Hyppää sisältöön

Espanjan pahimpia korona-alueita yhdistää köyhyys – Pian liikkumista rajoitetaan madridilaisessa lähiössä, jossa yli puolella testatuista on virus

Espanjan pääkaupungista Madridista on tullut Euroopan pahin tartuntakeskittymä. Maanantaista lähtien liikkumista rajoitetaan osassa kaupunkia.

Vallecasin San Diegon terveyskeskuksessa testatuista yli puolella on koronavirus. Kuva: Maija Salmi / Yle

MADRID Puente de Vallecasin kaupunginosassa iäkäs mies taluttaa kahta pientä terrieriä ja osoittaa kepillään kohti terveyskeskusta vastapäätä sijaitsevaa puistoa.

– Katso, nykyään aluetta voisi kutsua sikolätiksi, hän huutaa.

Puistossa on eri-ikäisistä ihmisistä koostuvia pussikaljaporukoita, joista useimmat nauttivat lämmöstä ilman maskia. Maassa lojuu rikkinäisiä pulloja ja roskia.

Tilastojen mukaan noin 240 000 asukkaan Vallecasissa viruksen saaneiden suhde on viimeisten kahden viikon aikana ollut yli 1 200 rekisteröityä tartuntaa (siirryt toiseen palveluun) 100 000 henkeä kohti.

Terveyskeskuksen lasioveen kiinnitetyssä lapussa kerrotaan, että tänäänkin puolet testeistä on ollut positiivisia.

"Monet eivät usko viruksen olevan vaarallinen"

Terveyskeskuksen jonossa on hieman ennen lounasaikaa alle kymmenen ihmistä. Pahimmillaan jono kiertää korttelin ympäri, kertoo potilaita ovella vastaanottava hoitaja.

Tyttöystävänsä kanssa jonottava Joaquín Pérez kuvailee tilannetta alueella sietämättömäksi. Häntä suututtaa asukkaiden välinpitämättömyys.

– Monet eivät usko viruksen olevan vaarallinen tai edes totta, eivätkä he siksi halua suojautua, Pérez sanoo.

Hän kertoo, ettei pelkää virusta mutta kiinnittää aiempaa enemmän huomiota siltä suojautumiseen.

Joaquín Pérez kertoo tuntevansa monia ihmisiä, jotka eivät usko viruksen olevan vaarallinen. Kuva: Maija Salmi / Yle

Vallecasin terveyskeskuksen ohi kävelevä Rafael García on ostanut alueelta asunnon vain vähän ennen pandemian alkua. Nyt häntä kaduttaa.

– Ne, jotka tuntevat Madridin kauniina kaupunkina, eivät ole käyneet täällä.

Myös hän pitää suurimpana ongelmana ihmisten välinpitämmättömyyttä.

– Äitini sai viruksen ja oli joutua sairaalaan. Olen itsekin terveydenhoitoalalla ja minua pelottaa, että saan viruksen ja tartutan sen työpaikalla.

Alueelta ei saa poistua ilman hyvää syytä

Moni Vallecasissa syyttää tilanteesta Madridin aluejohtoa ja etenkin aluejohtaja Isabel Díaz Ayusoa.

.

Monia Espanjan pahimpia tartunta-alueita yhdistää heikon elintason lisäksi muun muassa korkea asukastiheys ja joukkoliikenteen käyttöaste. Kuva: Maija Salmi / Yle

Pääkaupungissa muun muassa monet rajoitukset otettiin käyttöön hitaammin kuin muilla alueilla. Lisäksi ongelmia on ollut tartuntojen jäljityksessä.

Perjantaina aluejohtaja Díaz Ayuso ilmoitti, että liikkumista aletaan rajoittaa pahimmilla tartunta-alueilla. (siirryt toiseen palveluun)

Maanantaista lähtien Vallecasista ja muilta alueilta, joilla on todettu yli tuhat tartuntaa 100 000 henkeä kohti, ei saa poistua ilman hyvää syytä.

