Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Matkayrittäjät vaikeuksissa, kun asiakkaat välttelevät ryhmiä ja potevat häpeää: "Jotkut eivät kerro kenellekään, että matkustavat"

Infektiolääkäri vakuuttaa kotimaan matkailun ja jopa ristelyjen olevan turvallisia, kunhan varotoimista huolehditaan.

Jyri ja Leena Lehtinen läskipyöräretkellä Virttaalla.
Läskipyörät ovat saavuttaneet suosiota. Matkailijat haluavat pienissä ryhmissä metsään. Leena ja Jyri Lehtinen polkivat Virttaan harjureitillä. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall
Avaa Yle-sovelluksessa

LOIMAA Matkatoimistoyrittäjä Kirsi Viitala katselee parkissa seisovia neljää isoa Matka-Viitalan linja-autoa. Yksi yrityksen autoista on Lapissa ruskamatkalla, mutta muuten korona on hiljentänyt matkatoimiston toiminnan. Viitala kertoo, että 12.3.–9.7. matkoja ei ollut yhtään.

Matkatoimistoyrittäjä Kirsi Viitala
Yrittäjä Kirsi Viitala yrityksensä pihamaalla. Korona on hiljentänyt bussimatkailun. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Laskin, että puolen vuoden aikana on ollut 20 keikkaa eli 15 ryhmää ja 5 tilausajoa. Normaalisti vastaava määrä tulee täyteen parissa viikossa. Puhelin ei soi ja myös jatko näyttää pahalta – hiljaiselta, kertoo Viitala.

Linja-autoja Matka-Viitalan pihassa Loimaan Virttaalla.
Matka-Viitalan linja-autot seisovat pihassa, kun keikkoja ei ole. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Lokakuussa Viitalan toimisto järjestää yhden kirppismatkan ja yhden matkan Helsinkiin. Korona on iskenyt varsinkin ryhmämatkailuun kovasti.

– Matkailijat eivät uskalla lähteä liikkeelle bussissa, ryhmänä. Mutta palaute ryhmältä, joka uskaltautui Helsinkiin kesällä oli hyvää. He pitivät matkustamista turvallisena ja olivat tyytyväisiä, että lähtivät, kertoo Viitala.

Toista Varsinais-Suomessa toimivaa bussiyhtiötä, Launokorpea edustava Riitta Launokorpi kertoo, että heilläkin on hiljaista. Vain saaristomatkat vetävät jonkin verran.

Matkahäpeä on osasyy matkustamisen välttelyyn

Hiljaiseloa eletään myös Turun keskustassa, jossa on Matkatoimisto Hetan toimisto. Yrittäjä Kirsi-Marja Salonen kertoo, että asiakkaat ovat paikoin hysteerisiä ja pelkäävät jopa kotimaassa matkustamista.

Salonen on törmännyt matkahäpeään, eli kuluttajat häpeävät matkustamistaan. Sosiaalinen paine matkustamisen välttelyyn on kova.

– Tunnelma on sama kuin 1990-luvun laman aikaan. Se ei koskettanut kaikkia ja ne, jotka pystyivät, matkustivat matalalla profiililla. Toiset ihmettelivät, miten voitte tehdä matkoja. Jotkut jättävät reissun tekemättä tai eivät kerro kenellekään, että matkustavat.

Yrittäjä Kirsi-Marja Salonen Matkatoimisto Hetasta
Yrittäjä Kirsi-Marja Salonen kertoo, että työyhteisöissä katsotaan vähän karsaasti lomalta palaavaa. "Jopa lapsiperheetkin ovat kieltäneet kavereita tulemasta leikkimään matkan jälkeen." Kuva: Minna Rosvall / Yle

Salonen pohtii, että kukaan ei tiedä, milloin taas matkustetaan. Keväällä ja alkukesällä peruutettiin tai siirrettiin matkoja. Niitä siirrettiin uudelleen loppukesästä.

Matkahäpeä on tuttu termi matkustajille

Yle kirjoitti jo aiemmin matkahäpeästä, joka alkoi nostaa päätään sosiaalisessa mediassa, kun matkailu alkoi vapautua kesällä. Jutussa kriisipsykologiasta väitellyt Eija Palosaari sanoo, että matkustavia syyllistävän syntipukki-ilmiön taustalla on rankka koronakevät. Taudille on uhrattu paljon.

Päätään nostava toinen aalto on saattanut kääntää kupin nurin ja silloin paha olo on helppo kohdistaa toiseen, esimerkiksi ulkomaille matkaavaan. Sillä lailla harmituksen saa hetkeksi väistymään.

