Hyppää sisältöön

Takareisivammasta toipunut Annimari Korte palaa tositoimiin Timanttiliigassa – kertoo, miksi edelliset kansainväliset kisat menivät penkin alle

Annimari Korte ei odota Suomen ennätystä Rooman Timanttiliigassa torstaina.

Annimari Korte päättää kautensa kahteen Timanttiliigan kilpailuun. Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen

Annimari Korte pääsee lähes kuukauden tauon jälkeen tositoimiin, kun hän kilpailee torstaina Rooman Timanttiliigassa 100 metrin aidoissa. Italiasta puhelimitse tavoitettu aituri odottaa jo innokkaana tulevaa starttia.

– Kiva päästä kisaamaan. Melkein kuukausi tässä on mennyt tuon takareisivamman kanssa, Korte kertoi ennen harjoituksiin lähtöään.

Juuri takareisivammasta johtuu, ettei Korte pysty asettamaan Rooman kisaan tuloksellisia tavoitteita. Hän pääsi vasta viime viikolla tekemään ensimmäisen aitaharjoituksen sen jälkeen, kun hänen oikea takareitensä oli krampannut Unkarin kisan verryttelyssä 19. elokuuta.

– Kunhan terveenä pääsen juoksemaan, niin se on tärkeintä.

Takareidet vaivana

Kortteella on ollut tänä kesänä ongelmia takareisiensä kanssa. Alkukesästä häntä vaivasi vasen takareisi, loppukaudesta oikea. Hänen oikea takareitensä kramppasi ensimmäisen kerran elokuun puolivälissä Kalevan kisojen finaalin jälkeen dopingtestissä. Se oli Kortteen mukaan pahin kramppi, jonka hän on koskaan kokenut. Seuraavan kerran kramppi iski sitten Unkarissa.

– Sitä en ymmärrä yhtään, miten olen päässyt siinä kisassa maaliin sillä krampanneella takareidellä, kisassa viidenneksi sijoittunut Korte naurahti.

Takareisi kiusasi krampilla vielä kolmannen kerran viikko Unkarin reissun jälkeen, jolloin siihen tuli myös pieni revähdys. Viimeiset viikot Korte onkin käyttänyt paljon aikaa kuntoutukseen, johon on kuulunut paljon kuminauhajumppaa ja hidasta sileän radan juoksua.

– Nämä kisat tulivat vähän äkkiä, sen takia uskalsin juosta aitoja vasta neljä päivää sitten. Muuten olisi ollut iso riski, että olisi tullut isompikin vamma.

Kokenut kuntouttaja uuden tilanteen edessä

Korte on joutunut uransa aikana kuntouttamaan vammojaan useaan otteeseen, mutta kesken kautta sattuneesta vammasta ja sen kuntouttamisesta hänellä ei ollut kokemusta.

– Minulla on ollut isoja vammoja treenikaudella. Silloin niihin suhtautuu eri tavalla ja hoitaakin eri tavalla. Kuntoutus on erilaista kesken kautta, kun vielä yrittää päästä nopeasti kuntoon ja täytyy treenatakin paljon, Korte pohti.

– Mutta kun tässä oli niin pienestä vammasta kyse, niin ei se turhauttanut.

Tällä hetkellä takareisi ei vaivaa Kortetta lainkaan, ja hän toivoo, että tilanne pysyy samana seuraavan puolentoista viikon aikana. Rooman kisan jälkeen hänen pitäisi nimittäin juosta myös Dohan Timanttiliigassa.

Timanttiliiga-startit liian myöhään

Kulunut kausi on ollut myös yleisurheilijoille hyvin erilainen, sillä koronaviruspandemian takia Suomessa päästiin kilpailemaan vasta kesäkuussa ja kansainväliset kilpailut ovat olleet kesän aikana kortilla.

Korte harmitteli, että pääsee vasta nyt starttaamaan Timanttiliigassa, kun kauden huippukunto on jo takanapäin. Hän oli virittänyt parhaan kuntonsa elokuulle, jolloin kilpailtiin muun muassa Paavo Nurmen kisat sekä Kalevan kisat.

