Hyppää sisältöön

Äärimmäisen uhanalaisista kiljuhanhista on havaintoja Liminganlahdella – kaikkien hanhien metsästyksestä pyydetään pidättäytymään

Pohjolan kiljuhanhikanta on noin 40 paria, jolloin yhdenkin yksilön menetys on suuri takaisku.

Pohjolan kiljuhanhikanta on vain noin 40 paria. Kuvituskuva. Kuva: Tomas Aarvak / NOF - BirdLife Norway

Äärimmäisen uhanalaisia kiljuhanhia on tavattu Liminganlahdella.

Virkkulan lintutornin edustalla oli maanantaina 14. syyskuuta ainakin 24 kiljuhanhea. Kiljuhanhia on ollut paikalla edelleen tiistaina. Lintuja on havaittu myös Virkkulan lähellä olevilla pelloilla, Liminganlahden metsästysrauhoitusalueen ulkopuolella.

WWF Suomi vetoaa, että Liminganlahden alueella hanhia ja vesilintuja metsästävät pidättäytyvät kaikkien hanhien metsästämisestä siksi aikaa, kun kiljuhanhet ovat paikalla. Alueella on myös paljon metsähanhia, joita ei saa metsästää Pohjois-Pohjanmaalla.

– Kiljuhanhet ruokailevat pelloilla ja vaihtavat paikkaa Liminganlahden alueella, toteaa WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Kiljuhanhi on rauhoitettu, ja sen tappamisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin.

Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja. Kanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta se on viime vuosina elpynyt noin 40 pariin. Kanta on kuitenkin edelleen niin pieni, että yhdenkin yksilön menetys on suuri takaisku.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle