Hyppää sisältöön

EU vaatii Kiinalta reiluja ja tasapainoisia kauppasuhteita – "Euroopan pitää olla pelaaja, ei pelikenttä"

EU:n edustajat korostivat huippukokouksessa reilun pelin henkeä.

Kiinan presidentti Xi Jinping, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen videoyhteyksillä järjestetyssä huippukokouksessa 14. syyskuuta. Kuva: Yves Herman / EPA
Ulriikka Myöhänen

EU:n johtajat ovat kehottaneet Kiinaa vauhdittamaan EU:n ja Kiinan välisen investointisopimuksen saamista.

Osapuolet ovat jo aiemmin neuvotelleet sopimuksesta, jonka myötä eurooppalaiset yritykset voisivat investoida kiinalaisille markkinoille – ja toisin päin. EU on halunnut, että Kiina avaisi markkinansa ja lopettaisi syrjiviksi koetut lait.

Asiasta kertoi Kiinan ja EU:n väliseen huippukokoukseen osallistunut Saksan liittokansleri Angela Merkel. Saksa toimii tällä hetkellä EU-puheenjohtajamaana.

Merkel korosti myös, että tulevan yhteistyön Kiinan kanssa pitää pohjata reiluun peliin ja vastavuoroisuuteen vaikka osapuolten sosiaaliset järjestelmät ovatkin kovin erilaiset.

Kokouksessa mukana ollut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel avasi Twitterissä keskustelujen antia muistuttamalla, että Eurooppa on pelaaja eikä pelikenttä.

– Otimme askeleen kehittääksemme tasapainoisemmat suhteen Kiinan kanssa. Suhteen, joka täyttää yhteiset sitoumuksemme ja saa aikaan konkreettisia lopputuloksia molemmille osapuolille, Michel sanailee.

Jo etukäteen tiedettiin, että EU:n puolesta keskusteluja haluttiin ohjata ainakin talouteen, ilmastonmuutokseen ja koronaviruspandemiaan.

Uutistoimistojen mukaan EU on ilmaissut kokouksesssa huolensa myös Hongkongin tilanteesta, demokratiamielenosoittajien pidätyksistä ja uudesta turvallisuuslaista. Lisäksi EU on vastustanut Kiinan muslimivähemmistö uiguurien kohtelua.

Videoyhteyksin järjestettyyn huippukokoukseen osallistuivat Merkelin ja Michelin lisäksi Kiinan presidentti Xi Jinping ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Suosittelemme sinulle