Hyppää sisältöön

Aila-myrsky väistyi, 12 000 taloutta yhä sähköttä – vuosituhannen tuhoisimpia myrskyjä tuulivahinkojen osalta

Myrsky heikentyi Suomessa siirtyessään yön aikana itään.

Aila-myrsky.
Poikkeuksellisen raju myrsky eteni torstain aikana Suomen yli. Katso, miten Aila kuritti Suomea.
Tekijät
  • Myrskyn jäljiltä sähköttä oli perjantaina iltapäivällä noin 12 000 kotitaloutta.
  • Aila näyttää aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten pelastustehtäviä.
  • Kovin puuska mitattin torstain vastaisena yönä Pietarsaaren Kallanin sääasemalla, 35,3 m/s.

Aila-syysmyrsky on väistynyt Suomen yltä. Perjantaina iltapäivällä ilman sähköjä oli vielä noin 12 000 kotitaloutta.

Myrsky vaikuttaa aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten tuulivahingoista johtuvia pelastustehtäviä, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman.

Bergman arvioi perjantaina aamuyöstä, että tuulivahinkoja on tullut niin paljon, että Aila-myrsky olisi ottamassa kolmossijan vuonna 2001 iskeneen Janikan ja 2011 peräjälkeen riehuneiden Tapani- ja Hannu-myrskyjen jälkeen. Jälkimmäistä kaksikkoa oli Bergmanin mukaan vaikea erottaa toisistaan.

Sisäministeriö kertoi perjantaina aamupäivällä Twitterissä, että torstain aikana pelastustoimelle tuli 2657 vahingontorjuntatehtävää. Helmikuussa Tuuli-myrsky aiheutti 675 ja kesäkuussa Päivö-myrsky 586 tehtävää.

Eniten tehtäviä on aiheuttanut vuoden 2011 Tapani-myrsky: 5727 vahingontorjuntatehtävää yhden vuorokauden aikana.

Meteorologi Tuomo Bergmanin mukaan tuulivahinkoja oli Ailan jäljiltä runsaasti siksi, että tuulen puuskat Suomen päällä pitkään ja levittäytyivät laajalle alueelle.

Myrskybongarit seurasivat myrskyä iltapäivällä autoistaan käsin Kotkan Kuusisessa. Aaltoja hillitsi pohjoisesta käyvä tuuli. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Aila-myrsky lähestyi Kotkan Sapokkaa hieman ennen seitsemää. Kuva: Katri Mannonen / Yle

Yle seurasi Aila-myrskyn etenemistä Suomessa torstaina

Aila-myrsky nostatti aallonkorkeuksia Pohjanlahdella. Ilmatieteen laitoksen mukaan aallonkorkeus oli Perämerellä 4,3 metriä, Selkämerellä 5,5 metriä ja Rauman edustalla 3,8 metriä.

Iltayhdeltätoista tuulivaroituksia ei ollut enää voimassa. Ilmatieteen laitos varoitti illalla vaarallisen voimakkaasta tuulesta Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa. Aiemmin päivällä Ilmatieteen laitos kehotti ihmisiä siirtymään sisätiloihin Varsinais-Suomessa ja läntisen Uudenmaan rannikkovyöhykkeellä, koska sää on erittäin vaarallista myrskypuuskien vuoksi.

Sähkökatkot ovat aiheuttaneet häiriöitä myös Ilmatieteen laitoksen omiin havaintoverkkoihin.

Sähköttä noin 25 000 taloutta, myrsky haittasi yo-kirjoituksia

Helsingin Töölössä Runeberginkadulla raivattiin iltapäivällä myrskyn riepottelemia puita. Kuva: Jonni Aromaa / Yle

Myrsky on aiheuttanut laajoja sähkökatkoja (siirryt toiseen palveluun)ympäri Suomen. Sähköttä oli varhain perjantaiaamuna noin 25 000 kotitaloutta 126 kunnassa.

Sähkönjakeluyhtiöt varautuivat jo etukäteen laajoihin sähkökatkoksiin, ja monet yhtiöt varasivat lisää väkeä viankorjaukseen ja asiakaspalveluun.

Vaasan Sähköverkko arvioi torstaiaamun tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että kaikkien sähköjen palauttaminen vie päiviä, ja että sähköverkon viankorjaukset kestänevät viikkoja.