Myös puistot suljetaan ja kokoontumisrajoituksia kiristetään.

Elintaso näkyy koronatilastoissa

Uusien rajoitusten piiriin kuuluu noin 860 000 ihmistä Madridin kaupungissa ja itsehallintoalueella.

Monia alueita yhdistää matala elintaso, korkea asumistiheys ja joukkoliikenteen käyttöaste sekä asukkaiden työskentely aloilla, joilla etätyö ei ole mahdollista.

Madridissa uusia rekisteröityjä tartuntoja on eniten Euroopan pääkaupungeista (siirryt toiseen palveluun), mutta erot kaupungin ja itsehallintolueen sisällä ovat suuria.

Esimerkiksi vauraassa Moncloan kaupunginosassa oli syyskuun alussa ainoastaan 40 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. (siirryt toiseen palveluun)

Koko Madridissa luku on noin 680 ja Espanjassa 270. (siirryt toiseen palveluun)

.

Joaquín Pérez jonottaa terveyskeskukseen. Kuva: Maija Salmi / Yle

Lue myös: Espanjassa uusia tartuntoja eniten EU:ssa, nuoriso joutui syntipukiksi – "Läheisten tartuttaminen pelottaa, mutta rajoituksia on joskus vaikea noudattaa"

Vallecasin kaupunginosa on ollut Espanjassa otsikoissa suuren tartuntamääränsä vuoksi. Kuva: Maija Salmi / Yle

Lääkärillä sata potilasta päivässä

Madridia vaivaa myös krooninen lääkäripula (siirryt toiseen palveluun), joka on ruuhkauttanut etenkin pahimpien tartunta-alueiden terveyskeskukset.

Madridissa on tehty viime vuosina merkittäviä terveydenhuollon leikkauksia. Se kostautuu nyt, sanoo lääkäreiden ammattiliiton puheenjohtaja Angela Hernández. Kuva: Maija Salmi / Yle

Puente de Vallecasin terveyskeskuksen lasioveen kiinnitetyssä lapussa lukee, että sieltä puuttuu kuusi lääkäriä 16:sta.

– Yksi lääkäri voi joutua hoitamaan työpäivänsä aikana sataa potilasta, sanoo madridilaislääkäreiden ammattiliiton puheenjohtaja Ángela Hernández.

Hernández syyttää hallintoa välinpitämättömyydestä, sillä lääkäreitä on luvattu lisätä, mutta mitään ei ole toistaiseksi tapahtunut.

Hänen mukaansa lääkäripula johtuu myös huonoista työehdoista.

– Madridiin pandemian ajaksi palkatuista yli sadasta erikoislääkäristä ainoastaan 35 jäi. Monet lääkärit ovat siirtyneet alueille, joiden tartuntatilanne ei ole yhtä paha.

"Olen levännyt fyysisesti, mutten henkisesti"

Koko Espanjassa suurin paine kohdistuu tällä hetkellä terveyskeskuksiin, mutta potilasmäärät kasvavat myös sairaaloissa.

Ensimmäiseen työvuoroon loman jälkeen valmistautuva lääkäri Ana Jiménez kuvailee oloaan ahdistuneeksi.

Hän työskentelee Puente de Vallecasin Infanta Leonor -sairaalassa, joka oli ylikuormittunut myös keväällä. Syyskuun alussa koronapotilaita oli 260-paikkaisessa sairaalassa 152.

– Korona asettaa vaaraan myös muut potilaat. Jo nyt rutiinitoimenpiteet ovat tauolla. Kolmessa viikossa potilasmäärä on moninkertaistunut, Jiménez sanoo.

Lääkäri Ana Jiménez pitää Madridin koronatilannetta erittäin huolestuttavana. Kuva: Maija Salmi / Yle

Jiménezin mukaan viruksen toinen aalto on alkanut ennen kuin lääkärit ovat ehtineet toipua ensimmäisestä. Monet kärsivät edelleen uupumuksesta.

– Olen levännyt fyysisesti, mutten henkisesti.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle