Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

YK-raportti: Venezuelan johto tehnyt rikoksia ihmisyyttä vastaan

Venezuelan presidentti ja ministerit ovat tienneet laittomista pidätyksistä, teloituksista ja kidutuksesta.

presidentti Maduro pöytänsä ääressä, edessä miesten hahmoja
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro tapasi armeijan edustajia Caracasissa 4. toukokuuta. Kuva: Miraflores presidential palace / EPA
STT–Yle,
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ja useat hallituksen ministerit ovat YK:n tutkijoiden mukaan todennäköisesti vastuussa tuhansista mielivaltaisista surmista ja järjestelmällisestä kidutuksesta maassa vuoden 2014 jälkeen.

YK:n ihmisoikeusneuvoston viime vuonna perustama tutkimusryhmä toteaa ensimmäisessä raportissaan, että presidentin lisäksi Venezuelan sisä-, oikeus- ja puolustusministereiden voi perustellusti epäillä tilanneen rikollisia tekoja tai myötävaikuttaneen niiden toimeenpanemiseen.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Venezuelan turvallisuusjoukot ovat käytännössä syyllistyneet teloituksiin ilman oikeudenkäyntiä. Surmaamiset näyttävät olevan osa politiikkaa yhteiskunnan ei-toivottujen jäsenten eliminoimiseksi rikollisuuden vastaisen taistelun varjolla, tutkijaryhmä arvioi.

Ryhmä sai tiedot yli 3 000 tapauksesta, joissa epäillään ihmisoikeuksien rikkomista. Ryhmän mukaan niistä ovat vastuussa turvallisuusjoukkojen ohella Venezuelan tiedustelupalvelut.

Komentavien upseereiden ja valtion korkea-arvoisten virkamiesten on pitänyt olla tietoisia tapahtumista. Tästä ketään ei ole joutunut syytteeseen ihmisoikeusrikoksista, sanoo YK:n tutkimusryhmä.

Kansalaiset kituuttavat köyhyydessä ja kaksi presidenttiä kilpailee siitä kumpi maata johtaa.

Suosittelemme