Elisan, Telian ja DNA:n matkapuhelinverkoissa on parhaillaan häiriöitä myrskyävillä alueilla. Häiriöt johtuvat myrskyn aiheuttamista sähkökatkoksista. Matkapuhelinverkon kuuluvuus saattaa olla heikentynyt tai paikoin estynyt.

Häiriöt vaikuttavat matkapuhelinverkon puhe-, tekstiviesti- ja datapalveluiden toimivuuteen. Lisäksi laajakaistayhteyksissä ja yritysliittymissä voi olla häiriöitä.

Aila-myrsky häiritsi torstaina myös syksyn ylioppilaskirjoituksia. Ylioppilaslautakunnan mukaan muutamissa lukioissa oli päivän aikana myrskyn aiheuttamia sähkökatkoja. Pisimmillään sähkökatko kesti yhdessä lukiossa yli kolme tuntia.

Eri mittaiset keskeytykset ja viivästykset koskivat yhteensä noin sataa kokelasta lähinnä Keski-Suomessa ja Lounais-Suomessa. Ylioppilaslautakunnan mukaan pitkän keskeytyksen aiheuttama häiriö voidaan tarvittaessa ottaa huomioon arvostelussa. Sähkökatkoon kulunut aika myös hyvitetään kokelaille täysimääräisesti. Torstaina järjestettiin reaaliaineiden toinen koepäivä, johon oli ilmoittautunut yhteensä 9 521 kokelasta.

Kaatunut puu rikkoi aidan Hämeenlinnassa. Kuva: Dani Branthin / Yle
Näsijärven aallot löivät rantaan tänään Tampereen Onkiniemessä. Kuva: Antti Eintola / Yle
Pietarsaaressa puu oli kaatunut asuntovaunun päälle. Kuva: Kjell Vikman

Aila riehuu läpi Suomen

Myrsky on aiheuttanut tuulituhoja ja katkonut sähköjä ympäri Suomen. Pelastuslaitoksilta kerrotaan, että tilanteeseen on varauduttu hyvin. Joillain alueilla tilanne on rauhallinen, mutta toisilla vahingontorjuntatehtäviä riittää.

  • Yle teki torstaiaamuna myrskykatsauksen eri puolille Suomea. Voit katsoa koko lähetyksen Areenasta.

Pohjanmaa:

Länsirannikolla yö sujui rauhallisesti. Pohjanmaalla sähköttömiä talouksia oli kello 10 aikaan noin 15 000. Pelastuslaitoksella oli viime yön aikana yli 200 tehtävää, jotka liittyivät pelkästään Aila-myrskyyn. Puolestaan merialueella oli rauhallisempaa.

– Ei normaalista poikkeavia asioita. Otin yhteyttä Turun johtokeskukseen ja koko länsirannikon osalta yö on ollut rauhallinen, kertoo Vallgrundin merivartioaseman luutnantti Simo Sinkko.

Sinkolle meneillään oleva Aila-myrsky ei ole ainutlaatuinen, mutta se menee silti hänen TOP3-listalleen.

– Yllätti miten nopeasti tämä alkoi, aivan yhtäkkiä täydellä voimalla.

Pyhäjoella Elävisluodolla aamulla sadealue oli jo pikku hiljaa ohi, mutta tuuli puhalsi edelleen navakasti: pahimmillaan puuskissa yli 30 metriä sekunnissa.

Kokkolassa kävi puhuri torstaiaamuna:

Aallot lyövät rantaan Kokkolassa 17.9.
Tältä näyttivät tuulenpuuskat ja myrskytuhot Kokkolassa torstaiaamuna.
Raippaluodon sillalla Mustasaaressa Pohjanmaalla tuuli kävi torstaina navakasti. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Ailan tuhoja raivataan Vaasassa. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Pirkanmaa:

Junaliikenne Tampereelta Helsinkiin on jälleen käynnistynyt. Aiemmin iltapäivällä junaliikenne keskeytyi Tampereella kokonaan.

Sähköradan jännite katkesi Tampereen ratapihalta iltapäivällä hieman ennen kello neljää radalle kaatuneen puun vuoksi. Junissa on ollut tänään useita viivästyksiä ympäri Suomea myrskyn vuoksi.

Vielä aamulla sisämaassa Aila-myrsky pysyi melko tavanomaisen syysmyräkän rajoissa.

