemyksen mukaan.

Kyse ei kuitenkaan ole työpaikkakiusaamisesta. Dokumenttisarjassa entinen Bielsan suojatti Ander Herrera kertoo lämpimästi ajastaan argentiinalaisen johtamassa Athletic Bilbaossa. Kova harjoittelu antaa pelissä siivet.

Halme itse yrittää nykyisessä seurassaan Barnsleyssa muistutella itseään vaatimustasosta, johon sai Leedsissä tottua.

Sillä pelaajisto kehittyy Bielsan alaisuudessa. Käytännössä sama joukkue, joka ennen valmentajan vaihtumista oli sijoittunut Mestaruussarjan harmaaseen keskikastiin, nousi välittömästi sarjan kärkeen.

Muutos ei tarvinnut paljoa aikaa: Leeds tuhosi kahdessa ensimmäisessä sarjapelissään Valioliigasta pudonneen Stoken ja kärkikuusikkoa haastaneen Derbyn.

Tuhoaminen tarkoittaa tässä pelillistä ylivoimaa, jonka esimerkiksi ensimmäistä manageripestiään Derbyssä aloitellut Frank Lampard myönsi avoimesti (siirryt toiseen palveluun).

Kun Leeds kohtasi lauantaina Liverpoolin, pelipäivän kokoonpanossa oli kahdeksan samaa pelaajaa kuin Stokea vastaan kaksi vuotta aiemmin. Heistä esimerkiksi Kalvin Philipsiä tai Mateusz Klichiä pidettiin ylijäämäpelaajina ennen Bielsan aikaa.

Philips debytoi Englannin maajoukkueessa Kansojen liigan syyskuun ottelussa Tanskaa vastaan. Klich on pelannut yhtä vaille kaikki sarjapelit kahden kauden aikana ja iski maalin heti ensimmäisessä Valioliigan ottelussaan.

Tiivis puolustus, tehoton hyökkäys

Bielsan jalkapalloa kuvaillaan usein hyökkääväksi. Tällä tarkoitetaan, että joukkue tekee maaleja mutta korkealta puolustamisen takia myös päästää niitä.

Liverpool-ottelu antoi ajatukselle tukea. Kotijoukkue iski erikoistilanteiden seurauksena peräti neljä kertaa, toisaalta altavastaajana peliin lähtenyt Leeds onnistui haavoittamaan viime kauden parasta puolustusta kolmesti.

Yorkshireläisten viime kauden tilastot voivatkin olla pieni yllätys.

Leeds päästi Championshipissä (siirryt toiseen palveluun) vähiten maaleja ja salli vastustajalle vähiten laukauksia. Vastustaja ehti pelata keskimäärin kahdeksan syöttöä ennen kuin Leeds pääsi väliin (siirryt toiseen palveluun).

Viime kauden Mestaruussarjan paras toppari Ben White katkoi jopa 2,5 kertaa 90 minuuttia kohden (siirryt toiseen palveluun). Tälle kaudelle White kuitenkin palasi lainalta Brightoniin ja toinen keskuspuolustuksen luottopelaaja, kapteeni Liam Cooper oli sivussa kauden avauksesta pohjevamman vuoksi.

Kesähankinta, Freiburgista haalittu Robin Koch saa Cooperin rinnalleen kuitenkin jo viikonvaihteessa. Bielsan edellyttämä miesvartiointi on hyvin vaativa tapa puolustaa ja Liverpool osoitti, että maailman kärkijoukkueet pystyvät hyödyntämään sen heikkouksia.

Leeds siis nousi Valioliigaan puolustamalla, ja ongelmat olivatkin kentän toisessa päässä. Leeds teki Mestaruussarjassa toki 77 maalia, eli toiseksi eniten. Brentford osui vastustajan verkkoon 80 kertaa.

Pulma ei ole kakkossija tilastossa, vaan se, että Bielsan joukkueen olisi todennäköisyysmallien perusteella pitänyt tehdä noin 10 maalia enemmän.

Kuva: Paul Ellis / Getty Images

Joukkue oli siis paikoissaan tehoton. Statsperform-sivuston (siirryt toiseen palveluun) keräämien tietojen perusteella Leeds on argentiinalaisvalmentajan alaisuudessa hyödyntänyt 9,7 prosentin tehokkuudella, jolla saa Englannin jalkapallopyramidissa sijan 75.

Laukauksia on kertynyt kahdessa vuodessa lähes 1550, reilusti yli sata enemmän kuin Manchester Cityllä. Valioliigassa laatupaikkojen rakentaminen on lähtökohtaisesti vaikeampaa kuin sarjatasoa alempana, joten tehokkuuden pitää parantua.

Kun Leeds osui Liverpool-pelissä jokaisella laukauksellaan maalia kohti, sillä kävi melkoinen onni. Pelin jälkeen Bielsa itse (siirryt toiseen palveluun)oli kriittinen maalipaikkojen vähyyden ja laadun suhteen.

Dokumentti tuo esiin toisen uhan, joka liittyy Bielsan todella fyysiseen metodiin. Toissa kaudella joukkueen pelaajia oli jatkuvasti loukkaantuneena ja tammikuussa 2019 Leedsin tuloskunto alkoi laskea ratkaisevasti.

Bielsan avauskaudella joukkueen pelaajat olivat huhtikuuhun mennessä olleet sivussa yhteenlaskettuna 165 ottelusta loukkaantumisten takia. Toisaalta lienee ymmärrettävää, että Mestaruussarjan 46 ottelun sarjakausi Bielsan edellyttämällä pelitavalla on melkoinen ihmiskoe.

Viime kevään koronatauko saattoi tulla joukkueelle hyvään aikaan, sillä kesällä se oli lennossa ja varmisti nousun Valioliigaan kaksi kierrosta ennen sarjan loppua.

Kuluvalla kaudella pelataan koronapandemian johdosta todella tiiviissä tahdissa. Nähtäväksi jää, miten se näkyy sairastuvalla.

Etiäinen tulevasta

Bielsan Leeds tuli Valioliigaan samaan tapaan kuin Championshipin avaukseen kaksi vuotta sitten: karmit kaulassa.

Joukkueen on ennakoitu sijoittuvan mukavasti sarjan keskikastiin, samaan tapaan kuin Wolverhampton, Newcastle tai Sheffield United niiden noustua pääsarjaan viime vuosina.

Vaikka dokumenttisarja kertoo kamppailusta Mestaruussarjassa, sitä voi pitää jonkinlaisena etiäisenä alkaneen kauden kulusta. Kaupungin asukkaiden intohimo pääsee valloilleen aikaisintaan lokakuussa, jos yleisöä pystytään tuolloin päästämään Elland Roadille.

Leeds on kokenut kahdessa vuodessa muodonmuutoksen. Silti Bielsan aikakauden alkuminuuteista muuttunut vain vähän.

Kuusiosainen dokumenttisarja Take Us Home: Leeds United käynnistyy Yle TV2:ssa torstaina 17. syyskuuta kello 21.

Lue myös:

Liverpool tarvitsi Salahilta hattutempun kukistaakseen sarjanousija Leedsin

Pep Guardiola ylisti Leedsin Valioliigaan nostanutta Marcelo Bielsaa – "Kukaan ei pysty jäljittelemään hänen pelitapaansa"

Suomalaistoppari joutui puhelinmyyjäksi englantilaisseurassa, joka vältti putoamisen viimeisen pelin lisäajalla – "Se on sotaa välillä"

Suosittelemme sinulle