Oulun puoluekokouksessa syyskuun alussa keskustan uudeksi puheenjohtajaksi valittu Annika Saarikko on linjannut keskustan tulevaa politiikkaa. (siirryt toiseen palveluun)
Helsingin Keskustakirjasto Oodissa puhunut Saarikko arvioi, että epävarmuus on 2020-luvun ydinsana.
– Siksi turvan pitää olla politiikan pääsana. Ja mikä keskusta sitten on? Turvallinen matkakumppani muutosten tiellä. Ruisleipää eväänä, Saarikko määritteli keskustan viestiä.
Talouspolitiikassa Saarikko korosti, että velkavaihde ei saa jäädä päälle. Keskustajohtajan mielestä velalla voidaan ostaa aikaa, mutta ei ratkaista Suomen ongelmia.
– Meidän pitää rakentaa koko ajan polkua ulos ja miettiä, miten talous tasapainotetaan, kun korona ei enää sanele politiikan tärkeysjärjestysten listaa. Sanon tämän vahvasti: Keskusta on valmis rohkeisiin uudistuksiin. Niitä tarvitaan, jotta suomalaisten hyvinvointi ja toimeentulo, luonto ja maamme talous olisivat kestävällä pohjalla myös tuleville sukupolville, Saarikko sanoi.
Sote ja sotu tärkeimmät uudistukset
Saarikon keskustalle tärkeimmät uudistukset ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä sosiaaliturvan uudistaminen.
– Korostan, että leikkauksia ja veronkorotuksia tarvitaan sitä vähemmän, mitä rohkeammin tehdään julkisen talouden kestävyyttä vahvistavia uudistuksia. Ja vielä se tärkein asia: työpaikat. Työpaikat ovat kestävin tapa saada velkaantuminen hallintaan ja aikanaan loppumaan, Saarikko painotti.
Linjapuheessaan Saarikko kehui keskustan entisen puheenjohtajan Katri Kulmunin kehittelemää investointiohjelmaa. Saarikon mukaan Suomi tarvitsee nyt pitkän tähtäimen investointiohjelman.
– Strategisen investointiohjelman kehittäminen Katrin ohjelman pohjalta tulee olemaan keskeinen osa keskustan omaa talous- ja elinkeinopoliittista valmistelua, Saarikko totesi.
Saarikko: Kenenkään ei pidä joutua velkavankeuteen
Saarikko puhui laajasti velasta ja ylivelkaantumisesta. Hänen mielestään kenenkään ei pidä joutua velkavankeuteen
– Kiirehdimme hallituksen toimia positiivisen luottorekisterin luomiseksi ja maksuhäiriömerkintöjen poistumiseksi, kun velka on maksettu. Positiivinen luottorekisteri turvaa sekä lainoittajan tarpeen perehtyä hakijan maksukykyyn, että velkansa hoitaneelle mahdollisuuden uuden alkuun, Saarikko lupasi.
Saarikko korosti, että yrittäjät, joiden yritystoiminta on ajautunut taloudelliseen umpikujaan, tarvitsevat nopean uuden mahdollisuuden. Tämä vaatii hänen mukaansa myös muutoksia konkurssi- ja yrityssaneerauslainsäädäntöön.
– Korona kohtelee kovalla kädellä hyvinkin hoidettuja yrityksiä. Koronalama ei saa synnyttää 1990-laman kaltaista kaiken menettäneiden ja syrjään jäävien yrittäjien joukkoa. Tarvitsemme kaikki yrittäjät myös jatkossa luomaan Suomeen työtä ja hyvinvointia.
Saarikko piti vääränä, että liian moni takuueläkkeellä oleva ei saa edes takuueläkettä, kun ulosoton suojaosa on takuueläkkeen määrää alhaisemmalla tasolla.
– Asiaan on etsitty ratkaisua edelliselläkin hallituskaudella tuloksetta. Tässä asiassa ei tule antaa periksi. Epäkohta on korjattava, takuueläke kuuluu kaikille, Saarikko julisti.
Saarikko: Vastakkainasetteluiden aika on ohi
Puoli tuntia kestäneen linjapuheensa päätteeksi Saarikko muistutti, että keskusta on aina toiminut nimensä mukaisesti sillanrakentajana suomalaisessa politiikassa.
– Uskon, että sille on nyt tilausta enemmän kuin koskaan. Maltti ja empatia ovat politiikan supervoimia, Saarikko hehkutti.
Saarikko määritteli itsensä "2020-luvun maa- ja kotitalousnaiseksi.".
– Hoidetaan maan asioita, hoidetaan kodin asioita. Viesti on myös yhteiskunnallinen: kun kodeissa voidaan hyvin, Suomi voi hyvin, Saarikko linjasi.
Vastakkainasetteluiden aika on Saarikon mielestä ohi.
– Keskellä on tilaa. Tehdään siihen liitto. Keskustaliitto. Tienviitaksi tulevaan kirjoitan: Olemme Suomen myönteisin ja tulevaisuuskoisin puolue, Saarikko päätti linjapuheensa.
Korona lykkäsi Saarikon linjapuhetta
Puoluejohtajan linjapuhe jäi puoluekokouksessa pitämättä, kun puoluekokous lyheni koronatilanteen vuoksi kaksipäiväiseksi.
Oulun puoluekokouksessa keskustan entisen puheenjohtajan Katri Kulmuninkukistanut Saarikko kertoi heti valintansa jälkeen, että hän aikoo yhdistää keskustalaiset seuraavaan etappiin, ensi kevään kuntavaaleihin.
– Jos keskustalaiset luottavat toisiinsa, suomalaisetkin voivat luottaa. Se ei tule hetkessä, mutta johdantoluku on nyt kirjoitettu täällä, Saarikko painotti.
Saarikon mukaan keskusta tavoittelee kuntavaaleissa vähintään vuoden 2017 kuntavaalien tulosta. Keskusta keräsi äänistä silloin 17,5 prosenttia.
Kannatusmittauksissa keskustan kannatus on viime kuukausina liikkunut kymmenen ja yhdentoista prosentin välimaastossa.
Lue myös:
Tässä linkki keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon puheeseen. (siirryt toiseen palveluun)