Aila-myrsky nostaa aaltoja Tampereella:

Aila-myrsky on jo luokiteltu torstain aikana ankaraksi myrskyksi.
Ihmiset seurasivat tyrskyävää Näsijärveä tänään Tampereen Rauhaniemessä. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Myrskyn juuriltaan repimä puu Tampereen Pyynikillä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Varsinais-Suomi:

Varsinais-Suomessa lauttaliikenne Paraisten ja Nauvon välillä on keskeytetty myrskyn vuoksi. Rataliikenne on poikki ainoastaan Kokemäen ja Rauman välisellä rataosuudella, joten häiriöitä on tällä hetkellä vain tavaraliikenteessä.

Toimittaja Lassi Lähteenmäki oli torstaiaamuna vastassa Ruotsin-laivan matkustajia:

Suomea riepotteleva Aila-myrsky on tuntunut etenkin merellä. Laivayhtiöt ovat peruneet vuorojaan Suomen ja Viron välisestä liikenteestä. Ruotsinlaivat ovat kulkeneet. Turun satamassa matkustajia on vastassa toimittaja Lassi Lähteenmäki.
Maantielautta Nauvosta Korppoon seilasi kovassa merenkäynnissä torstaiaamuna. Kuva: Yle/Arash Matin
Puun oksa oli tippunut jalkakäytävälle Turussa. Kuva: Marie Söderman / Yle

Yle seuraa Aila-myrskyn etenemistä Varsinais-Suomessa kello 16.10 alkavassa erikoislähetyksessä.

Aurajoen rannasta Turusta raportoi toimittaja Saana Sjöblom-Hasselblatt. Lähetyksessä käydään myös Porissa, jossa puuskat olivat voimakkaimmillaan viime yönä. Porissa toimittajana on Kasper Heimolehto.

Iltapäivällä Varsinais-Suomessa oli voimassa Ilmatieteen laitoksen varoitus hyvin vaarallisesta säästä.

  • Katso suoraa lähetystä Turusta ja Porista:

Aila-myrsky riepoo maan lounaiskolkkaa – katso suora lähetys Turusta kello 16.10

Keski-Suomi:

Trampoliini jäi kaatuneen puun alle Jyväskylän Kypärämäessä. Kuva: Isto Janhunen / Yle
Myrskytuuli paiskoi roskiksia Jyväskylän Lutakonaukiolla. Kuva: Heli Kaski / Yle

Keski-Suomessa Äänekosken Parantalan kylässä varauduttiin aamupäivällä sähkökatkoksiin. Parantalan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Henriikka Rasku totesi aamukymmeneltä, että myrskyn iskiessä on tyypillistä, että sähköt katkeavat.

– Me olemme jo tottuneet siihen täällä. Arki sujuu siitä huolimatta, eikä se hirveästi huolta aiheuta.

Kun sähköt menevät, ne saattavat olla parikin päivää pois. Pisimmillään olemme olleet ilman sähköjä 3–4 vuorokautta.

Keski-Suomessa kaatuneet puut ovat työllistäneet pelastuslaitosta. Esimerkiksi Jyväskylässä ainakin Vaajakoskella ja Kortemäessä on puu kaatunut omakotitalon päälle. Pelastuslaitoksen apua on tarvittu eniten kuitenkin kaatuneiden puiden raivauksessa teiltä ja sähkölinjoilta.

Enimmillään noin 10 000 taloutta on ollut sähköttä Keski-Suomessa Aila-myrskyn aiheuttamien tuhojen vuoksi. Puolen päivän jälkeen määrä kääntyi laskuun. Kahden aikaan iltapäivällä sähköttömiä talouksia oli maakunnassa noin 8 000.

Uusimaa:

Rakennusteline romahti kovassa tuulessa parvekeremonttityömaalla Espoossa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Tuuli oli katkaissut puusta oksan Helsingin Kaivopuistossa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingin alueella puhurit ovat olleet voimakkaimmillaan iltapäivällä. Helsingin kaupunki kehotti aiemmin päivällä Twitterissä kaupunkilaisia välttämään puisto- ja metsäalueita.

Tieliikennekeskus varoitti iltakuudelta koko Etelä-Suomea huonosta ajokelista. Tiedotteen mukaan kova tuuli vaikeuttaa liikennettä: vaaraa aiheuttavat alkuillan ja illan aikana paikoin kovat tuulenpuuskat ja tielle kaatuneet puut.

Aiemmin torstaina Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi viestipalvelu Twitterissä, että läntisellä Uudellamaalla on ollut toistaiseksi 140 vahingontorjuntatehtävää Aila-myrskyn takia.

