Hyppää sisältöön

Kainuulaisten digitaidot hyvällä tasolla – tarvetta on lähellä annettavalle tuelle, joka ei saisi maksaa liikaa

Laitteiden käytössä ja taitojen kartuttamisessa tukea toivottiin etenkin vanhuksille ja ikääntyvälle väestölle, mutta myös nuorilla on omat haasteensa.

Valtakunnalliseen digitaitokyselyyn vastasi yli 650 kainuulaista. Kuvituskuva. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Tiia Korhonen

Kainuulaisten digitaidot ovat hyvällä tasolla, selviää valtakunnallisesta digitaitokartoituksesta. Valtaosa kyselyyn vastanneista kainuulaisista käyttää älypuhelinta päivittäin, ja myös tietokoneen päivittäinen käyttö on yleistä.

Kainuulaiset kaipaavat kuitenkin lähellä annettavaa digitukea eikä se saisi maksaa liikaa.

Laitteiden käytössä ja taitojen kartuttamisessa tukea toivottiin etenkin vanhuksille ja ikääntyvälle väestölle, mutta myös nuorilla on omat haasteensa, kertoo projektipäällikkö Seija Kemppainen Kainuun liitosta.

– Nuoret hallitsevat laitteiden käytön, mutta heille vieraampia ovat julkisen sektorin palvelut. Nuoret eivät tiedä, miten esimerkiksi verotoimiston, Kelan tai TE-toimiston palveluja käytetään. Myös viranomaiskieli voi olla vaikeaa, joten he tarvitsevat apua näiden sähköisten palvelujen käyttöön.

Lähellä annettavaa tukea on Kainuussa tarjolla esimerkiksi Kajaaniin kirjastossa, jonka on tarkoitus aloittaa viikoittaiset digituki -tilaisuudet syyskuussa. Tilaisuudet jouduttiin aikaisemmin siirtämään koronan takia.

– Myös me olemme ottaneet tästä kopin, ja järjestämme digitalkoot -tapahtuman yhteistyössä kirjaston kanssa tämän kuun lopussa, kertoo Kemppainen.

Valtakunnalliseen digitaitokyselyyn vastasi yli 14 000 suomalaista. Kainuun vastausprosentti maakunnan väestömäärään nähden oli koko maan ykkönen yli 650 vastauksella.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Suosittelemme sinulle