– Kun jalka oli kunnossa ja olin hyvässä kunnossa, niin olisi ollut kiva päästä silloin juoksemaan kansainvälisiä kisoja, Korte sanoi.

Annimari Korte sijoittui Paavo Nurmen kisoissa parhaana suomalaisaiturina neljänneksi. Kuva: Tomi Hänninen

Kotimaassa voitosta voittoon kiitänyt ja kotimaisia kärkiaikoja kellottanut Korte on ennen Rooman kisaa juossut kaksi kovaa kansainvälistä kilpailua 100 metrin aidoissa. Paavo Nurmen kisoissa hän sijoittui neljänneksi ja Unkarissa viidenneksi. Nämä kisat eivät ole jättäneet hänelle hyvää muistijälkeä.

– Minulla on ollut aika pahat vammat molemmissa kansainvälisissä starteissa tänä vuonna. Niistä ei ole oikein mitään muuta sanottavaa kuin että harmi, että minulla oli ne vammat silloin.

Kahdeksan olympiarajaa

Kortteen kausi päättyy ensi viikolla Dohan Timanttiliigaan. Kulunut kausi on ollut hänelle tuloksellisesti mainio, sillä hän pystyi alittamaan 13 sekunnin rajan 17 startissa peräti 15 kertaa. Tokion olympialaisten rajan 12,84 Korte alitti seitsemän kertaa ja sivusi kerran. Kortteen paras aika 12,76 jäi ainoastaan neljä sadasosaa hänen nimissään olevasta Suomen ennätyksestä 12,72.

– Tämä on ollut ihan uskomattoman hyvä kausi. Jos miettii, kuinka harvinaista se olympiarajan rikkominen on: muut suomalaiset urheilijat ovat rikkoneet sen yhteensä viisi kertaa, Korte kertasi.

– Se, että rikoin olympiarajan kahdeksan kertaa, kertoo ehkä parhaiten, kuinka tasainen ja hyvä kausi on ollut.

Elokuussa ensimmäisen SM-kultansa saavuttaneen Kortteen suorituksien arvoa nostaa vielä se, että tämä oli vasta toinen kausi, jota varten hän on pystynyt täysipainoisesti. Hän kertookin oppivansa koko ajan uusia asioita siitä, mikä hänelle sopii harjoituksissa, miten hänen kannattaa valmistautua kisoihin tai mitä hänen täytyy tehdä ollakseen huippukunnossa.

– Tasoni on noussut huomattavasti, joten on paljon helpompi lähteä uuteen treenikauteen. Olen koko ajan oppinut kaikennäköistä ensi vuotta varten.

Korte toivoo, että hän pystyy ensi kaudella nostamaan tasoaan vielä jonkun kymmenyksen. Samalla hän haaveilee siitä, että pääsisi juoksemaan huippuaikoja.

– Tänä vuonna ei sattunut yhtäkään kokonaista hyvää juoksua. Sinänsä se ei haittaa, kun tasoni nousi niin paljon, mutta toivottavasti ensi vuonna tasoni nousee vieläkin enemmän ja saisin niitä yksittäisiä huippujuoksujakin.

Lue myös:

Miksi suomalaiset pika-aiturit ovat Euroopan parhaimmistoa? Katso neljä asiaa, joissa Annimari Korte ja kumppanit loistavat – yhdessä asiassa vielä parannettavaa

Kortteelle kauden huonoin aika Unkarissa – takareisivaiva söi terää juoksusta

Kommentti: Annimari Korte teki 32-vuotiaana tempun, johon ei ollut aiemmin kyennyt – ja siitä on nostettava hänelle hattua

Annimari Korte kävi magneettikuvissa ja löysi syyn tiistain ongelmille – SE-nainen uskoo 12,8-alkuisen riittävän SM-kultaan: "Se ei riitä itselleni"

Suosittelemme sinulle