Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee kulttuurineuvos Veijo Baltzaria törkeästä ihmiskaupasta ja useista seksuaalirikoksista – valmistunut esitutkinta: seitsemästä uhrista osa alaikäisiä

Kulttuuripiireissä tunnetun Veijo Baltzarin uhriksi joutui poliisin epäilyn mukaan seitsemän 1980–2000-luvulla syntynyttä naista.

Poliisin epäilyn mukaan nuorten naisten on pitänyt Veijo Baltzarin luona asuessaan toimia hänen antamiensa sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Arkistokuvassa Baltzar kesäkuussa 2012. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Poliisi epäilee kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzaria muun muassa lukuisista seksuaalirikoksista ja törkeästä ihmiskaupasta.

Helsingin poliisin nyt valmiiksi saaman esitutkinnan perusteella Baltzarin uhreiksi on joutunut seitsemän 1980‒2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa naisista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 1. elokuuta 2004 ‒ 19. marraskuuta 2019 välisenä aikana Helsingissä, Espoossa, Raaseporissa, Suonenjoella ja Kuopiossa. Rikokset olivat jatkuneet siis jopa 15 vuoden ajan.

Baltzaria epäillään jutussa useista rikoksista. Poliisin epäilemät rikosnimikkeet ovat:

  • törkeä ihmiskauppa ja ihmiskauppa
  • törkeä raiskaus
  • törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö
  • raiskaus
  • seksuaalinen hyväksikäyttö
  • pahoinpitely
  • laiton uhkaus

Poliisin mukaan kuuden naisen epäillään joutuneen törkeän ihmiskaupan uhriksi ja yhden naisen epäillään joutuneen ihmiskaupan uhriksi.

Seksuaalirikokset, pahoinpitely ja uhkaus eivät kohdistuneet kaikkiin seitsemään naiseen, mutta poliisi ei yksilöi kyseisten rikosten uhrien määrää.

Asianajaja: Baltzar kiistää kaikki rikokset

Veijo Baltzarin asianajaja Jussi Sarvikivi kertoo, että hänen päämiehensä kiistää syyllisyytenä.

– Hän kiistää kaikki nämä rikosnimikkeet. Hän kiistää syyllistyneensä näihin raskaisin ja vakaviin rikoksiin.

Sarvikivi sanoo, että vaikka tutkinta on nyt saatu päätökseen, poliisi selvittelee vielä joitakin seikkoja, esimerkiksi tutkii tilejä.

Baltzar on ollut tutkintavankina viime vuoden marraskuusta.

– Hän on voimakas luonteeltaan ja siinä mielessä hän on pärjännyt. Se asia, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle, on se että hän on 78-vuotias. Mutta kyllä hän on pärjännyt.

Sarvikivi kertoo sen, minkä voi. Jatkossa suuri osa jutusta käsitellään suljetuin ovin. Näyttö perustuu suurimmalta osalta henkilötodisteluun.

Baltzar värväsi naisia teatteritoimintaan

Poliisi epäilee, että yli 70-vuotias Baltzar on tutustunut tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvännyt heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan.

Poliisin mukaan mies on houkutellut naisia ensin käymään ja oleskelemaan ja lopulta asumaan luonaan. Asuinpaikkoja on ollut ensin useampi paikka pääkaupunkiseudulla ja lopulta iso asunto Tammisaaressa.

Baltzarilla on ollut käytössään asunto myös ainakin Kuopiossa. Asunnoissa asui Baltzarin lisäksi kaksi naista, joita epäillään avunannosta ihmiskauppaan. Lisäksi asunnoissa asui erinnäinen määrä muita nuoria naisia.

– Rikoksista epäilty on käyttämällä hyväksi asianomistajien turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa ‒ ja ainakin osaa asianomistajista myös painostamalla ‒ värvännyt heidät yhteisöönsä ja majoittanut heitä erinäisissä asunnoissa saattaakseen heidät seksuaalisen hyväksikäytön ja/tai pakkotyön kohteeksi ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Naiset elivät pelon ilmapiirissä

Turvattomalla tilalla viitataan siihen, että kaikki asianomistajat ovat olleet nuoria ‒ vaikka eivät kaikki alaikäisiä ‒ ja heillä on ollut jo ennestään elämässään haasteita, joista he ovat kertoneet Baltzarille. Mies on siis ollut tietoinen uhriensa haavoittuvasta asemasta.

Riippuvainen asema perustuu muun muassa siihen, että asianomistajat ovat olleet taloudellisesti ja majoituksen suhteen riippuvaisia Baltzarista. Osalla heistä on ollut myös työsuhde Baltzarin yhdistykseen. Lisäksi Baltzar on käyttänyt hyväksi asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana.

