Hyppää sisältöön

Miljoonien eurojen rahanpesujutussa uusi tuomio: ulkomaanlinkkinä pidetylle virolaismiehelle lähes 3 vuotta vankeutta

Mies on jo viides tekijä, joka on saanut tuomion 4,3 miljoonan euron rahanpesuun osallistumisesta.

Virolaismiehen käräjiä istuttiin Kokkolassa elokuun lopulla, tuomio annettiin syyskuussa. Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut laajassa rahanpesujutussa tärkeänä ulkomaanlinkkinä pidetyn virolaismiehen 2 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Jo aiemmin samat tapaukset ovat tuoneet tuomion neljälle miehelle. Tuolloin suomalainen päätekijä sai hänkin 2 vuotta ja 10 kuukautta vankeutta. Muut kolme miestä saivat ehdollista. Heistä kaksi on Toholammilta.

Neljä miestä tuomittiin miljoonien eurojen rahanpesujutussa: päätekijälle lähes 3 vuotta vankeutta, yksi tuomituista on kunnanvaltuutettu

Virolaismiehen tuomio tulee törkeästä rahanpesusta ja yllytyksestä törkeään rahanpesuun. Syytekohtia oli kolme, niistä yksi hylättiin. Hylätyssä jutussa oli kyse Lappeenrannassa vuosi sitten tehdystä törkeästä rahanpesusta, jonka avulla saatu runsas 45 000 euroa on jäänyt kateisiin.

Käräjiä istuttiin elokuun lopussa:

Miljoonien rahanpesujutun käsittely jatkuu Kokkolassa – nyt syytettynä on tärkeänä linkkinä ulkomaille pidetty virolaismies

Rikoksissa liikuteltiin kaikkiaan noin 4,3 miljoonan euron summaa. Virolaismies tuomittiin törkeästä rahanpesusta pienemmässä jutussa, jossa noin 310 000 euroa saatiin ohjattua saksalaisyritykseltä suomalaistilille väärän tilinumeron avulla.

Mies myönsi oikeudessa avunannon rahanpesuun tässä jutussa. Muut syytekohdat hän kiisti.

Hänet tuomittiin myös yllytyksestä törkeään rahanpesuun tapauksessa, jossa siirrettiin neljä miljoonaa euroa toholampilaisen yrityksen tilin kautta. Vajaat 800 000 euroa ehdittiin siirtää eteenpäin, ennen kuin tili jäädytettiin.

Rahat olivat peräisin Luxemburgista. Hotelliyhtiön työntekijän sähköposti oli hakkeroitu, ja sitä kautta saatu lähetettyä hotellin omistajayhtiölle väärä toimeksianto.

Ei näyttöä palkkion saamisesta 4 miljoonan tapauksessa

Tuomittu kiisti tienneensä mitään toholampilaisesta yrityksestä. Käräjäoikeuden mukaan on kuitenkin näyttöä siitä, että tuomittu on keskustellut tilin käytöstä rahojen välittämiseen palkkiota vastaan samoin kuin pienemmässä tapauksessa.

Mies on oikeuden mukaan toiminut asiassa "priimusmoottorina", ollut aktiivinen toholampilaisyrityksen tilin käyttöön saamisessa rahanpesua varten, saanut haltuunsa pankkitunnukset ja luvannut palkkiota tilin käyttämisestä.

Sen sijaan käräjäoikeus ei saanut näyttöä siitä, että mies olisi itse saanut palkkiota tilille tulleista, rikoksella hankituista rahoista.

Ei ole myöskään näytetty, että tilille olisi sovittu tulevan 4 miljoonaa euroa. Tuomitun tahallisuus kattaa siis vain etukäteen tiedossa olleen 400 000 euron summan.

Myös aiemmassa oikeudenkäynnissä syytetyt sanoivat, että sovittu oli 400 000 euron siirtymisestä ja 4 miljoonan ilmaantuminen tilille oli yllätys.

Törkeästä rahanpesusta vaaditaan vuosia vankeutta – syytetyt sanovat, että 4 miljoonan tulo tilille oli täysi yllätys

Rikoslain mukaan taivuttamisesta rikokseen tai sen rangaistavaan yritykseen tuomitaan yllytyksestä. Palkkaaminen on yksi yllytyksen tekotavoista.

Lisäksi mies tuomittiin korvaamaan yhteisvastuullisesti runsaat 300 000 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja.

Mies on ollut vangittuna toukokuusta asti.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suosittelemme sinulle