Hangossa tuuli voimistui jo aamun aikana, mutta pääosin Uudellamaalla tilanne oli aamupäivällä vielä melko rauhallinen.

Suomenlahdella aallot olivat aamulla noin kaksimetrisiä ja niiden odotetaan nousevan jopa nelimetrisiksi. Suomenlahden merivartioston vanhempi merivartija Tero Lukkari kertoo, että heillä on ollut vain yksi tehtävä tähän mennessä.

Lukkarin mukaan päivä jatkuu normaaleilla rajaturvallisuustehtävillä ja valmistautumisella tehtävien lisääntymiseen.

Suomen majakkaseura julkaisi Facebookissa myrskykuvaa Märketin kallioluodolta Ahvenanmereltä:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com/majakkaseura/posts/1057765397992338" width="500" height="230" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Pohjois- ja Etelä-Savo:

Pohjois-Savossa sähköttömiä talouksia oli hieman ennen puoltapäivää noin 14 000. Kovimmat puuskat ovat Pohjois-Savossa yltäneet 19,5 metriin sekunnissa.

Etelä-Savon pelastuslaitoksella on ollut jo useita vahingontorjuntatehtäviä. Suurin osa tehtävistä liittyy erilaisiin puuvahinkoihin. Sähköttömiä asiakkaita oli Etelä-Savossa iltapäivällä kello kolmen jälkee jo yli 6 000. Määrän uskotaan kasvavan Aila-myrskyn edetessä.

Myrskyn jälkiä on korjaamassa Savon Voimalta yli 120 asentajaa. Suurin osa vioista johtuu siitä, että puita on kaatunut tuulen voimasta sähkölinjoille.

Kainuu:

Aila-myrskyn tuomat sateet ovat olleet voimakkaimpia Kajaanissa, missä vettä on tullut vuorokauden aikana jopa 60 millimetriä. Keskimäärin koko syyskuun sademäärä on 50 millimetriä.

Karuston mukaan voimakkaimmat sateet ovat kuitenkin jääneet Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle, eikä yhtä paljon vettä ole odotettavissa enää torstaina.

– Kiinnostavampia ovat nyt tuulivaikutukset, jotka ulottuvat etelästä Oulun korkeudelle, sanoi Ylen meteorologi Nina Karusto torstaiaamuna.

Kovimmat mitatut puuskat on mitattu viimeyönä, kun Pietarsaaren Kallanin sääasemalla tuuli puhalsi puuskissa 35,3 metriä sekunnissa.

Keskituuli, eli tuulen nopeuden keskiarvo kymmeneltä minuutilta, on ollut voimakkaimmillaan Rauman Kylmäpihlajan sääasemalla, jossa tuuli puhalsi 29 metriä sekunnissa.

Iltaseitsemältä rankkasateet alueella olivat jo ohi. Sateet muuttuivat illan aikana hajanaisiksi. Sateet poistuvat Suomen yltä ennen puolta yötä.

Satakunta:

Satakunnan pelastuslaitoksella on ollut kello 11 mennessä arviolta 200–300 tehtävää. Vakavia onnettomuuksia tai henkilövahinkoja ei ole tiedossa. Pahimmillaan sähköttömiä talouksia on ollut Satakunnassa noin 13 000.

Porin Reposaaressa puu kaatui urheilukentän huoltorakennuksen päälle. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle
Tältä näyttivät myrskyn jäljet Reposaaren pallokentällä Porissa. Kuva: Niklas Riippa
Vene oli hörpännyt vettä Porin Reposaaressa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Kanta- ja Päijät-Häme:

Aila-myrsky oli voimakkaimmillaan Hämeessä illansuussa. Iltaseitsemältä esimerkiksi Hämeenlinnassa oli sähköttömiä talouksia vajaat 3 500. Sähkökatkojen korjaukset jatkuvat Hämeessä pitkälle iltaan.

Vaarallisen voimakasta pohjoistuulta

Maan etelä- ja itäosan yli myrsky pyyhkäisee torstaina iltapäivällä.

Ilmatieteen laitos antoi (siirryt toiseen palveluun)maan keskiosaan sade- ja tulvavaroituksen jo keskiviikosta lähtien. Tänään torstaina Satakuntaa, Ahvenanmaata, Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata varoitetaan hyvin vaarallisesta tuulesta. Pohjoistuulen ennustetaan olevan vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen ja tuulen nopeus voi olla puuskissa 25 metriä sekunnissa.

