Hyppää sisältöön

Syyttäjä: Lopen koirasusitehtailija pieksi eläimiä ketjulla – päätekijäksi epäilty nainen kiistää raskaat eläinsuojelurikokset

Päätekijää syytetään yhteensä 11 rikoksesta.

Orimattilasta löydetyt eläimet
Orimattilassa tehdyssä kotietsinnässä löytyi kaksi sudeksi epäiltyä eläintä. Eläimet olivat ilman vettä ja ruokaa pimeässä, vahvasti virtsalta ja ulosteelta haisevassa pihasaunassa. Kuva: Helsingin poliisi
Lauri Rautavuori,
Nina Keski-Korpela

Syyttäjä vaatii Lopen koirasusijutun pääepäiltynä olevalle naiselle ehdollista vankeusrangaistusta, yhdyskuntapalvelua ja eläintenpitokieltoa. Pääepäilty kiistää kaikki häntä vastaan nostetut syytteet.

Eläimiä pidettiin likaisissa, ahtaissa ja puutteellisissa tiloissa, sanoo syyttäjä. Syytteen mukaan nainen myös pahoinpiteli eläimiä hakkaamalla niitä nyrkeillä, ketjuilla, kepeillä ja harjoilla.

Syytteessä sanotaan, että pääepäilty on pitänyt ulkona tarhattuna 40–64 koiraa. Koirien lisäksi tilalla on ollut kanoja, kaneja, vuohia, minipossuja ja kyyhkysiä.

Koiraeläimet olivat suurelta osin koiran ja suden jälkeläisiä. Syyttäjän mukaan tarhassa oli susia tai sellaisia koirasusia, jotka ovat niin lähellä sutta, että niiden hallussapito epäillyn tarkoituksiin oli kiellettyä tai ainakin luvanvaraista.

Oikeuskäsittelyn valmisteluistunto alkoi tänään Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Koirasusien kasvattamisesta syytettyjä ja lakimiehiä Hämeenlinnan käräjänoikeudessa.
Yle ei julkaise epäiltyjen kuvia tai nimiä, koska he eivät ole yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa eikä asialla ole huomattavaa yleistä merkitystä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Syytetyt syyttävät toisiaan

Syyttäjän mukaan nainen toi Venäjältä Suomeen susia ja koirasusia ja pyrki myymään niitä. Syytetyn epäillään esimerkiksi pitäneen koiratarhassaan Yoda-nimistä koiran ja suden risteytystä, joka on toisen polven takaisinristeymä. Syytteen mukaan päätekijä teetti eläimellä ainakin kahdet jälkeläiset vuosina 2017 ja 2018.

Päätekijä kiistää luonnonsuojelurikoksen muun muassa sillä perusteella, että hänen hallussaan ollut koira ei ollut susi tai kielletty koirasusiristeymä, ja pentuja ei ole tehty myyntitarkoitukseen.

Päätekijä vastaa tulleensa lavastetuksi epäillyistä luonnonsuojelurikoksista ja salakuljetuksesta eikä ole ollut tietoinen eläinten taustoista.

Lopelta löydetty eläin
Lopelta löydetty eläin. Kuva: Helsingin poliisi

Eläimet Venäjältä tuonut toinen syytetty taas väittää tuoneensa eläimet maahan päätekijän pyynnöstä. Hän uskoi asiakirjojen olevan aitoja ja tuonnin laillista.

Uhkasiko pääepäilty tappaa ilmiantajan?

Jutun pääepäiltyä syytetään 11 rikoksesta. Syytteet tulivat viidestä luonnonsuojelurikoksesta, törkeästä eläinsuojelurikoksesta, kahdesta salakuljetuksesta, kahdesta eläinsuojelurikoksesta ja laittomasta uhkauksesta.

Uhkauksessa on syyttäjän mukaan kyse siitä, että pääepäilty uhkasi muun muassa tappaa naisen, joka olisi mahdollisesti voinut ilmiantaa päätekijän.

Syyttäjä vaatii päätekijälle vuoden ja kahden kuukauden pituista ehdollista vankeusrangaistusta, 120 päivän pituista yhdyskuntapalvelua ja eläintenpitokieltoa. Laittomasta uhkauksesta vaaditaan sakkorangaistusta.

Karkkilasta löydetty eläin ja sen aiemmin lopetettu sisarus
Venäjältä salakuljetetuiksi epäiltyjä koiraeläimiä piiloteltiin myös muualla Suomessa. Kuvassa Karkkilasta löydetty eläin ja sen aiemmin lopetettu sisarus. Kuva: Helsingin poliisi

Syyttäjä nosti asiassa syytteet neljää henkilöä vastaan helmikuussa 2020. Syytettyinä ovat lisäksi kaksi naista ja yksi mies.

Toista epäillyistä syytetään kahdesta salakuljetusrikoksesta ja neljästä luonnonsuojelurikoksesta. Hänelle syyttäjä vaatii neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Kolmatta epäiltyä syytetään törkeästä eläinsuojelurikoksesta, kahdesta luonnonsuojelurikoksesta ja metsästysrikoksesta. Hänelle syyttäjä hakee kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Neljäs henkilö on syytteessä laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä, kahdesta luonnonsuojelurikkomuksesta ja eläinsuojelurikoksesta. Syyttäjä vaatii epäillylle tuntuvaa sakkorangaistusta.

Epäillyt kiistävät kaikki rikokset.

Suosittelemme sinulle