Marja-Leena Paakkunainen oli matkalla Ruotsiin.
Marja-Leena Paakkunainen matkusti Ruotsiiin laskemaan isänsä tuhkat. Hän epäili matkakohteen paljastamista töissä. "Uskallanko sanoa, että lähden Ruotsiin." Kuva: Minna Rosvall / Yle
Kirsi Arino oli matkalla Raisiosta Helsinkiin.
Kirsi Arino oli viettänyt ystävänsä kanssa aikaa Raisiossa ja matkusti kotiin Helsinkiin. "Matkahäpeä on tuttu ajatus. En matkustaisi esimerkiksi Ruotsiin. Halusin matkustaa Raisioon ennen kuin korona yltyy syksyä kohden." Kuva: Minna Rosvall / Yle

Valtiovallan matkustusrajoitukset ihmetyttävät

Ministeriöiden antamat matkustusrajoitukset ja niiden osittaiset purkamiset ihmetyttävät matkailualan yrittäjiä. He ovat tietenkin tyytyväisiä, että Lapin matkailua halutaan turvata. He toivovat, että tukea tulisi myös pienille matkatoimistoille.

Yrittäjä Kirsi Viitala kertoo, että ala on suunnitellut jopa mielenilmauksen järjestämistä.

– On pohdittu, että mennään Helsinkiin tai että bussit lähtisivät kiertämään ja tööttäilemään kaupungilla, kertoo Viitala.

Viitalan yritys on myös alkanut kehittää omaa toimintaansa. Yrittäjäperheen nuoret keksivät ehdottaa läskipyörien vuokraamista. Tämä innovaatio ei kuitenkaan oikeuta tukien saamiseen, mutta piristää liiketoimintaa edes vähän.

– Jos haluaisin tukea ely-keskukselta, pitäisi kehityssuunnitelma tilata joltakin konsultilta. Oma poika ei kelpaa. Yritystuella ei voi ostaa läskipyöriä, kertoo Viitala.

Jyri ja Leena Lehtinen läskipyöräretkellä Virttaalla.
Leena ja Jyri Lehtinen ovat käyneet pyöräilemässä läskipyörillä pari kertaa. "Löysimme mainoksen sosiaalisesta mediasta. Tämä on meille yhteistä laatuaikaa." Kuva: Minna Rosvall / Yle

Läskipyörien vuokraajia on tullut matkatoimiston lähimaastoon Virttaan Harjureitille muun muassa Turusta, Raisiosta, Helsingistä ja Uudestakaupungista. Suosio on yllättänyt, mutta toisaalta sen ymmärtää.

– Se on juuri sellaista matkailua, jota tehdään yhdessä muutaman henkilön kesken, ei isommassa ryhmässä, pohtii Viitala.

Mitä sanoo infektiolääkäri matkustamisesta?

Monet pohtivat matkustamisen vaaroja. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalta ylilääkäri Esa Rintala ei pidä kotimaan matkailua pahana.

Lääkäri laittaa käsidesiä.
Lääkäri Esa Rintala neuvoo matkailijoita varaamaan mukaan matkoille käsidesiä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Bussilla ja junalla uskaltaa hänen mukaansa Suomessa matkustaa, kun noudattaa VR:n ja bussiyhtiön ohjeita turvaseikoista. Tärkeää on, ettei kukaan lähde matkalle sairaana, vaikka olisikin lunastanut teatteri- tai museoliput.

– Alueellisesti koronatilanne vaihtelee aika paljon, mutta tällä hetkellä mikään alue Suomessa ei ole erityisesti vaarallinen, kun muistaa itse noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, ei kaiva nenäänsä ja silmiään, eikä mene sairaana mihinkään ihmisten keskuuteen.

Rintala muistuttaa, että maskin käytön suosituksen voi tarkistaa vaikka paikkakunnan verkkosivuilta.

Monet suhtautuvat erityisesti ulkomaanmatkoihin kielteisesti. Rintala ei esimerkiksi suosittele Ruotsiin matkustamista juuri tällä hetkellä.

– Koronan ilmaantuvuusluku voi muuttua äkisti. Tulee varautua siihen, että paikalliset viranomaiset asettavat äkistikin rajoituksia esimerkiksi liikkumiselle tai ravintoloiden aukiololle. On hyvä varautua siihenkin, että Suomi muuttaa matkustusrajoituksia.

Rintala muistuttaa, että maskin käyttö ruuhkatilanteissa, joissa ei voi pitää turvavälejä, on suotavaa. Käsidesin käyttö on tärkeää. Matkan jälkeen tulee olla huolellisesti omaehtoisessa karanteenissa, jos kohdemaa kuuluu rajoitusten piiriin.

Ruotsinristeilyllekin voi Rintalan mukaan mennä.

– Pitää vain itse huolehtia varotoimista. Se, että kohtaisi koronasairaan, tartuttavan henkilön ja saisi tartunnan risteilyllä on kuitenkin aika pieni riski. Jos menee maihin Ruotsissa, kannattaa edelleen olla varovainen, koska tilanne siellä vaihtelee ja alueellisia eroja on aika paljon.

Lue lisää:

“Kenellä on oikeus sanoa, että matka on turha?” kysyy Italiaan ja Itävaltaan matkustanut Hanna Temmes – korona-aika jakaa matkailijoita hyviksiin ja pahiksiin

Suosittelemme sinulle