Muualla maassa varoitetaan vaarallisesta tai mahdollisesti vaarallisesta tuulesta Lappia lukuunottamatta. Näillä alueilla tuulen nopeus voi olla puuskissa 15–20 metriä sekunnissa.

Vaahtopäivä Raippaluodon sillan luona
Aila-myrsky on rantautumassa Suomeen. Tunnelmia Vaasasta keskiviikkoiltana.
Aila-myrskyn kevyenliikenteenväylälle kaatama puu Kokkolassa. Kuva: Petri Kuikka / Yle

Laivavuoroja peruttu laajasti

Tallink Siljan Galaxy-alus kuvattiin Nauvon lähellä Aila-myrskyn tuulissa. Kuva: Arash Matin / Yle

Helsingin ja Tallinnan väliä kahdella aluksella liikennöivä Eckerö Line kertoi peruvansa sääolosuhteiden takia torstaina yhteensä kahdeksan lähtöä. M/S Finlandia ei aja torstaina Helsingin Jätkäsaaresta kello 9 ja 15.15 lähteviä vuoroja, kuten ei myöskään Tallinnasta kello 12 ja 18.30 lähteviä vuoroja.

Yhtiön toisen aluksen Finbo Cargon vuorot Helsingin Vuosaaresta Tallinnan Muugan satamaan kello 11 ja 19.15 on peruttu, kuten myös Muugasta Vuosaareen ajettavat kello 15.15:n ja 23.30:n vuorot.

Myös Viking Line on perunut vuorojaan Helsinki–Tallinna-välillä sääolosuhteiden vuoksi. Yhtiön Viking XPRS- ja Gabriella-aluksien kello 8, 10.30 ja 16.30 lähtevät vuorot Tallinnaan on peruttu, kuten myös Rosella-laivan lähdöt Maarianhamina–Kapellskär-reitillä.

Vaasan ja Uumajan välillä liikennöivä Wasaline on perunut torstain molemmat vuoronsa.

Liikenteen ohjaamisesta vastaava Traffic Management Finland varoittaa, että myrskyn vaikutukset saattavat näkyä myös tie- ja raideliikenteessä.

– Tuleva syysmyrsky saattaa aiheuttaa puiden kaatumista radoille vahingoittaen muun muassa sähköradan rakenteita ja muuta rautatieinfrastruktuuria. Matkustajille tämän kaltaiset häiriöt vaikuttavat junien myöhästymisinä tai jopa korvaavina kuljetuksina, kertoo tiedotteessa Finrailin liikennepäällikkö Rauno Helander.

Junaliikenteen osalta VR tiedottaa asiakkailleen verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa mahdollisista aikataulumuutoksista tai bussikuljetuksista.

Näin varaudut myrskytuhoihin

Kristiinankaupungissa meri pauhasi jo eilen illalla. Kuva: Juho Teir / Yle

Myrskyn odotetaan jättävän jälkeensä merkittäviä tuhoja. Sähköyhtiö Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen varoittaa, että haja-asutusalueilla pitkät sähkökatkot ovat mahdollisia. Ruoka- ja juomavarannot voivat siis olla tarpeen.

– Kännykät kannattaa ladata etukäteen, auto tankata ja varautua siihen, että ruokaa pitää laittaa ilman sähköjä, Paananen vinkkaa.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos ohjeistaa kaupunkilaisia myrskyyn varautumisessa sekä toiminnassa myrskyn aikana ja sen jälkeen. Pelastuslaitoksen mukaan kannattaa tarkistaa, että esimerkiksi kattoikkunat tai parvekelasit ovat kiinni. Auto kannattaa ajaa autotalliin tai pois puiden läheisyydestä.

Pelastuslaitos muistuttaa tiedotteessa välttämään myrskyn aikana hissin käyttöä sähkökatkosten varalta ja että omaisuusvahinkoa ei pidä itse lähteä korjaamaan myrskyn aikana.

Myös Länsi-Suomen Merivartiosto on muistuttanut venelijöitä myrskystä. Merivartiosto muistuttaa varmistamaan oman veneen kiinnitykset ja huolehtimaan mahdolliset irtotavarat suojaan. Merivartiosto suosittelee tiedotteessa harkitsemaan vakavasti, kannattaako vesille lähteä ennustetuissa olosuhteissa.

Irrallaan ajelehtiva vene työllistää viranomaisia aiheuttaen lähes aina tarkistuskäynnin tai jopa etsinnän ja sitoo monia yksiköitä, merivartiosto muistuttaa.

Suosittelemme sinulle