Poliisi epäilee, että asianomistajien on pitänyt Baltzarin luona asuessaan toimia hänen antamiensa sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Yhteisön säännöt ovat koskeneet naisten pukeutumista ja ulkonäköä, syömistä, liikkumista ja yhteydenpitoa yhteisön ulkopuolelle.

Poliisin mukaan Baltzarin uhriksi joutuneet naiset erkaannutettiin perheistään ja ystävistään eivätkä he saaneet olla yhteydessä ulkopuolisiin. Lisäksi poliisi epäilee, että naisten koulunkäyntiä tai opiskelua on myös jossain määrin rajoitettu.

Poliisin epäilyn mukaan rikosten uhreihin kohdistettiin väkivaltaa, ja yhteisössä vallitsi niin kutsuttu pelon ilmapiiri. Lisäksi epäillään, että osa naisista on joutunut seksuaalirikosten uhreiksi.

– Pääepäillyn lähipiiri on koostunut pitkälti tästä yhteisöstä, joka on koostunut suurilta osin asianomistajista. Lähipiiri on ollut hyvin pieni, joten käytännössä vain asianomistajat ja pääepäilty ovat olleet tietoisia asioiden todellisesta laidasta yhteisössä, Asmundela sanoo.

Baltzar vei naisten palkat

Osalla tapauksen asianomistajista on ollut työsopimus Baltzarin yhdistykseen, osalla ei. Nekin, joilla on ollut työsopimus, ovat pääsääntöisesti siirtäneet erinäisissä osissa heille maksetun palkan rikoksesta epäillyn tilille.

Poliisin mukaan naisia velvoitettiin tekemään ylipitkiä työpäiviä korvauksetta tai ilman asianmukaista korvausta, vapaapäiviä tai lomia.

Rikoksista epäilty Veijo Baltzar otettiin kiinni hänen asunnostaan Tammisaaressa 19. marraskuuta 2019. Samana päivänä kiinniottopaikalla tehtiin kotietsintä, jossa takavarikoitiin suuri määrä tavaraa ja materiaalia, kuten erilaisia asiakirjoja sekä kuva- ja videomateriaalia. Niitä on käytetty esitutkinnassa todisteena.

Baltzar vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa 21. marraskuuta 2019, ja hän on edelleen vangittuna. Asmundelan mukaan rikoksista epäillyn näkemykset tapahtumien kulusta ovat hyvin erilaiset kuin asianomistajilla ja todistajilla.

– Hän on selvittänyt aktiivisesti omaa näkemystään yhteisön tilanteesta ja toiminnasta, Asmundela kertoo.

Kahta ihmiskauppa- ja muiden rikosten asianomistajaa epäillään avunannosta ihmiskauppaan.

Toinen heistä oli esitutkinnan alkuvaiheessa vangittuna. Hänet vapautettiin, kun tuli ilmi, että hänen itsensä epäillään joutuneen muun muassa ihmiskaupan uhriksi vuosikausien ajan.

Naisen asianajaja Hannes Männistö sanoo Ylelle, että naisen aseman pitäisi olla asianomistaja ja uhri, ei epäilty.

Poliisin esitutkinta on ollut poikkeuksellisen laaja. Kokonaisuuden selvittäminen poliisissa on kestänyt yli vuoden. Tutkinnan yhteydessä on kuulusteltu lähes sataa todistajaa ja lisäksi puhutettu puhelimessa yli viittäkymmentä ihmistä.

Todistajista suuri osa on ollut jollakin tavalla mukana yhdistyksen toiminnassa.

Kokonaisuus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräpäivä on 18. marraskuuta 2020.

Lisää aiheesta:

Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä nyt neljä

Veijo Baltzarin rikosepäilyt laajenivat ja uusia uhreja ilmeni: epäillään nyt myös törkeästä raiskauksesta

Ex-ministerit ihmettelevät, miksi eivät kuulleet Baltzarin toiminnasta – ohjaajan metodeja tutkinut opettaja Ylelle: Siinä oli riskejä

Ensimmäinen Veijo Baltzarin uhreista astui julkisuuteen – räppäri Mercedes Bentso: "Luulin, että hän näki minussa lahjakkuutta"

Helsingin kaupunki tarjoaa lukiolaisille keskusteluapua Veijo Baltzarin tapauksesta – Toimialajohtaja: "Monet nuoret ovat hyvin herkkiä ja saattavat ahdistua tällaisista tapauksista"

Veijo Baltzarin rikosepäilyt ovat järkyttäneet taiteilijan kotiseuduilla – Kuopion apulaiskaupunginjohtaja ihmetteli "ylipalvontaa"

Suosittelemme sinulle