Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lapin matkailuväki vaatii yhtenä rintamana: Ei karanteenia eikä toista koronatestiä turisteille

Lappilaisten mukaan hallituksen linjaukset eivät helpota matkailun tilannetta, vaan luovat uusia ongelmia ja pysäyttävät suuren osa Suomeen tulevasta matkailusta.

Joulupukin kammari Napapiirillä Rovaniemellä.
Koronakriisi hiljensi Lapin matkailukohteet. Kuvassa Joulupukin Kammari Rovaniemen Napapiirillä. Kuva: Pekka Viinikka / Yle
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin matkailuala vaatii, että riskimaista saapuvien yli kolme vuorokautta kestävän matkan karanteenista sekä toisen koronatestin vaatimuksesta luovutaan. Matkailualan mukaan epävarmuus lentoaikatauluista ja sen uhka karanteenista estää tällä hetkellä myös alle kolme vuorokautta kestävien matkojen markkinoinnin.

Lappilaiset vaativat pikaista neuvottelua hallituksen kanssa asian ratkaisemiseksi.

Matkailuväen mukaan hallituksen viime perjantain linjaukset eivät helpota matkailun tilannetta, vaan luovat uusia ongelmia ja pysäyttävät suuren osa Suomeen tulevasta matkailusta. Nyt talvikauden ennakkovaraukset ovat peruuntumassa.

Keskustan varapuheenjohtajan, Lapin liiton puheenjohtajan Markus Lohen mukaan hallituksen piirissä neuvotellaan vielä matkustusrajoitusten tulkinnasta. Lohi kertoi tiistaina, että hallitus ei ole tekemässä uusia päätöksiä.

Tilanne toinen kuin keväällä

Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipi toivoo, että ministeriöt vielä muuttaisivat tulkintaansa turistien karanteenista ja testauksista.

– Nyt tilanne on täysin toisenlainen kuin keväällä. Meillä on testauskapasiteettia, ymmärrämme, miten tauti toimii ja meillä on kykyä ja tahtoa vastata haasteeseen. Toivon, että ministeriöt saisivat oikaistua tulkinnat asiasta, jotta tilanne saataisiin nopeasti haltuun.

Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipi Rovaniemen Koskenrannassa
- Nyt on pelastettava se, mikä pelastettavissa on, Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipi sanoo. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Riipi kiistää, että vielä olisi myöhäistä pelastaa Lapin matkailun talvikausi.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä. Toki on sanottava, että jos näissä päätöksissä ei olisi viivytelty, tilanne olisi parempi. Nyt on pelastettava se, mikä pelastettavissa on. Mutta kiire on, se on selvä.

Osa yrityksistä pitää ovet kiinni talvella

Hän muistuttaa, että jokainen alan yritys tekee itse omat laskelmansa ja ratkaisee, odottavatko he vielä uusia tulkintoja ensi talven varalle. Osa matkailuyrityksistä on jo päättänyt ensi talven tilanteesta.

– Rovaniemellä Santapark ei avaa ensi talvena ja myös Kakslauttanen aikoo laittaa lomakylät kiinni. Jokainen päivä on äärimmäisen arvokas, koska yritykset eivät voi miettiä näitä asioita toiveiden varassa vaan heidän täytyy laskea, mikä on viivan alla ja tehdä raakojakin ratkaisuja, maakuntajohtaja toteaa.

Ovatko lappilaiset sopineet tapaavansa pääministeri Sanna Marinin (sd.) tai muita hallituksen ministereitä?

– Taustakeskusteluja käydään koko ajan, Riipi vastaa.

Kannanotossa ovat mukana Lapin kauppakamari, Lapin Yrittäjät, Lapin liitto, Lapin matkailuelinkeinon liitto, PAM Palvelualojen liitto, Visit Levi, Visit Ylläs, Visit Rovaniemi, Visit Pyhä-Luosto ry, Visit Meri-Lappi, Tunturi- Lapin Kehitys, Inari-Saariselkä Matkailu Oy, Muonion Matkailu ry, TosiLappi, Visit Salla sekä Ranuan Seudun Matkailu Oy.

EK ja Suomen Yrittäjät antavat tukea

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät ovat huolissaan pohjoisen matkailun puolesta. Järjestöt ottivat asiaan kantaa yhteisellä tiedotteella torstaina iltapäivällä.

EK ja Suomen Yrittäjät vaativat, että kaikki turvalliset keinot matkailun mahdollistamiseksi pitää käyttää.

– Emme voi antaa pohjoisen matkailun tuhoutua liian tiukkojen kansallisten rajoitusten vuoksi, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistuttaa, että Lapissa on kehitetty oma malli matkailukuplasta, joka on täysin sivuutettu.

EK ja Suomen Yrittäjät pitävät kohtuuttomana vaatimusta turistien karanteenista ja toisesta koronatestistä.

– Tämä on kohtuuton ehto, eikä siihen ole perusteita. Hallituksella on suuri vastuu, Häkämies sanoo.

–Jos ehdot ovat näin tiukat, tänne ei tule juuri kukaan. Pitäisi riittää, että punaisestakin maasta pääsee Suomeen yhdellä testillä, Pentikäinen lisää.

Suosittelemme sinulle