Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kristian Pulli ponnisti hienoon voittoon Sveitsissä – taakse jäi hallitseva maailmanmestari

Joonas Rinne juoksi 1 500 metrillä uuden ennätyksensä. Lotta Harala päätti kautensa pika-aidoissa aikaan 13,19.

Kristian Pulli
Kristian Pulli kuvattuna Kalevan kisoissa Turussa kuukausi sitten. Kuva: Tomi Hänninen
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kristian Pulli onnistui loistavasti Sveitsin Bellinzonassa käydyssä pituushyppykilpailussa. Pulli, 26, hyppäsi viimeisellä kierroksella uransa toiseksi parhaan tuloksen 808 ja nousi kolmannelta sijalta voittoon.

Kesäkuussa Suomen ennätyksen 827 hypännyt Pulli jätti Sveitsin kisassa taakseen eteläafrikkalaisen MM-pronssimitalisti Ruswahl Samaain (804) ja hallitsevan maailmanmestarin, Jamaikan Tajay Gaylen (799).

Kyseessä on kaksi todella kovaa päänahkaa, sillä Gaylen ennätys on huima 869 ja Samaain 849.

Pullin sarja oli tasainen ja nousujohteinen. Hänen neljä viimeistä hyppyään kantoivat 792, 790, 798 ja 808. Voittohypyssä oli myötätuulta 0,6 metriä sekunnissa.

– Oli hyvä huipennus kisalle, joka lähti vähän hitaasti käyntiin kaikilta. Pikkuhiljaa aloin lämmetä ja yleisö lähti hyvin mukaan. Sain juoksun kulkemaan paremmin ja uskalsin siirtää askelmerkkiä taakse niin, että juoksu tuli hyvin loppuun asti, Pulli kertaili Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

– Sain hyvän hypyn sille viimeiselle kierrokselle, eivätkä kisan kovat kaverit sitten enää tulleet ohi, Pulli sanoi.

Samassa kisassa hypännyt Kristian Bäck sai vain yhden hyväksytyn tuloksen. 725 riitti kahdeksanteen sijaan.

Viipurin Urheilijoita edustava jämsäläinen Pulli avasi kautensa kesäkuussa Suomen ennätyksellä, mutta kärsi sittemmin reiden lähentäjän vaivasta, eikä kilpaillut pituushypyssä kahteen kuukauteen.

Hän voitti paluukisassaan Kalevan kisoissa Suomen mestaruuden tuloksella 783 ja ylitti kahdeksan metriä toistamiseen tällä kaudella elokuun lopussa Tukholman Timanttiliigassa tuloksella 802.

– Tämä kausi loppui tähän. Ihan huikea kausi. Keskikesän ongelmien jälkeen palasin takaisin huipulle, Pulli iloitsi.

Rinne ennätykseensä 1500 metrillä

Kalevan kisoissa tuplamestaruutta 800 ja 1 500 metrillä juhlinut Joonas Rinne lähti Sveitsiin hakemaan vauhtijuoksua kovien kirittäjien kannoilla.

Sitä olikin tarjolla: Rinne juoksi ennätyksensä 3.40,38, mutta jäi kovatasoisessa kilpailussa sijalle 12. Hänen aiempi ennätyksensä parani yhdeksän sekunnin sadasosaa.

– Kärki meni reippaasti. Yllätyin siitä, että oma vauhti oli hyvää, vaikka olin letkan hännillä. Verryttelyssä tuntui hyvältä, mutta itse juoksussa 800 metriin tuli helposti, mutta sen jälkeen tuntui, ettei kropasta löytynyt oikein tehoa, askel alkoi hyytyä, Rinne kertaili Suomen Urheiluliiton (SUL) tiedotteessa.

Joonas Rinne
Joonas Rinne paransi ennätystään sekä 800 että 1500 metrillä kesän aikana. Kuva: Tomi Hänninen

Tasaisen kisan voiton vei Etiopian Lamecha Girma ajalla 3.35,67 ennen Ison-Britannian Piers Copelandia (3.35,69) ja maanmiestään Selemon Baregaa (3.36,07).

Sveitsin kilpailu päätti Rinteen kauden. 25-vuotias Saarijärven Pullistuksen juoksija rikkoi kesän aikana ennätyksensä niin 1500 kuin 800 metrillä.

– Ärsyttää, kun 3.40:n alitus jäi askeleen päähän, mutta koko ajan on menty eteenpäin. Otetaan se askel sitten ensi vuonna, Rinne totesi.

Harala kolmas pika-aidoissa

Lotta Harala oli Bellinzonan 100 metrin aitajuoksussa kolmas ajalla 13,19. Kauden kärkituloksen (12,68) haltija, Hollannin Nadine Visser, oli nopein ajalla 12,79. Italian Luminosa Bogliolo kiri toiseksi ajalla 12,82.

Harala, 28, oli hieman pettynyt aikaansa Sveitsissä. Hän arvioi, että väsymys alkoi jo painaa pitkän kilpailukauden päätteeksi.

– Kaikkineen tämän oli tosi positiivinen comeback-kausi. Minulla oli kauteen kaksi tavoitetta, pysyä kisakausi terveenä ja juosta ensi kautta ajatellen lupaavia juoksuja ja ne molemmat toteutuivat, Harala sanoi.

Harala on juossut tällä kaudella ennätyksensä 13,07. Hänen paras aikansa ennen tätä kautta oli 13,15. Sen hän alitti kesän aikana kuusi kertaa.

– Perustaso on nyt varma ja osoitin pystyväni taistelemaan olympiapaikasta ensi kaudella, tamperelainen päätti.

Lotta Harala
Lotta Harala saavutti tälle kaudelle asettamansa tavoitteet. Kuva Kalevan kisoista. Kuva: AOP

ME-mies palasi ratakierrokselle

Suomalaisurheilijoiden lisäksi Bellinzonassa kiinnosti 400 metrin maailmanennätysmies Wayde Van Niekerkin paluu kansainvälisiin kilpailuun kolmen vuoden tauon jälkeen.

Vakavasta loukkaantumisesta toipunut eteläafrikkalainen rynnisti ratakierroksella voittoon ajalla 45,58. Van Niekerk jäi siis reilut kaksi ja puoli sekuntia Rio de Janeiron olympiafinaalissa juoksemastaan maailmanennätyksestä 43,03.

400 metrin kisan toinen oli Hollannin Jochem Dobber ajalla 45,78.

Sveitsin illassa nähtiin yksi maailman kauden kärkitulos, kun Hedda Hynne paranteli Norjan ja Pohjoismaiden 800 metrin ennätystä aikaan 1.58,10.

Päivitetty kello 23.01: Lisätty Kristian Pullin, Joonas Rinteen ja Lotta Haralan kommentit.

Lue myös:

Norjalaisjuoksija murskasi Pohjoismaiden ennätyksen ja maailman kauden kärkituloksen 800 metrillä – olympiavoittaja hehkutti: "Hän on arvokisojen mitalikandidaatti"

Takareisivammasta toipunut Annimari Korte palaa tositoimiin Timanttiliigassa – kertoo, miksi edelliset kansainväliset kisat menivät penkin alle

Lotta Harala on läpi kauden juossut tasaisen varmasti, mutta lopullinen superjuoksu on toistaiseksi vielä tulematta – alittuuko Sveitsissä tänään 13 sekuntia?

Suosittelemme