Hyppää sisältöön

Skeittaajille kaivattua sisätilaa yllättävästä paikasta – kauppakeskus Redin parkkihallissa rullalautaillaan ja skuutataan pian vuoropäivin

Kauppakeskusjohtajan mukaan parkkiluolan peränurkka on ollut syrjäinen ja sopii skeittiparkiksi hyvin.

Streetin hallitseva Suomen mestari ja Suomen skeittimaajoukkueen jäsen Onni Saltevo testaa parkkihalliin rakennettua skeittiparkkia. Kuva: Keke Leppälä
Nina Svahn

Rullalautailun vakiintuneesta asemasta kertoo se, että lajissa on tarkoitus kilpailla ensi kertaa olympiamitaleista Tokion olympialaisissa. Lajeina ovat miesten sekä naisten "street" ja "park".

Skeittauksen vakiintunut suosio näkyy myös Helsingissä, jossa lajin harrastajamäärät ovat räjähtäneet parin viime vuoden aikana, kertoo HELride Collectiven (ent. Helsingin rullalautailijat) puheenjohtaja Pete Ruikka.

– Jos menet Helsingin keskustaan seisomaan, niin on vaikeaa olla näkemättä skeittaajaa. Ihan sama katsotko vasemmalle, oikealle, eteen vai taakse.

Ruikan mukaan harrastajamäärän kasvua voi osaltaan selittää se, että viime talvena pääkaupunkiseudulla ei nähty lunta nimeksikään ja koronakeväänä oli aikaa olla ulkona harrastamassa.

Syyssateiden ja talvipakkasten lähestyessä rullalautailun harrastajat siirtyvät mahdollisuuksien mukaan sisätiloihin.

Helsingissä se on käytännössä tarkoittanut Kontulassa sijaitsevaa skeittihallia. Kaikkia harrastajia ei kuitenkaan voi pakata samaan halliin, etenkin kun samoissa tiloissa viilettää lapsia temppupotkulaudoilla eli scooteilla.

– Ne kaksi lajia eivät oikein sovi samaan paikkaan. Varsinkin skuuttajien ikä on niin paljon nuorempi, että se on usein vähän kuin hiekkalaatikosta seuraava juttu mitä tehdään.

Skeittiparkille löytyi tilaa kauppakeskus REDIn parkkihallista kohdasta, jonne harvemmin pysäköitiin. Kuva: Keke Leppälä

HELride Collectiven puheenjohtaja Pete Ruikka korostaa, ettei heillä ole mitään skuuttausta vastaan, mutta molemmille harrastajille pitää olla tilaa.

– Jos skeittiparkin rakenteet ovat vyötäröä korkeampia, niin siinä tulee vauhtia, jota on vaikea pysäyttää kuin seinään. Ja jos siellä on pieniä harrastajia, jotka risteilee sikin sokin, niin tulee vaaratilanteita.

Parkkihallin syrjäinen nurkka pysynyt muuten tyhjänä

Tilaa harrastamiselle tarjoaa nyt kauppakeskus Redi, joka avaa parkkiluolansa uumeniin maksuttoman skeittiparkin.

Kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen kertoo, että parkkiluolan peränurkka on ollut asiakkaiden mielestä liian syrjäinen, eikä siellä yleensä ole kuin yksi tai kaksi autoa parkissa.

– Katsoimme, että se on loistava paikka hyödyntää tällaiseen. Etätyösuosituksen johdosta työmatkaliikennettä on vielä entistä vähemmän, että emme myöskään vie keneltäkään parkkipaikkoja pois.

Skeittiparkki on rakennettu yhteisvoimin kauppakeskuksen, siellä toimivan kiinteistöhuoltoyhtiön sekä Rullalautaliiton ja HELride Collectiven kanssa. Töitä on tehty talkoilla.

– Puhutaan alle kymppitonnista kokonaisuudessaan, Salminen lisää.

Redin skeittiparkissa rullalaudoilla ja temppupotkulaudoilla harrastetaan vuoropäivin.

– Useimmin pienemmät lapset tykkäävät skuutata, niin olemme pyhittäneet heille kaksi päivää ja loput viisi päivää on puhtaasti skeittausta.

Parkkihalliin rakennettu rullalautailupaikka on yksinkertainen, eikä sinne ole tuotu ramppeja.

– Se jäljittelee kaupunkiarkkitehtuuria, eli sinne on tehty vain kivipaasia, joita pitkin voi liukua laudalla ja niiden päälle ja yli voi hyppiä, Pete Ruikka HELride Collectivesta kertoo.

– Vähän kuin menisi Kiasman eteen skeittamaan tai kaupungille, missä on kivipaasia. Sellainen on replikoitu maan alle.

Kauppakeskusjohtaja: "Puhtaasti kaupallinen osuus supistuu"

Kauppakeskus Redi pysyi pitkään puheissa vähäisen asiakasmäärän vuoksi, ja kauppakeskusjohtajakin vaihtui.

Nykyisin Rediä luotsaava Aleksi Salminen sanoo haluavansa testata uudenlaisia kumppanuuksia.

– Puhutaan paljon siitä, että mikä on kauppakeskuksen tulevaisuus. Puhdas kaupallinen osuus tulee supistumaan, ja muuttamaan muotoaan erilaiseksi – niin mitä muuta?

Skeittiparkin lisäksi kauppakeskus Redissä sijaitsevat tositv-ohjelma Big Brotherin tuotantotilat nyt toista vuotta peräkkäin.

– Pyrimme rikkomaan raja-aitoja. Tietenkin meillä on perustana kauppakeskustoiminta, mutta olemme siihen päälle rohkeasti rakentamassa ja tekemässä uutta, Salminen sanoo.

– Meillä yhdeksän kuukautta vuodesta on aikalailla pimeää ja sateista, joten hakeudumme valaistuun sisätilaan, missä saa olla jalat kuivana. Kauppakeskusten pitää myös pystyä muuntautumaan sen mukaan, mitä ihmiset sillä hetkellä haluavat.

Parkkihalliin rakennettu skeittiparkki mukailee kaupunkiarkkitehtuuria. Onni Saltevon taidonnäyte. Kuva: Keke Leppälä

Skeitttiparkkiin mahtuu arviolta kolmisenkymmentä harrastajaa kerralla. Varsinaista valvontaa skeittiparkissa ei ole ja jokainen siivoaa omat jälkensä.

– Siellä on yhteiset pelisäännöt merkitty skeittihallin seinään. Ja niin kauan kuin kaikki toimii, haluamme tarjota ja mahdollistaa tämän. Jos tulee ilkivaltaa tai toimitaan huonosti, niin siinä vaiheessa meidän on pakko sulkea paikka, Salminen toteaa.

Suosittelemme sinulle