Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Aila-myrsky riehuu Jyväskylässä – naisten Superpesiksen finaaliavaus siirretään perjantaille: "Ihmetyttää, että tätä päätöstä on koko päivän vetkuteltu"

Jyväskylän ja Tampereen finaaliavausta ei voida pelata tänään.

Hippos Aila-myrsky pesisfinaali
Aila-myrsky on riepotellut muun muassa mainosaitoja Hippoksen pesäpallostadionilla Jyväskylässä. Kuva: Maija Kautto
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisten Superpesiksen torstainen finaaliavaus Jyväskylässä on jouduttu siirtämään perjantaille. Syysmyrsky riehuu Jyväskylässä ja estää Jyväskylän Kirittärien ja tamperelaisen Manse PP:n tälle päivälle suunnitellun ottelun pelaamisen.

Jyväskylän ja Tampereen kamppailun oli tarkoitus alkaa kello 16.00. Suomeen saapunut Aila-myrsky tekee kuitenkin tuhojaan myös Jyväskylässä eikä pelaaminen ole mahdollista.

Päätöksen ottelun peruuttamisesta teki ottelupaikkakunnalla pelituomari Kristian Hirsimäki yhdessä tuomarijohtaja Tapani Hotakaisen kanssa. Pelituomari katsoi, ettei ottelun turvallista läpivientiä pystytä täysin varmistamaan. Asiassa on kuultu myös pelastusviranomaisten näkemykset.

Tuomarijohtaja Hotakaisen mukaan päätöstä venytettiin kalkkiviivoille, koska alustavien sääennusteiden mukaan tuulen piti tyyntyä päivän edetessä.

– Oletus oli, että tuuli tyyntyy iltaa kohden, mutta kävi toisin päin. Tämä tuuli on itse asiassa koventunut viime hetkillä ja puuskavat ovat erittäin kovia, paikan päältä tavoitettu Hotakainen kertoi Yle Urheilulle.

– Turvallisuus oli ainut syy olla pelaamatta ottelua, Hotakainen täsmensi.

Hippos Aila-myrsky pesisfinaali
Kuva: Maija Kautto

Ensimmäisen loppuottelun uusi ajankohta on huomenna perjantaina kello 16. Ottelu pelataan Hippoksen pesäpallostadionilla Jyväskylässä.

Jyäskylän Kirittärien seurajohtaja Petri Kaijansinkon mukaan ottelun peruuttaminen oli tilanteessa ainut oikea vaihtoehto. Alati yltyvä tuuli oli muun muassa kaatanut vaihtopenkit ja lennätellyt muutakin irtaimistoa kumoon.

– Molempien joukkueiden vaihtopenkit ovat jo pariin kertaan lennelleet ja kaatuneet tänään, tämä olisi ollut iso riski. Turvaverkot eivät kotiverkon takana pysyneet pystyssä. Olisi ollut pelaajille iso riski sairastua tai jopa loukkaantua, Kaijansinkko huomauttaa.

Kirittäret oli pyrkinyt siirtämään ottelua aamusta lähtien. Kaijansinkko oli ensimmäistä kertaa Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Timo Lammiseen yhteydessä jo kello kahdeksan jälkeen.

– Ihmetyttää, että tätä päätöstä on tässä koko päivän vetkuteltu, Kaijansinkko tuhahtaa.

– Koko päivän olen ollut yhteydesä sinne (liiton) suuntaan. Koko ajan tuli vaan viestiä, että katsotaan pelin alkuun saakka. Satiin Keski-Suomen paloviranomaisilta ja myös kaupungin liikuntatoimen olosuhdepäälliköltä suositus siitä, ettei tällaista tapahtumaa suositella järjestettäväksi näin avarissa olosuhteissa.

Toinen loppuottelu Tampereella lauantaina ja kolmas loppuottelu Jyväskylässä sunnuntaina pelataan alkuperäisten aikataulujen mukaisesti. Molemmat joukkeet pelaavat siis alustavasti kolme ottelua peräjälkeen.

Kaupunkien välissä on matkaa noin 150 kilometriä.

– Onneksi matkustamiseen ei nyt mene niin paljoa energiaa ja päästään aika nopeasti palautumaan.Tämän päiväinen episodi saattaa vielä entisestään nostaa tunnetta pintaan, tämä on kova ottelusarja. Henkinen kantti tulee ratkaisemaan paljon näissä peleissä, Kaijansinkko tuumii.

"Edellisenä iltana pitäisi ottaa kantaa näihin"

Koko Manse PP:n joukkue oli jo ehtinyt matkustaa Jyväskylään, vaikka takaraivossa olikin koko ajan ajatus siitä, ettei ottelua tulla todennäköisesti pelaamaan. Tamperelaisten pelinjohtaja Markus Wirzeniuksen mielestä päätös ottelun siirtämisestä olisi pitänyt pystyä tekemään jo aikaisemmin.

– Oma ymmärykseni on se, että edellisenä iltana pitäisi ottaa kantaa näihin. Vähän ihmetyttää se, että annettiin tänne asti tulla ja sitten todetaan se mikä on ollut tiedossa jo koko viikon, Wirzenius kommnentoi.

Wirzenius kertoi olevansa luottavaisin mielin joukkueensa iskukyvyn suhteen, vaikka pelejä pelataankin nyt putkeen enemmän kuin oli alkuperäisesti tarkoitus.

– Olemme valmiita pelaamaan kolme ottelua putkeen. Olemme treenanneet hyvin sitä varten, ei ole mitään hätää, kyllä me jaksamme painaa.

Hallitseva Suomen mestari Kirittäret on voittanut kaksi mestaruutta peräkkäin. Manse PP pääsi juhlimaan kultamitaleja vuonna 2017.

Joukkueet kohtasivat tällä kaudella runkosarjassa kaksi kertaa. Runkosarjaykkönen Kirittäret voitti molemmat ottelut.

Jutttua muokattu klo 17.25: lisätty Petri Kaijansinkon ja Markus Wirzeniuksen kommentit.

Juttua muokattu klo 18.18: lisätty Tapani Hotakaisen kommentit.

Lue myös:

Manse PP:n Virpi Hukka ja Emma Sallinen haluavat syöstä entisen seuransa vallasta: "Tämä on unelmafinaali"

Suosittelemme sinulle