Hyppää sisältöön

Britannian alahuone äänesti kiistellyn sisämarkkinalain puolesta – Entiset pääministerit varoittavat maineen menetyksestä

Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson on syyttänyt EU:ta ruokasaarrosta. Johnson osallistui parlamentin keskusteluun sisämarkkinalaista maanantaina. Kuva: UK PARLIAMENT HANDOUT / EPA
Markus Heikkilä

Britannian parlamentin alahuone äänesti myöhään maanantai-iltana kiistellyn sisämarkkinalain puolesta äänin 340–263.

Alahuone äänesti lain etenemisestä parlamentin käsittelyssä. Lain toteutumisen kannalta merkittävämmät äänestykset ovat luvassa vasta myöhemmin.

Britannian pääministeri Boris Johnson väitti lauantaina julkaistussa kirjoituksessaan, että EU yrittää asettaa Pohjois-Irlannin "ruokasaartoon".

– Täytyy sanoa, ettemme olisi vakavasti puhuen koskaan uskoneet, että EU käyttäisi hyvässä uskossa neuvoteltua sopimusta saartaakseen tai irrottaakseen osan Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Johnson kirjoitti Daily Telegraph -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa.

Johnsonin ruokaväitteet viittaavat siihen, että EU ei ole ollut tyytyväinen Britannian suunnittelemiin elintarvikesäännöksiin eikä ole toistaiseksi myöntänyt Britannialle luotetun, niin sanotun kolmannen maan asemaa eläinperäisten tuotteiden tuonnissa.

Britannian maine vaakalaudalla

EU:ssa on epäilty, että Britanniasta saattaisi jatkossa tulla Pohjois-Irlannin kautta EU-standardit alittavia tuotteita yhteismarkkinoille.

Laki uhkaa rikkoa jo allekirjoitettua EU-erosopimusta ja Britannian kansainvälisiä velvoitteita. EU-johtajat ovat kuitanneet lakimuutoksen julkisuustemppuna ja varoittaneet Johnsonia, että hänen tulee pitää yllä hänen itsensä viime vuonna tekemiä brexit-sitoumuksia.

Riita uhkaa myös häiritä jo valmiiksi vaikeita brexitin jälkeisiä kauppaneuvotteluita. Pelko kasvaa siitä, että yli neljän vuosikymmenen mittainen yhdentyminen EU:n ja Ison-Britannian välillä päättyy kuin seinään tämä vuoden lopussa.

Useat konservatiivipuolueen edustajat ovat ilmaisseet huolensa kansainvälisten lakien rikkomisesta. Muun muassa entinen talousministeri Sajid Javid ja entinen oikeuskansleri Geoffrey Cox ovat sanoneet, etteivät aio äänestää lain puolesta. Myös kaikki elossa olevat entiset pääministerit – John Major, David Cameron ja Theresa May sekä työväenpuolueen Tony Blair ja Gordon Brown – ovat varoittaneet Britannian maineen menetyksestä, jos laki menee läpi.

"Rajatusti" kansainvälisen oikeuden vastainen laki

Britannian hallituksesta on myönnetty, että laki olisi "rajatusti" kansainvälisen oikeuden vastainen. Britannian oikeusministeri Robert Buckland sanoi sunnuntaina BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että laki on Britannialle tarpeellinen vakuutus siltä varalta, ettei vapaakauppasopimusta synny.

Parlamentissa on ehditty jo vaatia Bucklandin eroa. Hän sanoi sunnuntaina eroavansa tehtävästään, jos laki rikkoisi kansainvälistä oikeutta "tavalla, jota en voi hyväksyä".

Lue lisää:

Brexit-puheet kärjistyvät yhä: Johnson syytti EU:ta "ruokasaarrosta", Britannian ex-pääministerit Johnsonia maan häpäisemisestä(13.9.)

Pelosi lisää Johnsonin tuskaa: Jos Brexit rikkoo kansainvälisiä sopimuksia, USA:n ja Britannian kauppasopua ei synny – "Ei mitään mahdollisuuksia"(11.9.)

EU vaatii Britanniaa poistamaan kiistellystä lakiesityksestä kohdat, jotka rikkovat brexit-sopimusta(10.9.)

Suosittelemme sinulle