Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

STM:n tiukka linja: kaikki riskimaista yli kolmeksi vuorokaudeksi tulevat pakkokaranteeniin – matkailuala: charter-matkat Lappiin menivät sen tien

Matkailualan mukaan turistit eivät suostu odottamaan neljän seinän sisällä kolmea vuorokautta päästäkseen karanteenista vapauttavaan toiseen testiin.

Kuvassa on matkustajia Kittilän lentokentällä.
Joulumatkailu ulkomailta uhkaa kaatua tiukkoihin matkustusrajoituksiin. Arkistokuva joulukuulta 2017 Kittilästä. Kuva: Park Dale / AOP
Pekka Viinikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeriö on ottanut tiukan tulkinnan Suomessa yli kolme vuorokautta lomailevia matkailijoita koskeviin koronavaatimuksiin. Jos lähtömaan koronatartunnat ylittävät 25 tautitapausta 100 000 ihmistä kohden, määrätään kaikki näistä maista tulevat turistit karanteeniin.

Pakkokaranteenista vapautuu vain toisella koronatestillä. Tämä astuu voimaan 23.11.

– Yli 72 tuntia maassa olevat asetetaan 14 vuorokauden pakolliseen karanteeniin, josta voi vapautua kolmen vuorokauden jälkeen otetulla negatiivisella koronatestillä, vahvistaa Sosiaali-ja terveysministeriön koronatorjunnasta vastaava johtaja Pasi Pohjola.

Lapin matkailuala sai tietää STM:n linjauksista tänään aamulla, kun he pyysivät ministeriöltä selvennyksiä käytäntöihin, jotka koskevat hallituksen asettaman rajan ylittävistä koronamaista saapuvia matkailijoita. Matkailualan mukaan tilanne on kriittinen.

– Linjaus on pelättyäkin tuhoisampi, se on todella tiukka näille yli kolme vuorokautta kestäville matkoille. Käytännössä tämä voi kaataa kaiken, miettii Lapland Safaris Oy:n operatiivinen johtaja Rami Korhonen.

Linjaus koskee kaikkia matkoja ja ulkomaalaisia matkustajia, jotka saapuvat Suomeen 23.11. jälkeen. Esimerkiksi ryhmämatkoissa ei ole poikkeuksia.

Lue lisää: Matkustusrajoitukset poistuvat muun muassa Ruotsista, Kyprokselta ja Japanista, uusi malli perustuu testaamiseen ja matkan kestoon – Yle seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta

Mara ry: Linjaus lopettaa myös lyhyet matkat

Sosiaali- ja terveysministeriön linjaus tarkoittaa, että Suomen tartuntarajat ylittävästä koronamaasta saapuva, yli kolme vuorokautta Suomessa viipyvä ei saa poistua majoituspaikastaan kuin apteekkiin.

Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan vaatimus pakkokaranteenista käytännössä estää talvikauden charter-matkat.

– Ulkomaalaiset asiakkaat eivät suostu olemaan Suomeen tultuaan karanteenissa suljetussa tilassa kolmea vuorokautta ja sen jälkeen vielä odottamaan negatiivista koronatestiä ennen kuin lomamatka alkaa. Koska charter-matkoja operoidaan tyypillisesti kaksi kertaa viikossa kolmen ja neljän yön paketteina samoja lentokoneita hyödyntäen, hallituksen päätös lopettaa myös alle 72 tunnin matkat, Lappi toteaa.

Hallitus kertoi uusista matkustusrajoituksista perjantaina. Niiden mukaan matkustaminen Suomeen on vapaata niistä maista, joissa koronatartuntojen ilmenevyys on alle 25 sataa tuhatta asukasta kohti. Muista maista tulevilta vaaditaan sekä ennakollinen, negatiivinen koronatesti että toinen, Suomessa otettu koronatesti, jos matka kestää yli kolme vuorokautta.

Timo Lappi / Mara / toimitusjohtaja / Helsinki 22.03.2020
Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi ei usko, että esimerkiksi Lappiin tulevat brittituristit jaksaisivat istua neljän seinän sisällä kolme vuorokautta odottamassa pääsyä koronatestiin. Kuva: Jouni Immonen

Useimmat viipyvät Lapissa yli kolme vuorokautta

Lapland Safaris Oy:n operatiivinen johtaja Rami Korhonen kertoo, että nykyisin noin 30 prosenttia Lapin matkailijoista viipyy alle kolme vuorokautta matkakohteessa, loput 70 prosenttia yli kolme vuorokautta. Keväisin varsinkin ulkomaalaisturistien matkat kestävät pitempään.

Tilastojen mukaan ulkomaalaismatkailija viipyy Suomessa yleisesti maksimissaan kolme vuorokautta. Vuoden 2017 tilastoinnin mukaan ulkomaalainen matkustaja vieraili Lapissa korkeintaan 2,5 vuorokautta. Lapin matkailuyrittäjien mielestä luku ei pidä enää paikkaansa.

Maran toimitusjohtaja Timo Lapin mielestä hallituksen pitäisi nopeasti tehdä uusi päätös, jolla luovuttaisiin tuplatestien vaatimuksesta.

– Ilman tällaista päätöstä Pohjois-Suomen matkailuyrityksiä uhkaa konkurssiaalto ja niiden työntekijöitä massatyöttömyys. On erittäin valitettavaa, ettei pitkään ja hyvin valmisteltu malli terveysturvallisesta matkustuskäytävästä toteutunut, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa

Johtaja Pasi Pohjola STM:stä toteaa, että malli on hallituksen periaatepäätöksessä linjattu ja ei edellytä enempää poliittisia päätöksiä.

– Jos tästä nykyisestä voimaan tulevasta mallista jotenkin poikettaisiin, niin se edellyttäisi poliittisen päätöksen. Tämä malli on hallituksen periaatepäätöksessä aikanaan linjattu.

15.9. klo 9.14 Korjattu Lapland Safaris Oy:n nimen kirjoitusasu.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 saakka.

Lue myös:

Infektioylilääkäri hallituksen päätöksistä: Jalkautuminen mökkikyliin ja hotelleihin testaamaan olisi Lapissa erittäin työlästä

Lapin matkailuyrittäjät epäilevät tuplatestauksen onnistumista – Pertti Yliniemi suivaantui hallituksen päätöksistä: "Tässä haiskahtaa se, että matkustusta Suomeen ei oikeasti haluta"

Suosittelemme