Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Aila-myrsky riepoo maan lounaiskolkkaa – katso Ylen raportti Turusta ja Porista

Kaatuneet puut ovat aiheuttaneet runsaasti sähkökatkoja ja tuiverrus on jättänyt etenkin saariston mottiin.

Aila-myrsky riepottelee Lounais-Suomea
Jouni Koutonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle seurasi Aila-myrskyn etenemistä torstaina iltapäivällä erikoislähetyksessä Lounais-Suomesta. Voit katsoa tallenteen ohesta.

Aurajoen rannasta, Turun linnan pihalta raportoi toimittaja Saana Sjöblom-Hasselblatt. Lähetyksessä käytiin myös Porissa, jossa puuskat olivat voimakkaimmillaan viime yönä. Porissa toimittajana oli Kasper Heimolehto.

Ilmatieteen laitos on kehottanut pysyttelemään sisätiloissa Aila-myrskyn aikana. Iltapäivällä kolmelta erittäin vaarallisen sään varoitus oli voimassa Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Etenkin läntisillä merialueilla on koettu kovia myrskypuuskia. Kovimpien tuulien odotetaan hellittävän lännessä myrskyalueen siirtyessä itään.

Sähkökatkojen korjaus voi kestää päiviä

Myrskytuuli on aiheuttanut runsaasti sähkökatkoksia myös Varsinais-Suomessa. Enimmillään sähköttömiä talouksia oli yli 17 000. Kello 16 jälkeen vajaat 14 000 taloutta oli virtaa vailla.

Erityisen hankala tilanne on rannikolla ja saaristossa. Lautta- ja yhteysalueliikenteen ollessa valtaosin poikki on saariston vikoja hankala päästä korjaamaan.

Maantielautta Nauvon ja Korppoon välillä Aila-myrskyssä.
Nauvon ja Korppoon välinen lauttaliikenne on ollut vaikeuksissa Aila-myrskyn tuivertaessa. Kuva: Arash Matin / Yle

Carunan käyttötoiminnanjohtaja Jörgen Dahlqvistin mukaan sähkövikojen korjaaminen saattaa kestää päiviä. Myös sähköverkkoyhtiö Vakka-Suomen Voima arvioi, että osa korjauksista venyy perjantaille hankalien olosuhteiden seurauksena.

Satoja vahingontorjuntatehtäviä

Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen tehtävämäärät ovat kasvaneet myrskyn edetessä.

Päivystävä päällikkö Sebastian Holm kertoo tehtäviä olleen kello 16 mennessä noin 300. Ne ovat painottuneet Vakka-Suomeen.

Kyseessä on ollut lähinnä kaatuneiden puiden raivausta. Mukaan on mahtunut joitakin kattopeltien irtoamisia.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kertoo pitävänsä paloasemia miehitettyinä alueilla, joissa on paljon sähkökatkoja. Apua voi tarvittaessa pyytää suoraan asemalta.

Katkoksien jatkuessa pidempään myös matkapuhelinverkoissa voi olla yhteysongelmia.

Myös aaltojen kolhimia veneitä on käyty pelastamassa.

Meri myrskysi Nauvossa torstaina.
Meri myrskysi torstaina Nauvossa, Paraisilla. Kuva: Arash Matin / Yle

Länsi-Suomen merivartioston mukaan merialueilla on ollut rauhallista ja huviveneet ovat jääneet satamiin. Merivartiostolla on normaali valmius myrskyn varalta.

Tallink Siljan Galaxy Saaristomerellä Aila-myrskyssä.
Tallink Siljan Galaxy puski eteenpäin Ailan aalloista välittämättä. Kuva: Arash Matin / Yle

Kaatuneet puut ja pudonneet oksat ovat aiheuttaneet vaaratilanteita myös kaupunkialueella. Turku sulki museoitaan varotoimenpiteenä.

Suosittelemme sinulle